„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. december 9., szerda

Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!


Rácz-Stefán Tibor legújabb szívmelengető karácsonyi regényében egy fiatal lány szívét egy Budapestre érkezett francia író dobogtatja meg. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2020. december 9.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 272



Egy dedikálás, ami megváltoztatja az egész életed! Panka mindig is tudta, hogy csak saját magára számíthat. A tizenhét éves lány nevelőszülőknél él, emellett egy kiadónál dolgozik gyakornokként. Egyetlen szabály szerint éli az életét: senkit nem enged igazán közel magához, mert túl sokszor törték már össze a szívét. Bastien hiába híres író, az ő élete is csak kívülről tökéletes. A tizenkilenc éves, francia srác egy régebbi balesetét próbálja feldolgozni lelkileg, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy íróként is bizonyítson. Bastien a kétségbeesését és a haragját másokon vezeti le, a budapesti dedikálásán viszont emberére akad: Panka az egyetlen, aki felveszi vele szemben a kesztyűt. Egyre jobban izzik a levegő Panka és Bastien között, az idő viszont ketyeg, a fiú ugyanis hamarosan elhagyja az országot. A szerelmüket már csak egy karácsonyi csoda válthatja valóra?



Rácz-Stefán Tibor Szállj a dallal! duológiája nekem nagyon tetszett, főként a második rész, a Kapcsolatpróba, így mindenképpen el akartam olvasni a legújabb könyvét is. Megint úgy jártam, hogy nem ismertem a könyv fülszövegét az olvasás előtt, így amikor elkezdtem, őszintén meglepett, hogy egy karácsonyi történetről van szó. Ennek azonban én kifejezetten örültem, mert idén még nem nagyon olvastam olyan könyvet, amit úgy igazán átjár az ünnepi hangulat, így reménykedtem abban, hogy ez lesz az a bizonyos!

 

Maga a történet mindössze néhány napon keresztül tart a karácsony körüli időszakban. Az első nap a karácsony előtti, amikor is már rögtön egy olyan képet fest le szerző az olvasó elé, amit sajnos az utóbbi években nem tapasztalhattunk meg kis hazánkban, a havas tájat az ünnepek alatt. Mivel én úgy vagyok vele, hogy ez is része az ünnepi hangulatnak, ettől (lenne) teljes a karácsony, már rögtön az elején elvarázsolódtam. És ha ez nem lenne elég, a könyvmoly énem is felébredt téli álmából, hiszen egy dedikáláson járunk, ami rögtön kíváncsivá tett. A főszereplőnk, Panka ugyanis egy könyvkiadónál dolgozik suli mellett, és egy világhírű francia író, Bastien Binoche dedikálásra készülődik. Nem is akárkikkel ráadásul, hiszen megjelenik a Mikrofonpróbából ismert Hanna és Máté is, aminek én kifejezettem örültem, szeretem, ha egy szerző nem feledkezik meg a régi karaktereiről.

 

Az hamar kiderül az olvasó számára, hogy Panka egy nagyon sebzett lány, mivel nagyrészt otthonban nevelkedett, az évek alatt egyik családtól került a másikhoz, így nem csoda, hogy habár jelenlegi szülei rendesnek tűnnek, nem mer közeledni feléjük. Igazából senkit nem enged közel magához. Látszik a viselkedésén, hogy nem szeret a középpontban lenni, inkább a háttérben húzódik meg, még akkor is, ha magában lennének gondolatai egy-egy probléma megoldására. Csakhogy az élet nem mindig alakul úgy, ahogy szeretnénk, így történhet az, hogy egy baki miatt neki kell útba igazítania az eltévedt zsörtölődő írónkat a fővárosban.

 

Ha úgy vesszük, Panka tehát az olvasó, a másik oldalon pedig megismerjük az írót is, Bastient, és mivel váltott szemszögben íródott a sztori, szerencsére belelátunk mindkettőjük gondolataiba. Bastien első látásra nem éppen könnyű eset a különleges kéréseivel, és Pankát sem veszi le a lábáról a kezdeti viselkedésével. Persze ha az ember kicsit mélyebbre ás, meglátja a fiú sebeit, aki habár fiatal kora ellenére hatalmas karriert futott be, ő még mindig egy gyerek valahol, aki azt szeretné, hogy minden rendben legyen. Csakhogy a történet elején ez nagyon nem úgy tűnik, szüleivel rossz kapcsolatot ápol, ráadásul egy baleset örökre megváltoztatta az életét. Lényeg a lényeg, a fiataloknak ezen a napon nagyon sok időt kell együtt tölteniük, és természetesen, ahogy telnek az órák, úgy válik világossá számukra, hogy mindketten többek annál, mint amit elsőre mutatnak.

 

Nekem két dolog miatt tetszett ez a könyv. Egyrészt imádtam a hangulatát, végig a történet alatt átjárt az a puha, meleg karácsonyi érzés, ami csak arra a három napra jellemző, amikor is az ember elhiszi, hogy történhetnek csodák. És ezeknek a fiataloknak bizony nagy szükségük volt csodára, hiszen egyikük élete sem egyszerű. Tipikusan az az eset az övéké, amikor két megtört szív megérti egymást, elkezdenek bízni egymásban, és már csak azzal, hogy meghallgatják a másikat, segítenek. És ehhez bizony kellett az a kis csoda is, hogy ugyanabba az irányba sodorja őket a sors, és az az otthonos, ünnepi hangulat, ami hozzájárult ahhoz, hogy megnyíljanak egymásnak. Szerencsére nem mentünk át giccsbe, egy ponton meghúzta a határt a szerző, hiszen nyilván egy nap alatt nem oldódhatnak meg az élet legnagyobb problémái, de valami elkezdődött mindkettejük életében, a változás mezejére léptek.

 

A másik dolog, amit kiemelnék a történetből, az író és olvasó kapcsolata. Nyilván én tudom milyen lelkes olvasónak lenni, ismerem az érzést, hogy milyen részt venni egy dedikáláson, egyszerre várva a találkozást, és kicsit félve is, hogy nehogy csalódjak. Itt viszont nem csak az olvasó fejébe láthatunk bele, hanem az íróéba is. Mi olvasók elképzeljük őket valahogy, magasztaljuk őket, és ehhez a képhez ragaszkodunk, miközben ők is ugyanolyan hús-vér emberek: hálásak a rajongóknak, talán ők is félnek a találkozástól, órák hosszát dedikálnak, mosolyognak, beszélgetnek, akármilyen lábbal is keltek aznap, megtesznek mindent azért, hogy az olvasók jól érezzék magukat. Tanulságos érzés volt belelátni Bastien fejébe, aki ugyanúgy vegyes érzelmekkel állt az az olvasók elé, hihetetlenül hálás volt, de azért az írónak mindig ott van a félsz, hogy mit szólnak a rajongók hozzá, és bizony az sem volt egyszerű, hogy félretegye a problémáit.

 

Nekem tehát elképesztően tetszett Tibi legújabb könyve, abszolút karácsonyi hangulatban lebegtem az olvasás alatt. A szereplők szimpatikusak és szerethetőek voltak, igazi érzelmekkel és hibákkal, a szerelmi szál pedig nagyon cuki volt. Tetszett, hogy beleláthattam egy kicsit egy könyvkiadó működésébe, és teljes mértékben meg tudtam érteni, hogy néha ott is vannak bakik, de ezt el kell fogadni, hiszen ott is ugyanúgy emberek dolgoznak. Még az olvasás szeretetét emelném ki, ami abszolút átszivárgott a lapokból, volt egy jelenet, ami nagyon meghatott, amikor Panka a könyveket kapta ajándékba, annak az résznek az üzenete.

 

Olyan könyv ez, ami elhiteti az olvasóval, hogy létezhetnek még csodák, de ehhez az is kell, hogy mi higgyünk benne, hogy hajlandóak legyünk befogadni. Szívből ajánlom, és azt kell hogy mondjam, szerintem ez a könyv a tökéletes karácsonyi ajándék.

Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során fejest ugrunk a karácsonyi romantikába. Az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyek akárcsak az Éld át a pillanatot!, szintén karácsony idején játszódnak. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!


“Nem erről szól minden? Hogy mindegy, mi van, a végén egyszerűen csak maradjunk emberek?”
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

12.07. Veronika’s Reader Feeder

12.09. Könyvvilág

12.11. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

12.13. Utószó

12.15. Hagyjatok! Olvasok! (extra)

12.17. Könyv és más

12.19. Fanni's Library

12.21. Hagyjatok! Olvasok!

12.23. Spirit Bliss Sárga könyves út


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése