„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. július 31., vasárnap

Rosaria Munda: A tűz szülötte


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Rosaria Munda Fireborne sorozatának első részét A tűz szülötte címmel. A történetben Annie és Lee a két legjobb sárkánylovas vetélkedik egymással az Éllovas címért, miközben országukat háború fenyegeti. A  Blogturné Klub három bloggere izgalmas utazásra visz benneteket Kallipoliszba, ahol sárkányháton repülhettek a főhősökkel! Tartsatok velünk és egy szerencsés játékos megnyerheti a könyvet a kiadó felajánlásában.


Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2022. július 26.
Eredeti megjelenés: 2019
Oldalszám: 448
Fordító: Abrudán Katalin
ISBN: 9789634992882



Annie és Lee még gyerekek voltak, amikor egy brutális forradalom megváltoztatta a világukat, és mindenkinek - még az alacsony származásúaknak is - esélyt adott arra, hogy a sárkánylovasok vezető rétegébe kerüljenek.
Most mindketten felemelkedő csillagok az új rendszerben, annak ellenére, hogy hátterük nem is lehetne különbözőbb. Annie alacsony származású családját sárkánytűz végezte ki, míg Lee arisztokrata családját forradalmárok gyilkolták meg. Az, hogy ugyanabban az árvaházban nőttek fel, barátságot kovácsolt közöttük, és a hét évnyi kiképzés riválisokká tette őket a sárkánylovas flotta vezető pozíciójáért.

De minden megváltozik, amikor a régi rezsim túlélői felbukkannak, akik a város visszaszerzésére törnek.

A háború közeledtével és az Annie-vel való kapcsolatának gyors változásával Lee-nek választania kell, hogy megöli-e az egyetlen megmaradt családját, vagy elárul mindent, amiben eddig hitt. Annie-nek pedig el kell döntenie, hogy megvédje-e a fiút, akit szeret ... vagy legyen a hős akire a városnak szüksége van.



A napokban jelent meg Rosaira Miranda debütáló regénye, A Tűz szülötte a Maxim Kiadónál, a blogturnénak hála pedig lehetőségem volt korábban elolvasni a könyvet. A fantasy műfaj mindig is közel állt a szívemhez, ennél a könyvnél pedig egyértelműen a sárkányos téma keltette fel a figyelmem, és mivel a kiadónál már rengeteg igényes könyvet olvastam a műfajban, mindenképpen esélyt adtam neki.


A történetünk főhősei két jó barát, Annie és Lee, kettejük narrációján keresztül tárul elénk a cselekmény. Mindketten egy már bukott rendszer szülöttei, azelőtt egy teljesen külön világban éltek, ám a rendszer összeomlása gyökeresen megváltoztatta az életüket. A forradalom előtt Lee a sárkánylovasok leszármazottjai, az akkori uralkodók családjába tartozott, akik azonban kegyetlenül bántak a néppel. Ezt Annie is megtapasztalta saját bőrén, nemcsak a szegénységen és éhínségen keresztül, hanem amikor is végig kellett néznie az egész családja meggyilkolását. Brutalitásból azonban Lee-nek is kijutott, akinek szintén szeme előtt mészárolták le a családját a forradalom alatt, amikor is megszületett az új rendszer. Neki csak véletlenül sikerült megmenekülnie, és így került be ugyanabba az árvaházba, mint Annie, ahol aztán barátokká váltak, innentől kezdve pedig természetesen titokban tartotta származását. Az új rendszernek hála pedig neki és Annie-nek is lehetősége volt származástól függetlenül arra, hogy megmutassák tudásukat, és sárkánylovas váljon belőlük.


Itt veszi kezdetét nagyjából a történetünk, a forradalom után 8 évvel, Lee és Annie mindketten olyan tehetséges sárkánylovasok, hogy lehetőségük van megküzdeni azért, hogy egyikük megszerezze az Éllovas címet, ami a sárkánylovas flotta vezetői pozícióját jelenti. Valószínűleg a múlt traumái miatt mindketten nagyon szeretnének hinni ebben az új rendszerben, és megvédeni a népet, habár a cselekmény előrehaladtával egyre inkább látható, hogy itt sem minden teljesen tiszta. Mivel a főszereplőink a vezetés közelében vannak, tűzközelből élhetjük át a hatalmi játszmákat, a döntések mögötti súlyos felelősséget, a manipulációt és cenzúrát, amellyel a népet akarják megtéveszteni, amiről nagyon érdekes és persze szomorú volt olvasni. Az ember nem tud elmenni amellett, hogy párhuzamot ne vonjon a saját életében zajló politikai és társadalmi helyzettel. Mivel a könyvünk vezetőinek mozgatórugóit és valódi szándékait még homály fedi, elgondolkodtam azon, hogy vajon meg van-e írva valahol, hogy minden politikus, minden vezető sorsa így alakuljon: jó szándékkal megdönteni/leváltani egy rendszert, amiben nem hisz, hogy aztán egy jobb világot alkosson, csak aztán a pénz és hatalom íze annyira megrészegíti, hogy elfelejti mi is volt az eredeti terve, és ugyanabba a hibába esik, mint elődje. Valahogy ezt éreztem az olvasás alatt és ezt érzem a való életben is.


És bizony ebben a közegben mozognak a mi kis főszereplőink is, akinek nagyon észnél kell lenniük, ha meg akarják találni a helyes utat, és jó döntéseket hozzanak, már ha lehetséges ez. Ha visszatekintek a könyvre, megállapíthatom, hogy bármennyire is izgalmas volt a háttérvilág és a politikai intrikák, abszolút karakterközpontú regényről beszélhetünk. Mindkét főhős esetében olyan összetett és izgalmas karaktert ismerhetünk meg, ami ritka az ifjúsági fantasy műfajban. Lee vívódásai azzal kapcsoltban, hogy egy olyan rendszerben hisz, amely lemészárolta a családját, egészen szívet marcangolóak voltak. Arról nem is beszélve, hogy szembe kell néznie azzal, hogy mit tettek felmenői korábban, és hogy vajon ő mivé lett volna. Aztán itt van még Annie, aki viszont egy olyan ember legjobb barátja, akinek a családja kivégezte a sajátját, szintén hihetetlen erkölcsi dilemmákat feszeget. És ezek még csak a legszembetűnőbb kérdések, annyi mindennel kell nekik szembenézniük ezeken a lapokon, olyan sok intenzív érzelmet kapunk az olvasás alatt tőlük, hogy azt bizony nem könnyű megemészteni. Két fiatal, akik a múltban talán sosem találkoztak volna, sőt valószínűleg ellenségként tekintettek volna a másikra, a jelenben barátok és szövetségesek.


Tudom, hogy sokatokat érdekel a romantikus szál kérdése, ami azonban ebben a részben még csak a háttérben lengedező könnyű szellő. Habár az olvasó számára teljesen egyértelmű, a fiatalok egyelőre nem mutatják ki egymás felé efféle érzelmeiket, talán egy esettől eltekintve. Ezt persze picit sajnáltam, habár az is igaz, hogy nem törvényszerű rögtön az első részben kijátszani ezt a lapot, a várakozás izgalma csak a fokozza a hangulatot. Illetve tény az is, hogy a főhőseinknek előbb magukban kell(ett) rendet tenniük, sok vívódással és gyötrődéssel, és a végére valóban látványos a fejlődés. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a folytatásban mit kezd a kapcsolatukkal az írónő.


Azt kell hogy mondjam, le a kalappal az írónő előtt, aki elsőre egy ennyire különleges világot alkotott meg ráadásul rendkívül összetett szereplőkkel. Kifejezetten szerettem azt, ahogyan a sárkányokat beleszőtte a történetbe, a múltbéli szerepüket szembeállítva a jelennel, illetve azt, ahogy a szereplőkhöz, a sárkánylovasokhoz kapcsolódtak a sárkányok. Azt azért be kell vallanom, hogy a könyv első felével igencsak lassan haladtam, valahogy nem sikerült teljesen átadnom magam a történetnek, többször félretettem a könyvet. A második felét viszont egy nap alatt kivégeztem, itt jöttek csak az igazi izgalmak és fordulatok, a súlyos döntések és nehézségek, amelyekkel a szereplőinknek meg kellett küzdeni.


Összességében tehát azt mondhatom, hogy A tűz szülötte egy nagyon jó sorozatindító kötet volt, egy érthetően megírt, egyedi világgal, elképesztően izgalmas, ugyanakkor elgondolkodtató politikai háttérvilággal és hamar megkedvelhető főszereplőkkel. Mindezt pedig tetézik a sárkányok jelenléte, akinek köszönhetően sok bravúros és látványos égi jelenettel is gazdagodik a történetünk. A fantasy rajongóknak csak ajánlani tudom!

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

Kedvelitek a sárkányokat? A játékunkban filmekben szereplő sárkányokat kell felismernetek egy-egy kép alapján. Minden állomáson írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába a felismert sárkány nevét vagy a film címét amiben szerepelt. Sok sikert a játékhoz!




Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

07.29. Kelly és Lupi olvas

07.31. Könyvvilág

08.02. Hagyjatok! Olvasok! extra

08.04. Hagyjatok! Olvasok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése