„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. január 3., vasárnap

Könyvek, amelyeket 2021-ben el szeretnék olvasni

A 2021-es év első bejegyzése nem könyvajánló lesz, hanem egy kis tervezgetés, szerettem volna megmutatni Nektek, hogy melyek azok a könyvek, amiket mindenképpen el szeretnék olvasni idén. Az évre - tavalyhoz hasonlóan - 90 könyvet tűztem ki célul elolvasásra, kíváncsi vagyok, idén sikerül-e elérni ezt a számot. A nagy novemberi-decemberi megjelenés-dömping után év elején általában nyugodtan tudok olvasni, nincs az a nagy hajtás, mint az előző év végén. Idén is így van ez, a január-februári időszakban többi időm van átgondolni, hogy mit is szeretnék olvasni, ilyenkor előkerülnek a könyvespolcon “porosodó” regények, vagy éppen a kívánságlistás könyvek. Lássuk, miket terveztem be elolvasásra a 2021-es évre!


Könyvek, amelyeket tavaly nem olvastam el…

...pedig szerettem volna. Tavaly is írtam egy ehhez hasonló bejegyzést, és egész jól teljesítettem az olvasásokat, sőt rengeteg gyöngyszem volt a könyvek között, volt azonban néhány kötet, amiket nem sikerült elolvasni: vagy nem volt hangulatom hozzájuk, vagy éppen nem jutottam el odáig, hogy beszerezzem valamelyiket. Idén ezt szeretném bepótolni, hiszen nem véletlenül kerültek fel arra a listára. Nos, meglátjuk, mit hoz 2021, hogy sikerül-e elolvasni őket, vagy jövőre is benne lesznek a tervezős bejegyzésemben. 


Catherine Rider: Csók Londonban

Sophie Kinsella: Egy boltkóros naplója

Katarina Bivald: Garantált ​hepiend

John Marrs: The ​One – A tökéletes pár

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek 

Valentina Giannella: Greta vagyok





Év végéről átcsúszott blogturnés könyvek/ recenziók

Ilyen listám tavaly is volt, ugyanis szinte minden évben van néhány olyan turné, ami átcsúszik a következő évre, idén sem volt ez máshogy. Most egyébként nincs olyan sok könyv ezen a listán, év végén már nem mertem olyan sok könyvet vállalni, a december vége nyugisan telt ilyen szempontból. Eléggé más jellegűek a könyvek, de mindegyikre nagyon kíváncsi vagyok. Szerintem ezek januárban le is mennek, ha jól számolom, mindössze négy ilyen könyvről van szó, amiből egyébként egy könyv - A tél katonája - nem turnés, hanem "sima recenzió", de az is nagyon érdekel, úgyhogy szerintem hamar sorra kerül.


Daniel Mason A ​tél katonája 

Katty Kay – Claire Shipman: Az önbizalom kódja nőknek

Julia Whelan: Egy ​év veled

Anna Woltz: Alaska  (Nem vagy egyedül)





A könyvespolcon “porosodó” könyvek

Hívhatnám váróslistás könyveknek is, hiszen ezek azok a darabok, amiket az utóbbi év(ek)ben megvásároltam, mit szépítek, felhalmoztam, de nem jutottam el odáig, hogy elolvassam őket. Szerintem ilyen könyvei mindenkinek vannak, hiszen hiába gyülekeznek az elolvasásra váró könyvek, egyszerűen “muszáj” folyton újat beszerezni, hiszen nem biztos, hogy éppen ahhoz van hangulata az embernek, amik a könyvespolcon várakoznak rá. Ettől függetlenül ezek is remek darabok, csak még nem jutottam el odáig, hogy a kezembe vegyem őket. Ó, és hányszor, de hányszor fordult már elő, hogy amikor végre elolvasom őket, azt kérdem magamtól, hogy mégis miért vártam én ezzel ilyen sokáig? Nem véletlen ugyanis, hogy annak idején beszereztem ezt meg ezt a könyvet! Ahogy alább látható, igencsak vegyes a lista, van itt romantikus, szórakoztató, fantasy (a gyönyörűséges Tolvajok esküje) és történelmi témájú is, úgyhogy szinte bármely hangulatomhoz találok alkalmasat. Öt könyvet választottam ki, mert azért ismerem magam annyira, hogy ne legyek túl merész. :)

Leiner Laura: Ég veled

Mary E. Pearson: Tolvajok esküje

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

J. K. Rowling - John Tiffany - Jack Thorne: Harry ​Potter és az elátkozott gyermek

Julie Buxbaum: Remény és más csattanók



Könyvek a kívánságlistámról

Ezek azok a könyvek, amiket közbe-közbe egy kedvcsináló fülszöveg és/vagy mások pozitív értékelése alapján felteszek a megvásárolandó könyvek listájára, hogy amikor beszerzésre adom a fejem, akkor tudjak onnan szemezgetni. Idén szerintem nagyon különleges könyveket válogattam ki, az egyik ilyen Victor Hugo A nyomorultak regénye, amit már nagyon régóta szeretnék elolvasni, de bevallom, kicsit félek a hosszától. Ettől függetlenül felkerült a listára, mert tényleg jó lenne elolvasni, hiszen a musicalt, a történetet nagyon szeretem, így biztos könyvben is nagy élmény lesz. 


Robert Merle: Mesterségem a halál 

Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről 

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció 

Abby Winter: Érezni akarlak

Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét 

Victor Hugo: A nyomorultak 

Abby Jimenez: Barátnak ​tartalak

Julia Quinn: A ​vikomt, aki engem szeretett




Ezek lennének tehát azok a könyvek, amelyeket idén el szeretnék olvasni. Ez persze csak egy tervezet, nem biztos, hogy így is alakul, és persze nem is szakad rám az ég, ha kihagyok valamit. Az olvasás, a következő könyv kiválasztása nálam sokszor hangulat döntése, vagy hirtelen ötlet, arról nem is beszélve, hogy a friss megjelenések is befolyásolják. Meglátjuk, mindenesetre, ha majd lesz olyan, hogy nem tudom, mit akarok olvasni, biztos vagyok benne, hogy visszatekintek erre a bejegyzésre, hátha meghozza a kedvemet valamelyik könyvhöz.



Ti el szoktátok tervezni, hogy mit fogtok olvasni? Vagy inkább hirtelen döntés, esetleg kedv kérdése? :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése