„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. december 20., vasárnap

Csernus Imre: Főnix


A Jaffa Kiadó jóvoltából egy igencsak aktuális könyvet vehetünk a kezünkbe Dr. Csernus Imrétől. A Főnix a koronavírus-járvány lelki és pszichés gondjait, kérdéseit, témáit járja körül az alapvető emberi bűnök és erények szemszögéből nézve. A turnéban ezúttal öt bloggerünk mondja el a véleményét a könyvről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.


Könyv adatai
Kiadó: Jaffa Kiadó
Megjelenés: 2020. november 17.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 272
Fordító: -
ISBN: 9789634754169



Főnixként élni? Döntés kérdése. Megtehetjük, hogy öreg főnixként ragaszkodunk jól megszokott életünkhöz és félelmeinkhez. De dönthetünk másképp is. Magunk mögött hagyhatjuk mindennapi félelmeinket, hogy készen álljunk az újjászületésre. A legendák szerint a főnixmadár élete végén a fészkével együtt porrá ég, és a tűzből egy új, fiatal főnix születik. A történet mindenki számára ismerős, de csak kevesen gondolnak bele, milyen üzenetet hordoz életünkben az újjáéledő tűzmadár szimbóluma. Csernus Imre úgy véli, a mostani, járványtól sújtott, válságos időszak eddig soha nem látott lehetőséget kínál a megújulásra. Új könyvében a főnix legendájából kiindulva egész rendszert épít fel, amelyben élesen rávilágít mindennapos hazugságainkra, végigveszi sorra a buktatókat és érthetően bemutatja az újjászületés feltételeit. Már csak az a kérdés: öreg vagy fiatal főnixként szeretnénk élni és megélni a jelen kihívásait.  „Meg kell fogalmaznunk, mit szeretnénk elégetni ahhoz, hogy újjászülessünk, különben a fészek csak terebélyesedni fog, nem pedig felgyulladni. Akkor pedig nem lesz új főnix, vagyis nem lesz megújulás. De nemcsak az a kérdés, hogy mit szeretnénk elégetni, hanem az is, hogy egyáltalán merjük-e elégetni. És ez az egyik legnagyobb konfliktus, mert a legtöbb ember nem meri elégetni a jelenlegi, vacak életét. Nem meri elégetni a megszokást.”

"A belső félelmeket nem lehet megoldani kézfertőtlenítővel meg szájmaszkkal."

Nem igazán szoktam pszichológiai könyveket olvasni, viszont ez a téma - a koronavírus - annyira aktuális és minden ember, így jómagam életét is meghatározó jelenség, hogy kivételt kellett tennem. Kíváncsi voltam, hogy Magyarország egyik leghíresebb pszichiátere miképpen vélekedik erről a helyzetről, esetleg milyen tanácsokkal szolgál az embereknek a Covid elleni leginkább lelki védekezés tekintetében.

Nincs olyan ember szerintem, aki ne ismerné Csernus Imre nevét kis hazánkban, nekem leginkább az jut róla eszembe, hogy ő a megmondó ember. Az a fajta szakember, aki mindenféle teketóriázás nélkül az arcodba mondja a kemény igazságot, amit el kell fogadnod - az én tudatomban legalábbis így élt az ő neve. Éppen ezért igencsak meglepő volt számomra, hogy ebben a könyvben nem éreztem ezt a fajta kemény odamondást, persze nyilván a véleményét határozottan vállalta, de sokkal lágyabb eszközökkel adta át, mint amit én vártam volna. Ez persze nem baj, sőt kifejezetten tetszett az a stílus, amiben a doktor úr elmondta a véleményét az olvasónak, mint ahogy egy szülő ad bölcs tanácsot a gyerekének, vagy egy barát a másiknak, nem pedig, mint orvos a betegnek, így egyáltalán nem éreztem frusztrációt az olvasás alatt, sőt kifejezetten megnyugtató volt.

De miről is szól ez a könyv? Nos, én úgy éreztem, nem egészen a koronavírusról. Mármint nyilván ez a helyzet adja az alapját, innen kezdődik minden. Csernus Imre rávilágít arra, hogy a legtöbb ember nem éli igazán az életét, csak egymást váltják a szürke hétköznapok, elfogadjuk, ami van, próbálunk túlélni, ahelyett hogy változtatnánk. A koronavírus megjelenése pedig egy tökéletes lehetőség lehetne arra, hogy ráébredjünk, az élet véges, és mernünk kellene változtatni, főnixként újjászületni, ahogy ő mondja. Kétféle főnixet különböztet meg, az öreg főnixet, aki elfogadja, ami van, még akkor is, ha nem boldog benne, és úgy éli le az életét, hogy retteg a változásoktól, nem mer kilépni a komfortzónájából, mondhatni nem is él igazából. Illetve ott van a fiatal főnix, aki valamiképpen megpróbálja legyőzni a félelmét, mer kockáztatni, még akkor is, ha nem biztos, hogy sikerülni fog, de legalább megpróbálta. És az külön kiemelendő, hogy a fiatal és öreg főnix nem életkortól függ, hanem az emberi hozzáállásától.

Egyrészt tehát Csernus Imre elemzi azt, hogy a vírushelyzet lehetne egyfajta intő jel, hogy felébredjünk, és kezdjünk valamit az életünkkel. Másrészt pedig nyilván szól arról is, hogy miképp lehet okosan megélni ezt a helyzetet. Én azt gondolom, hogy a félelem természetes reakció az ismeretlen vírusra, viszont a pánik, a bezárkózás, a kapcsolataink teljes megszakítása nem jó döntés, sőt kifejezetten káros. Véleményem szerint meg kell találni az egyensúlyt, oda kell figyelni, betartani a szabályokat, de azért megpróbálni kihozni a legtöbbet az adott helyzetből. Ez pedig különösen igaz így az ünnepek idején, amikor is még több időt töltünk a szeretteinkkel. Ahogy pedig olvastam a doktor úr könyvét, úgy éreztem, hogy ebben megerősítésre találok.

Nekem tehát tetszett a könyv, volt annyi önkritikám, hogy magamra vegyem az öreg főnixre utaló intő jeleket. Nyilván az ember azt gondolja elsőre, hogy könnyű azt mondani, meg hogy milyen egyszerűnek tűnik így leírva - főként egy pszichiáter tollából - a változás mezejére lépni. És ha Csernus nem is "odamondón" nyilvánul meg, azt azért keményen leszögezi, hogy az újjászületés nem lesz egyszerű, sőt kifejezetten fájdalmas, de érdemes kis lépésekben haladni, és a legfontosabb, hogy tudatosan akarjuk mindezt megtenni. Nos, nyilván az életünket nem a könyv fogja gyökeresen megváltoztatni, viszont abban segíthet, hogy felismerjük a problémát, és elkezdjünk tenni azért, hogy változtassunk. Hiszen mindez nem a szerzőn, az orvoson múlik, hanem csakis magunkon. Egyelőre csak azt tudom megígérni, hogy igyekezni fogok! Köszönöm a lehetőséget!


Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Dr. Csernus Imrének sok könyve jelent meg különböző témákban. Ezúttal az állomásokon idézeteket találtok a köteteiből, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok az adott könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.


"Ebben a világban nem az alapvető emberi értékek számítanak követendő példának, hanem a hazugság, az álszentség, a felületesség, a lóvé hajhászása."


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

12.14. Spirit Bliss Sárga könyves út

12.16. Flora the Sweaterist

12.18. A Szofisztikált Macska

12. 20. Könyvvilág

12. 22. Könyv és más


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése