„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. január 15., péntek

J. Bengtsson: Cake - Egy ​szerelem története


Ismét egy rocksztár kap szerepet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában tavaly év végén megjelent CAKE Egy szerelem története könyvben. Ezúttal azonban egy másfajta megvilágításból olvashatunk Jakeről, a rocksztárról, ugyanis a fiút gyerekkorában súlyos trauma érte, ezért nagyon kemény élete volt, már-már lemondott a boldogságról. Egy esküvő azonban mindent megváltoztat, amikor is Jake találkozik a rendkívül szókimondó és humoros Casey-vel. Szívmelengető történet a múlt feldolgozásáról, a kockáztatásról és persze a szerelemről. Ha kíváncsiak vagytok a könyvre, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2020. november 20.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 544



Az életben egyetlen ilyen szerelemnek van csak helye.

Lehet, hogy Jake McKallister egy rocksztár, de annyi biztos, hogy nem a szokásos. Fiatal srácként egy borzasztó bűntett áldozata lett, és ezt azóta sem heverte ki. A munkájába temetkezett, és ha nem lett volna a zene, amiben elmélyülhetett, talán túl sem éli. A karrier és a siker könnyen jött számára, a szerelem annál kevésbé.

Mikor a szókimondó és életigenlő Casey Caldwellt kérik fel a híresen zárkózott zenész kísérőjének egy közös barátjuk esküvőjére, Casey a legrosszabbra számít. Mégis, milyen közös témájuk lehet? Casey beszédes, könnyen barátkozó, Jake magába forduló, zárkózott. Jake élete a zene körül forog, Casey még tisztán énekelni sem tud. A lány gyerekkora maga volt a boldogság, a srácé a média által szétcincált rémálom.

És mégis, a nyilvánvaló különbségeik ellenére, ők ketten egymásra találnak, és Casey fénye beragyogja Jake nyomasztó világát. De vajon elég erős lesz-e a szerelmük, hogy legyűrje a fiú sötét múltjának romboló terhét?

„Túlnő az egyszerű rocksztáros románc keretein. Különleges szerelmi történet,

amire még sokáig emlékezni fogok. Humoros és szexi, valódi érzelmi mélységekkel.”

– Shadowswept, amazaon.com

„Kétségkívül az egyik legjobb szerelmi történet, amit valaha olvastam.”

– Kathy Aronoff, amazaon.com

„Wow. Őrült egy utazás volt! Nem az az átlagos rocksztáros szerelmi történet,

de ettől talán még jobban imádtam!” - Shannon Moore, amazaon.com

Szereted az érzéki, de tartalmas könyveket?

Vidd haza nyugodtan, tetszeni fog!



Nagyon szeretem azokat a romantikus könyveket, amelyekben a zene is hangsúlyos szerepet kap, hát még ha egy dögös rocksztár az egyik főszereplő. Éppen ezért amikor kicsit utánaszaglásztam a CAKE történetének (aka megnéztem a fülszöveget), egyértelmű volt számomra, hogy ezt a könyvet nekem olvasnom kell, még akkor is, ha - a leírás alapján - valahol sejtettem, hogy most nem azt fogom kapni, amit egyébként a műfajban megszokhattam.


Tapasztalataim alapján elmondható, hogy legtöbbször a rockbandás/rocksztáros típusú könyvek lazább, könnyedebb stílusban mozognak. Persze nem kizáró okok a mély érzelmek, de mégis végső soron az igazán sötét témák a háttérbe szorulnak ezekben a könyvekben, és inkább a szórakoztatás a cél. A CAKE-nél azonban már sejtettem, hogy annyira nem lesz oldott a hangulat, hiszen az egyik főszereplőnket, Jake-t, gyerekkorában elrabolták, ami rendkívül mély nyomot hagyott benne. Nem meglepő módon azóta sem tudott igazán továbblépni ezen a traumán: láthatunk egy 23 éves fiút, aki csak a családja közegében érzi otthonosan, fesztelenül magát, aki nem szereti a kéretlen érintéseket és aki képtelen egészséges párkapcsolatot kialakítani, ezért inkább az egy éjszakás kalandokba veti bele magát, mert úgy érzi, azokat tudja irányítani. Itt van tehát ez a fiú, aki nem igazán szeret a középpontban lenni, ennek ellenére az eltelt évek alatt egy világhírű rocksztár vált belőle, mert a zene valamiképpen mégis tudott segíteni neki a felszínen maradni.


De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen először a másik főhősünket, Casey-t ismerjük meg. Casey nekem az első pillanattól kezdve rendkívül szimpatikus volt, ez a laza, szókimondó és igazán humoros lány belopta magát a szívembe. Casey a legjobb barátnője esküvőjére készül, ami egy szinglinek sosem könnyű, hát még úgy, hogy beosztják a világhírű rocksztár, Jake McKallister kísérőjének. Mármint félreértés ne essék, a lány ismeri őt, sőt kifejezetten rajong érte, csak hát nyilván rendkívül izgul pont emiatt, ráadásul mindenki tudja, hogy mi történt vele gyerekkorában, ezért duplán feszélyezett a találkozás miatt, nem tudja mit várhat tőle. Én azt hiszem akkor szerettem bele a történetbe, amikor Casey és Jake első találkozásáról olvastam, mert egyszerűen imádtam: egyszerre volt kínos és rendkívül szórakoztató, másrészt viszont nagyon aranyos és szívmelengető. Már itt borítékoltam, hogy ők egy szuper páros lesznek, Casey humora és éles esze szuperül passzol Jake visszafogott, ám sokszor ugyancsak lazább viselkedéséhez, amit a lány egyre inkább kihoz belőle az idő előrehaladtával.


A könyv viszonylag hosszúnak mondható ebben a műfajban, 544 oldal. Én mindig azt vallom, hogy nem zavar a könyv hossza, ha jól meg van írva a történet, leköt, és nincsenek benne felesleges körök, sok huzavona. Persze nyilván az ember kétszer meggondolja, mielőtt belevág egy hosszabb könyvbe, de alapvetően ha már elkezdem, és azt érzem, hogy megfogott, akkor minden gond nélkül olvasom. Erre a könyvre ez kifejezetten igaz, hiszen - most visszanéztem - mindössze négy alap elolvastam, úgyhogy egyértelmű, hogy le tudott kötni, egy percre sem unatkoztam. Azt gondolom, hogy Jake elrablása, gyerekkori traumája egy olyan téma, amin nem lehet olyan könnyedén túllendülni, szükség van arra, hogy kicsit kivesézzük, hogy ne túl hamar alakuljanak ki az érzelmek, mert az nem lenne hiteles. Kaptunk emellett egy-két belső monológot, amikor Jake vagy éppen Casey hosszabb gondolatmenetéről olvashattunk, de ezek abszolút nem voltak vontatottak, sőt kifejezetten kellett szerintem, hogy még jobban megértsük őket, együtt tudjunk érezni velük. Maga az esküvő foglal el egy nagyobb szeletet a könyvből, illetve Jake turnéja. Amit kicsit furcsálltam, az Casey döntése volt a turnéval kapcsolatban, kicsit gyorsnak éreztem, illetve meggondolatlannak, de nyilván ez kellett, hogy előrevigye a cselekményt.


Végül mégis úgy látom, hogy habár kaptunk egy rendkívül nehéz témát és jó néhány szívszorító jelenetet, mégsem mondanám azt, hogy egy komor hangulatú könyvről van szó. Ez köszönhető egyrészt a rocksztáros könnyedségnek (még ha nem is a hagyományos módon érezzük ezt), másrészt pedig az én kedvenc főszereplőmnek, Casey-nek, aki a lazaságával, szókimondásával, pozitív személyigével abszolút bearanyozza a történetet, és Jake-ből is a legjobbat hozza ki. Nagyon szerettem, ahogy lassacskán olvadt fel a jég Jake hozzáállásában, ahogy egyre inkább egymásra hangolódtak, és így részesei lehetünk sok-sok szellemes szóváltásnak és szerelmes pillanatnak. Egy kis hiányérzetem abban támadt, hogy nem tudtam meg sok mindent arról, hogy mi történt Jake-kel gyerekkorában, nagyon visszafogottan és árnyaltan fogalmazott az írónő ezzel kapcsolatban. Viszont kaptunk abszolút szerethető karaktereket, és ez a mellékszereplőkre is igaz, Jake családját és Lassent, a turnébusz sofőrjét is nagyon megkedveltem. A CAKE tehát egy igazi love story, ahogy a címe is mutatja, olykor szívet facsaró, ugyanakkor felemelő és pozitív, nem utolsó sorban pedig egy gyönyörűen kibontakozó szerelmi történet. Az pedig, hogy Jake személyében egy rocksztárt is kapunk, egy szívdobogtató plusz, habár én úgy gondolom, enélkül is működött volna a történet. Persze emiatt biztosan nem panaszkodom!


NYEREMÉNYJÁTÉK

Rengeteg gyönyörű idézetet olvashattunk már a zenéről, a zene szeretetéről különböző könyvekben. Mostani játékunkban ezekből szemezgettünk néhányat, a feladat pedig természetesen az lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvből idéztünk. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv szerzőjét és címét várjuk.


“Mert a zene mindent kifejez, amit az emberek képtelenek szavakkal elmondani, és sosem hazudik.”

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

01.15. Könyvvilág

01.17. Hagyjatok! Olvasok! extra állomás

01.19. Kelly és Lupi olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése