„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. december 31., csütörtök

2020 - Zárjuk le!


Eljött az év utolsó napja, így szokásomhoz híven ismét egy évösszegző bejegyzéssel készültem Nektek. A héten már kaptatok egy ízelítőt az idei olvasásaim összegzéséből, hiszen megírtam a bejegyzésemet az 5 kedvenc, illetve az 5 csalódást okozó könyvekről. A mostani posztomban pedig szeretnék számot vetni a 2020-as évről, hogy mik történtek velem, a blogommal, mennyit és miket olvastam, illetve hozom a statisztikákat is. Lássuk tehát, hogy mi történt a Könyvvilág bloggal 2020-ban.

Talán még soha nem kívántam annyira év végén azt, hogy - ahogy azt a bejegyzés címe is mutatja - zárjuk le az évet. 2020 nem volt könnyű év, valószínűleg senkinek sem, hiszen egy újfajta kihívással kellett szembenézünk, mégpedig a koronavírussal. Emlékszem, januárban még csak legyintettem erre az egész helyzetre, akkor még fogalmam sem volt arról, hogy ennyire meg fogja határozni az évemet. Aztán eljött a március, az első karantén ideje, ami rettentően sokkoló volt számomra, hogy mennyire bezárult a világ. Nyáron volt egy kis felengedés, de sokáig nem tarthatott, hiszen ősszel újra visszatért, többszörös erővel a vírus, és azóta is tart. Nem szeretném részletekbe menően elemzeni ezt a helyzetet, nem ez a bejegyzésem lényege, de nem mehetek el szó nélkül mellette, hiszen az év legnagyobb részében rányomta a bélyegét a mindennapjaimra. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a betegség nem ért el hozzám és a legközvetlenebb családomhoz, habár volt több olyan távolabbi családtagom és ismerősöm, aki elkapta, de szerencsére ők is hamar meggyólutak. A vírus azonban nem csak a betegséggel támadt, hanem látjuk és tapasztaljuk, hogy mennyivel nőtt a munkanélküliség, hogy az emberek beszorultak a négy fal közé, sokan elmagányosodnak, elszigetelik magukat. Én inkább ezt a részét élem meg nehezen, illetve a munkahelyemre hatott nagy erőkkel a vírus, teljesen újfajta gondolkodást és megoldásokat kellett találnunk, hogy az oktatás működhessen. Év elején még nem hittem, hogy a maszkviselés a minden napjaim részévé válik, nemcsak a tömegközlekedésben és boltokban, hanem a munkahelyemen is. Emiatt az egész miatt sajnos mondhatni erről szólt az évem, így nem tudok beszámolni semmilyen könnyel kapcsolatos élményről sem, hiszen elmaradtak a nagy könyves események, dedikálások is.


Pedig év elején nagyon lelkes voltam, listát készítettem arról, amit meg akarok csinálni az évben, de ezek közül a legtöbb kudarcba fulladt. Sokat gondolkoztam ezen az utóbbi időben, és rájöttem, hogy lehet a koronavírusa fognom ezt az egészet, de azt hiszem, hogy én is hibás voltam, és nem tettem meg mindent, hagytam, hogy ez az egész helyzet rányomja a bélyegét az életemre. Azt hiszem, el kell fogadnom, hogy attól, hogy holnap 2021 lesz, nem fog egy csettintésre minden megváltozni, és jobb lenni, a vírus ugyanúgy velünk marad, de nekem ettől függetlenül mindent meg kell tennem azért, hogy jobb legyen, hogy a céljaimat elérjem. Ma még szilveszter van, összeülünk a szűk családdal, eszünk, iszunk, beszélgetünk, elbúcsúzunk ettől a rettentően nehéz évtől, holnap viszont muszáj lesz pozitívnak lenni! Ezt kívánom mindenkiknek!



Az olvasásnak is nagyon lelkesen álltam neki év elején, készítettem egy listát (és persze bejegyzést) arról, hogy miket akarok elolvasni ebben az évben, és azt kell, hogy mondjam, elég jól teljesítettem. Amiket nem olvastam, idén mindenképpen szeretném bepótolni, kivétel Leiner Laura Mindig karácsony könyvét, amit azóta továbbadtam, helyette viszont beszereztem az Ég veled-et. Összességében azt mondanám, hogy (legalább) az olvasás terén abszolút nem volt rossz évem, sőt rengeteg gyöngyszemre találtam idén, sokkal több jó könyvbe futottam bele, mint rosszba. És azt idén is elmondhatom, hogy a könyvek, az olvasás okozta élmények ismét csak rengeteg erőt és menedéket nyújtottak számomra. A végleges listát a kedvenceimről lent találjátok.


Ami a blogot illeti, elég hullámzó volt a teljesítményem e tekintetben Év elején kitaláltam egy új rovatot, a hónapzáró posztokkal, de sajnos abbahagytam. Amikor beütött a karantén, elég sokáig le voltam fagyva blogolás tekintetében, nyilván egy csomó megjelenés is elmaradt, aztán blogturnét is alig mertem vállalni, valahogy elmaradt a lelkesedésem. Nagyon érdekes és szerintem tök szuper, hogy egy rendhagyó turné, mégpedig a húsvéti, rángatott ki ebből a katatón állapotból. Az egésznek a tervezgetése valahogy beindította a fogaskerekeimet, és sikerült visszatérnem, és újult erővel belevágtam a blogolásba. Erről a helyzetről egyébként bővebben a szülinapi bejegyzésemben írtam. És ha már születésnap, idén volt 6 éves a blogom, ami szerintem egy elképesztő szám, hihetetlen, hogy ennyi ideje pötyögöm nektek az értékeléseket a blogra. Ami még változás volt, hogy idén megújult a blogger, ami lehet, hogy számotokra annyira nem érdekes, de nekem azért okozott elég sok fejfájást. Volt egy átmeneti időszak, amikor még lehetett használni a régi felületet is, és én addig húztam, ameddig csak lehetett az átállást, de aztán muszáj voltam megtanulni az újat is kezelni. Most már szerencsére elég jól belejöttem, és nagyjából kitanultam az új blogger kezelését, habár meglepetések még mindig előfordulhatnak. Az év további része a blogolás szempontjából nem tartogatott semmi rendhagyót, olvastam és írtam, ahogy csak tudtam.


Most pedig nézzük a bűvös számokat. Sajnos azt kell hogy mondjam, meglátszik a blogomon az, hogy volt egy-két nehéz időszakom idén, nem értem el annyi embert a bejegyzéseimmel, mint tavaly. Viszont, hogy a jó hírrel kezdjem, 2020-ban átléptük az 1.000.000 látogatót, ami valami hihetetlen szám, nagyon köszönöm, mindenkinek, aki látogatja a blogom, még mindig! A mai napon éppen 1.037.000 látogatónál járunk, amikor ezt a bejegyzést írom. Ami a bejegyzések számát illeti, idén 69 posztot írtam, ami egy igencsak különleges szám, hiszen tavaly is ennyi volt. Ebből 57 poszt volt könyvértékelés. A legjobban látogatott hónap a december volt 17021 látogatóval, a legtöbbet elért bejegyzés pedig a P. Dangelico: Wrecking Ball - Romboló 1442 megtekintéssel. Ez a két szám mutatja leginkább azt, hogy sajnos kevesebbek a látogatások a blogon tavalyhoz képest. A facebook oldalam kedvelőinek száma 2103, Instagramon pedig 728-an vagyunk 350 bejegyzéssel.



Végül már csak az olvasásaimmal kapcsolatos számokról szeretnék szólni. Év elején 90 könyvet tűztem ki célul, ez nem jött össze sajnos, 87 könyvet olvastam el 2020-ban, ami a moly szerint 31.548 oldal. Ez a szám sajnos nem teljesen hiteles, ugyanis van egy könyv, amit előre olvastam a BTK keretein belül, viszont még nincs adatlapja a molyon, ezért nem tudtam jelölni, illetve két könyvet szintén előolvasás miatt 0 oldallal mutat az oldal, és a GoodReadsen sem tudtam jelölni őket. A leghosszabb könyv Sarah J. Maas KOA - Felperzselt királyság regénye volt, ami két kötetben jelent meg, 1176 oldal. Két könyv is ugyanannyi oldallal lett a legrövidebb, amit idén olvastam, ráadásul mindkettő Bella Swift tollából. A láma, aki koszorúslány lett és A kiskutya, aki rénszarvas akart lenni, mindkettő 160 oldal. Az első könyv, amit idén olvastam Hercz Júlia Arany és Ónix könyve, az utolsó a Seafire - Lángoló tenger Natalie C. Parker írónőtől.


Nos, a számok nem hazudnak, jövőre mindenképpen meg szeretném fogadni, hogy kicsivel több energiát fektetek a blogolásba, és igyekszem nem letérni erről az útról. Mindenesetre semmiképpen sem szeretném erőltetni a dolgot, úgy vagyok vele, hogy inkább legyen kicsit kevesebb, de minőségi, szívből jövő bejegyzésem, nem olyan sok eléréssel, visszatérő látogatókkal, mint az, hogy erőltetek valamit, amitől nem vagyok hiteles, még ha többen is kattintanátok rá. A facebook, illetve az Instagram oldalamra is szeretnék jobban odafigyelni 2021-ben, és meglátjuk mit hoz az új év.

Bocsi, ha esetleg a bejegyzés egy-egy részlete kicsit érzelgős lett, de én már csak ilyen szentimentális, romantikus könyvimádó lány vagyok. Most már tényleg csak szeretnék minden Olvasómnak Boldog Új Évet Kívánni! Ne feledjetek el remélni, megfogadni vagy éppen kívánni idén sem, hiszen ahogy Ria mondja "Bármilyen sötét az éjszaka, előbb-utóbb eljön a virradat."*


Most már tényleg jöjjenek a legek. Ahogy mindig, úgy most is elmondom, a felsorolásnak igazából az a lényege, hogy megmutassam, mely könyvek voltak rám a legnagyobb hatással idén, sok helyen fel is cserélhetőek a könyvek.

2020...

legjobban várt könyve: Sarah J. Maas: Felperzselt királyság

legjobb magyar könyve: Szabó Magda: Abigél

legjobb  romantikus könyve: Szaszkó Gabriella: Késő március

legjobb történelmi romantikus könyve: Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély

legjobb történelmi regénye: F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

legjobb fantasy-ja: Leigh Bardugo: Six of Crows - Hat varjú

legjobb YA-könyve: Kylie Scott: Trust - Bizalom

legjobb NA-könyve: Kristen Callihan: Managed - Kontroll

legjobban megérintett története: Sally Rooney: Normális emberek

legnagyobb meglepetése: On Sai: Álruhában

legjobb ifjúsági könyve: Király Anikó: Semmi pánik

legjobb gyerekkönyve: Paola Peretti: Én és a cseresznyefa

legütősebb kezdése: Mary E. Pearson: A tolvajok tánca

legütősebb folytatása: On Sai: A két herceg

legütősebb befejezése: Holly Black: A semmi királynője

legjobb disztópiája: Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája

legjobb erotikus könyve: Vi Keeland: A viszony

legjobb családi története: Marie Pavlenko: Én vagyok a napod

legjobb karácsonyi könyve: Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot


legjobb női szereplő: Anne Frank (Anne Frank naplója)

legjobb férfi szereplő: Jimmy Ferris (Kylie Scott: Lead - Szóló)


*idézet On Sai: A két herceg könyvéből



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése