„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2023. január 13., péntek

Kerstin Gier: Nefelejcs


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Kerstin Gier legújabb könyve Nefelejcs címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a varázslattal teli világot, mely már világszerte meghódította az olvasók szívét.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2022. december 13.
Eredeti megjelenés: 2021
Oldalszám: 336



De mi van, ha ez nem egy fantasyregény, hanem a valóság?
A fiú menő, okos és népszerű. A lány a gyűlölt szomszéd család tagja, kedveli a fantasytörténeteket, és alapvetően nem a fiú esete. De amikor Quinnt egy éjjel félelmetes lények veszik üldözőbe, és súlyosan meg is sérül, olyan dolgokat fedez fel, amelyek valószínűleg nem ebből a világból származnak. De kiben bízhat, amikor a szobrok hirtelen rossz rímekben kezdenek beszélni, és a koponyák bizalmasan rámosolyognak?

Legjobban a szemben lakó lányban, aki egyáltalán nem jelent számára semmit. Hogy ő és Matilda egy veszélyekkel teli, mágikus kalandban találják magukat, arra mindenesetre Quinn egyáltalán nem számított.

És arra még kevésbé, hogy halálosan szerelembe esik…

A világ varázslatossá válik a rajongásig szeretett szerző, Kerstin Gier új kötetében, mely már a megjelenése hetében meghódította a bestsellerlisták első helyét.

Légy részese csodás történetének!



Én mindig vevő vagyok egy Kerstin Gier féle fantasy regényre, hiszen az Időtlen szerelem trilógiája az egyik kedvencem ebben a zsánerben. A Silber sorozatát is kedveltem annak idején, azonban a Fellegszálló-nál már csökkent a lelkesedésem, azzal nem voltam teljes mértékben elégedett, ettől függetlenül nagyon megörültem, hogy új könyve érkezik az írónőnek. A Nefelejcs ráadásul egy igazán gyönyörű borítót tudhat magáénak, ami persze az írónő könyveinél már megszokottnak mondható.


A történetet a két főszereplő, Matilda és Quinn szemszögén keresztül követhetjük végig, akik szomszédok, azonban nem igazán tartják a kapcsolatot, a családjaik nincsenek jóban. Quinn a népszerű srác a suliban, kissé lenézi (és sokszor összekeveri a lány unokatestvérével) a számára furcsa és különc Matildát, aki viszont titkon és távolból rajong érte. Mindez megváltozik, mikor egy éjjel Quinn súlyos balesetet szenved, és miután felébred a kómából, mondhatni teljesen máshogy látja a világot. Hirtelen olyan dolgokat kezd el látni, amiket más nem, furcsa idegenek követik őt és egyik napról a másikra arra eszmél, hogy egy párhuzamos világ - a Perem, tele furcsa, természetfeletti lényekkel - kulcsszereplője lesz. Hogy minél többet megtudjon a Peremről, Quinn nyomozásba kezd, mivel azonban kerekesszékhez van kötve, segítségre van szüksége, és itt jön a képbe Matilda, aki természetesen készséggel áll rendelkezésére. Arra azonban nem számítanak, hogy ez a világ nemcsak titkokat, de veszélyeket is rejt, amikkel közösen kell szembenézniük, ennek hatására pedig a fiatalok bizony egyre inkább közelebb kerülnek egymáshoz.


Adott tehát egy érdekesnek tűnő és újszerű világ, egy ellenségekből-szerelmesek románc, ami egy igencsak ígéretesnek látszó alapfelállás. Legnagyobb sajnálatomra azonban mégsem tudtam megkedvelni a történetet. A világ nem rossz, habár még nyilván csak az elején járunk és nem tudunk sok mindent, de ez egy első könyvnél szerintem belefér. Valahogy azonban mégsem éreztem izgalmasnak, nem tudott lekötni, bevallom sokszor elvesztettem a fonalat és belekeveredtem a nevekbe, ez lehet azért volt így, mert nem tudott annyira magával ragadni. Viszont mindezt még mindig meg tudná menteni, ha a karakterek rendben vannak, azonban itt is voltak kétségeim, leginkább a romantikus vonalon. Az elejétől fogva érezhető, hogy Matilda kedveli Quinnt, és az is hogy eme rajongás miképp változik végül valódi érzésekké. Quinn felől viszont már nem éreztem annyira a szikrát, kicsit az volt az érzésem, mintha csak azért lenne a történetben szerelmi szál, mert kötelező, nem volt íve az alakulásának. A fiú leginkább önmagával és a rejtélyek megoldásával volt elfoglalva, ami persze érthető az ő szempontjából, pont ezért gondolom azt, hogy a szerelmi szál kialakulása várhatott volna a következő részig, mert így erőltetett volt számomra. Nyilván ez adta végül a fő konfliktust is, habár szerintem a romantikus vonal nélkül is ütött volna.


Ami a legjobban hiányzott azonban a könyvből, az az írónő humora volt, amire annyira nagyon vártam, hiszen ez az ő védjegye. És habár itt-ott feltűnik, sajnos azt kell hogy mondjam, igencsak kevés alkalommal volt lehetőségem kiélvezni. Helyette kaptunk néhány elgondolkodtató témát, mint Quinn felépülése a baleset után, aminek következtében megváltozik a kapcsolata a barátaival, ismerőseivel és úgy általában más szemmel néz a világra. Vagy éppen Matilda esetében a családja viselkedése és ennek igazán nyomasztó hatásai.


Azt mindenképpen megjegyezném, hogy külön-külön szimpatikus és abszolút szerethető karaktereket alkotott az írónő, de valahogy együtt nem működtek számomra. Persze lehetséges, hogy ebből a szempontból is még az elején járunk a sorozatban, és a folytatásban jobban ki tudnak teljesedni együtt. A könyv utolsó harmada egyébként már kellően izgalmas volt, beindultak az események és a főhőseink is megmutathatták a nyers érzéseiket. Ez mindenképpen egy pozitív előrejelzés a folytatásokra vonatkozóan.


Azt nem állítom, hogy megbántam a könyv olvasását, de mindenképpen csalódás volt az írónő korábbi regényeihez képest. Szerencsére nem zárult függővéggel, viszont elég sok nyitott kérdés maradt, de ez megszokott egy sorozatnál, úgyhogy ezzel nekem nem volt problémám. Még nem döntöttem el, hogy adok-e esélyt a második résznek, egyelőre azt érzem, hogy megelégedek ezzel a lezárással.

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek Kerstin Giert - pontosabban az általa írt regények fontosabb szereplőit. Minden állomáson találtok egy összekevert betűkupacot, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakni őket és az így kapott nevet beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.


AMI BILSER

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése