„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2023. január 5., csütörtök

Jennifer L. Armentrout: The ​Brightest Night – A legfényesebb éjszaka


Folytatódnak Luc és Evie kalandjai, ugyanis decemberben megjelent az Originek sorozat harmadik része, A legfényesebb éjszaka a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Ha ti is szeretnétek újra elmerülni a luxenek és originek világában, tartsatok velünk és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2022. december 6.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 528



Luc megidézi a vihart… a vihar pedig maga Evie.
Alig egy évvel ezelőtt Evelyn Dasher világa a feje tetejére állt: biztonságos, hétköznapi élete hazugságnak bizonyult, és megtudta az igazat arról, hogy ki volt egykor, és kicsoda most.

Menekülni kényszerült, és a hármas zónában rejtőzött el, de tudja, ha nem tanulja meg uralni a képességeit, akkor veszélyt jelent. Veszélyt az ott élő közösség minden tagjára és még a jóképű, elképesztő természetfeletti erővel bíró Lucra is, aki bármit megtenne a lány biztonságáért. Ha kell, hazudik, alkudozik, könyörög, gyilkol. 

Vannak azonban olyan titkok, amelyekről még Luc sem tud, és ahogy Evie egyre jobban megismeri a képességeit, Luc tettei pusztító következményekkel járnak.

A luxen-arum univerzum legújabb darabja.



Megjelent az Originek sorozat legújabb része, így ismét lehetőségünk van visszatérni az originek és persze luxenek világába. Az Obszidiánt, a luxen sorozat első részét már több mint 10 éve olvastam, mégis amikor megjelenik egy újabb könyv, ami ehhez a világhoz kapcsolódik, újra és újra feltör az egykori fangirl énem, aki imádja ezt a sorozatot. És az az igazság, hogy még csak az sem mondhatom, hogy csak az ismerős világ és szereplők miatt olvasom a könyveket, hiszen Armentrout nemcsak tartja a színvonalat, de képes újra és újra meglepni.


A legfényesebb éjszaka pontosan ott kezdőik, ahol az előző kötet abbamaradt. A védett zónában járunk, ahol is Luc és Evie éppen egy hatalmas titkot tudott meg, ami fenekestől felforgatja az életüket. Nem igazán akarok spoilerezni, de annyi biztos, hogy a Daedalus egyáltalán nem gyengült meg, sőt még sose volt ennyire erős, ráadásul igencsak nagyszabású tervei vannak a világ lerombolásával kapcsolatban, amihez Luc és Evie kulcsszereplők lennének.


Ez a kötet végig a hármas zónában játszódik, és az elmondható, hogy nincs benne olyan sok akció, mint a korábbi könyvekben. De ne ijedjen meg senki, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne ugyanolyan izgalmas, ha nem izgalmasabb elődeinél. A könyv tehát nem dúskál akcióban, sokkal inkább a karakterekre, természetesen főként Evie-re és Lucra helyezi a hangsúlyt. Már korábban is igencsak meglepő dolgok derültek ki Evie erejével kapcsolatban, ráadásul tudjuk, hogy a lány még egyáltalán nem tart ott, hogy irányítsa mindezt, hiszen az előző részben közel került ahhoz, hogy ártatlanokat bántson. Éppen ezért habár befogadják, a zónában sokan - köztük Daemon és Katy is - egyfajta félelemmel tekintenek rá, nehogy ismét hasonlóan járjanak, vagy éppen elárulja őket. De Evie remek karakteréhez az is hozzájárul, hogy ő nem sértődik meg ezen, sőt meg is érti őket, helyette arra fókuszál, hogy szembe szálljon a félelmeivel, és elkezdi megismerni és fejleszteni a forrás erejét.


A másik dolgok, ami hangsúlyos szerepet kap a könyvben, Luc és Evie kapcsolatának alakulása. Kedvenc párosunk eddig állandóan harcolt és menekült valamilyen ellenség elől, most viszont a viszonylagos nyugalomban lehetőségük volt sok mindent megbeszélni, jobban megismerni és elfogadni egymást. Mondanom sem kell, imádtam róluk olvasni: egyrészt a csipkelődéseiket, Luc hatalmas egoját, aminek sok vicces jelenetet köszönhetünk, de ugyanúgy az édes, romantikus pillanatokat is. Legjobban mégis azt szerettem, hogy végre lehetőségünk volt mélyebbre ásni nemcsak Evie, de Luc személyiségében is, megismerni a mozgatóit, a fájdalmait vagy éppen a nyers igazságokat vele kapcsolatban. Huh, eddig is tudtam, hogy Luc egy nagyon izgalmas karakter, de ez ebben a részben még inkább kiéleződött. És habár valóban ez a rész Evie lelki és képesség-beli fejlődéséről szól, de egyáltalán nem szabad megfeledkezni Lucról sem, aki rengeteg oldalált mutatja meg.


Azt is kedvelem az írónő könyveiben, hogy mindig sikerül valamiféle társadalmi kritikát megfogalmaznia vagy éppen erkölcsi dilemmát belevinnie a történeteibe. Mindezt úgy, hogy attól függetlenül, hogy egy fantasy-t olvasunk, simán lehet párhuzamot vonni a való világgal. Jelen esetben folytatódott az államszintű félelemkeltés és bűnbakkeresés, illetve a kettő kombinációja, hiszen ha van valami ismeretlen az emberek számára, amire az első reakció a félelem, akkor könnyű őket okolni minden rosszért. A másik dolog, ami feljött a történetben, az a halálbüntetés egy formájának témája, amivel kapcsolatban nem szeretnék sopilerezni, de az nem kétség, hogy sok érdekes dilemmát olvashatunk róla a főszereplőink szemszögéből.


Mivel a védett zónában játszódik a könyv, ez egy tökéletes lehetőség volt arra, hogy visszatérjenek a régi szereplőink, aminek én természetesen elképesztően örültem. Itt volt Katy és Daemon, Dawson és Beth, Dee és Archer, de még a kedvenc arumunk is feltűnt, ami totális fangirl sokkot okozott. Az írónő aztán tudja mitől döglik a légy! A sorozatban feltűnt szereplők között pedig Grayson az, akit nagyon megkedvelem, sok mindent megtudtam róla is, de az is biztos, hogy még nagyon sok az, ami a felszín alatt lappang. Ő nem egy átlagos luxen, nyers és lényegre törő, de közben valahogy mégis törődő, szóval egy igazi talány, ami remélhetőleg a következő részben még inkább kibogozódik. Habár van egy érzésem vele kapcsolatban, amit csak remélni tudok, hogy nem fog bekövetkezni. 


Azt kell hogy mondjam, ez volt az a rész, amelyben igazán megérkezett a sorozat. Elképesztően izgalmas volt, tele feszült pillanatokkal és megdöbbentő fordulatokkal, ráadásul Evie és Luc még soha nem volt ennyire erős, a kettejük kapcsolata, az a kevés akció, ami benne volt, szuperül felborzolta az idegeimet. Ez után a rész után kedvem támadt újra olvasni az egész sorozatot, sőt visszamenni oda, ahol Lucot előszőr megismertem, hogy a kapott információk tudatában egy újfajta szemszöggel olvassak róla, a tetteiről, döntéseiről. A könyvben ismét csak sok titok és meglepetés szemtanúi lehettünk, és ha egy percig is azt hittük, hogy a szereplők megnyugodhatnak, hát a következő pillanatban tuti történt valami izgalmas. Az írónő persze nem hazudtolta meg önmagát, hiszen a könyv vége egy óriási függővéggel zárult, amitől leesett az állam, és ha azt mondom, hogy most rögtön akarom a folytatást, már az is túl későn lenne!

Luxen rajongók, ne hagyjátok ki!


Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során a luxen-arum világ borítóit kell felismernetek. A Luxen és Origin sorozat valamely kötetének borító-részletét találjátok meg minden állomáson, a feladat pedig, hogy kitaláljátok melyik könyvről van szó és beírjátok a címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

01.05. Könyvvilág

01.08. Dreamworld

01.11. Veronika's Reader Feeder


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése