„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. december 27., vasárnap

5 kedvenc könyv 2020-ból


Év vége közeledtével már nézegetem a 2020-as olvasmányaimat, fejben összeállítgatom a listát a kedvenceimről. Az év utolsó napjában hozni fogom a végső listát, most azonban úgy döntöttem, hogy kiemelek 5 könyvet, amit nagyon szerettem idén, ami meghatározó volt a 2020-as olvasmányaimban. Be kell vallanom, nagyon nehéz volt mindössze 5 könyvet kiválasztani, hiszen 2020-ban rengeteg szuper könyvet olvastam, ezen a téren mindenképpen kiemelkedő volt az évem. 

Ez a bejegyzés egyfajta könyvajánló is, hiszen éppen csak véget ért a karácsony, és ha hozzám hasonlóan Ti is kaptatok könyvutalványt, akkor talán a bejegyzésem meghozza a kedveteket valamelyik könyvhöz. Íme tehát 5 könyv 2020-ból, amit nagyon szerettem.


On Sai: Álruhában

Szerintem már sokszor említettem, hogy az Álruhában egy hatalmas meglepetés volt számomra, talán az év legnagyobb meglepetése, abszolút nem számítottam arra, hogy ennyire tetszeni fog. Jelentkeztem a könyv blogturnéjába lesz ami lesz alapon, és hát azóta már tudjátok, a könyv szerelem szinte az első sortól kezdve. Idén már ki is jött a folytatás, A két herceg, ami szintén elképesztően tetszett, úgyhogy én szívből ajánlom a Vágymágusok sorozatot azoknak, akik szeretnének egy teljesen újszerű világfelépítésű fantasy-t olvasni, izgalmas és rendkívül humoros cselekménnyel, és némi édes romantikus szállal. 

ÉRTÉKELÉSEM A KÖNYVRŐL




F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők ​lányregénye

Pár havonta előtör belőlem a késztetés, hogy történelmi témájú könyveket olvassak, leginkább a két

világháború idejéből. Idén is sikerült remekművekre lelnem ebben a témában, és habár a Férfiidők ​lányregénye története kapcsolódik a második világháborúhoz, nem akkor, hanem utána nem sokkal játszódik. Két megtört lélek egymásra találása, a hangos, rendkívül érzékeny fiatal lány, Klára és a csendes, magába forduló Aldó személyében. Nem elég, hogy mindkettejüket megtörte a 2. világháború, a holokauszt borzalmai, a Rákosi-korszak legsötétebb időszakában is végigkísérhetjük őket. Egy rendkívül szomorú, ugyanakkor szívmelengető könyv, azokról, akik túléltek, akik életben maradtak. 

ÉRTÉKELÉSEM A KÖNYVRŐL





Leigh Bardugo: Six ​of Crows – Hat varjú

Sokat gondolkodtam, hogy erre a helyre Mary E. Person A tolvajok tánca, vagy a Hat varjú kerüljön, mindkét könyvet nagyon szerettem, és valahol hasonlóan hatottak rám. Végül a Hat varjú mellett döntöttem, talán a rendkívül fordulatos cselekmény, a szuper alaptörténet, de leginkább az elképesztően jól eltalált karakterei miatt. Leigh Bardugo valami tökéletesen eltalálta ezt a történetet, a műfaj szerelmeseinek csak ajánlani tudom. Remélem, jövőre elhozza a folytatást a Könyvmolyképző Kiadó, hiszen természetesen egy jó kis függővéggel zárult a cselekmény.



Marie Pavlenko: Én ​vagyok a napod
Egy ifjúsági könyvet is hoztam nektek. Ahogy végignézek ezen a listán, szinte az összes könyv olyan, amiknél abszolút nem számítottam arra, hogy kedvencek lesznek, valamiféle véletlen folytán esett rájuk a választásom annak idején. Az Én vagyok a napod is de sorolható, egy könnyed ifjúsági történetre számítottam, de sokkal több lett annál. Persze megvannak benne a műfajra jellemző történeti jellegzetességek, a suli nehézségei, az első szerelem, egy baráti árulás, de mindeközben a háttérben érezhető egyfajta feszültség a főszereplő, Eloise családjában. Aztán robban a bomba, egy igazi érzelmi hullámvasúttá válik a történet, az olvasó pedig hol sír, hol nevet, egyszerűen teljesen belefeledkezik a 17 éves lány életébe. Mindez pedig gyönyörű nyelvezettel megírva, csodálatos hasonlatokkal fűszerezve, egy intelligens, kissé különc főhősnővel. Én nagyon-nagyon szerettem.

ÉRTÉKELÉSEM A KÖNYVRŐL





Holly Black The ​Cruel Prince – A kegyetlen herceg/ A levegő népe sorozat

Nos, ez az a könyv/sorozat, amiről viszont már rengeteget hallottam, láttam, hogy mindenki odavan érte. Már nagyon régóta terveztem az olvasását, meg is vásároltam a KMK oldalán az első részt - egyelőre e-book formátumban -, de aztán mindig csak halogattam. Karácsony előtti napokban viszont befejeztem a blogturnés könyveket, és rám szakadt a lehetőség, hogy igazából bármit olvashatok. És mivel a Crescent City-t olvastam utoljára, kicsit megjött a kedvem a fantasy világához, és gondoltam, ha már hónapok óta a kindlimen várakozik a könyv, tehetnék egy próbát vele. Talán nem meglepő, hogy engem is rögtön beszippantott a történet, a halandó Jude története, aki bekerül a leginkább gonosz tündérek világába. Nagyon tetszett a lány karaktere, akit alapvetően nem tartok rossznak, viszont az évek kegyetlensége, amit el kellett viselnie a tündérektől, maga az, ahogy bekerült ebbe a világba, elképesztően megkeményítette őt, így bizony egy igazi kemény csajszivá vált, aki, nos hatalomra, és igen, szeretetre vágyik. És itt van persze a kegyetlen hercegünk, Cardan, a kifürkészhetetlen gondolataival és meglepő tetteivel, akit szintén szuperül eltalált az írónő. 

Most elképesztően örülök, hogy a KMK oldalán lehet e-bookot is vásárolni, hiszen így lehetőségem volt arra, hogy a három könyvet mindössze 6 nap alatt elolvassam. Jó kis karácsony volt, mit ne mondjak! :D Összességében tehát egy rendkívül izgalmas, állandó feszültségbe tartó fantasy történet, a függőséget viszont a két főszereplő kapcsolata és harca okozza, az, hogy soha nem tudjuk, hogy mi a következő lépésük. Ha valaki még nem ismerné a sorozatot, mindenképpen kezdjen bele, tényleg letehetetlen. 



Őszintén, visszanézve a listát, nem gondoltam volna, hogy az 5 könyvből 3 fantasy lesz, habár szeretem a műfajt, azért kell nekem egyfajta hangulat ahhoz, hogy belekezdjek egy ilyen könyvbe. Ez mindenesetre mindenképpen azt mutatja, hogy igenis lehet még mindig újat mutatni a műfajban.

Remélem tetszett nektek ez a kis könyvajánló, van olyan könyv közöttük, ami felkeltette az érdeklődéseteket, esetleg Ti is hasonlóan szerettétek őket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése