„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. január 23., szombat

Julia Whelan: Egy ​év veled


Julia Whelan első regénye egyszerre fejlődésregény, útikönyv és egy szerelmi történet. A fiatal Főszereplőnket Ella Durrant követve megismerkedhetünk Oxforddal és egy különleges emberrel. Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk minden állomáson, és megnyerhetitek a  Maxim Kiadó jóvoltából ezt a különlegesen szép regényt.

Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2020. november 23.
Eredeti megjelenés: 2018
Oldalszám: 352
Fordító: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789634990499



Az ​amerikai Ella Durran mindig is arról álmodott, hogy az Oxfordon tanuljon. 24 évesen végre teljesül az álma, és ösztöndíjat kap Angliába. Ám ekkor váratlanul felajánlanak neki egy hihetetlen pozíciót egy felemelkedőben lévő politikai sztár elnöki kampányában. És ez a visszautasíthatatlan ajánlat azt jelenti, hogy a lánynak az oxfordi év végén azonnal vissza kell mennie D. C.-be. Ella próbálja minél jobban kihasználni és élvezni ezt a kevés időt, egészen addig, amíg találkozik egy goromba férfivel, akinek túl nagy a szája, és a kocsija már az első nap tönkreteszi a felsőjét.

Amikor Ella rájön, hogy az angol irodalmat nem más tartja, mint ugyanaz a férfi, akibe belefutott, Jamie Davenport, életében először arra gondol, talán mégsem az Oxford az ő helye. Azonban egy késő esti ital mellett rájönnek, olyan kapocs van köztük, amire sosem számítottak, és a kezdeti könnyed flörtből hamar valami komolyabb válik. Azonban Jamie-nek van egy fájdalmas titka, és amikor Ella kideríti, mit rejteget, azonnal érzi, hogy az egész élete meg fog változni.

A lány látszólag lehetetlen döntés elé kerül: fordítson hátat a férfinak, akit szeret, és kövesse politikai álmait, vagy maradjon Jamie-vel, együtt vészelve át a megpróbáltatásokat, amire egyikük sem készült fel. Az év vége azonban gyorsan közeledik, és Ellának el kell döntenie, hogy még mindig ugyanazok-e az álmai, mint az elején.


Erről a könyvről viszonylag régen hallottam először a Maxim Kiadó lehetséges megjelenései között, és már azóta nagyon szerettem volna elolvasni. Oxford egy nagyon különleges hely, hát még ha egy romantikus történetet varázsolnak oda, úgyhogy mindenképpen nagyon kíváncsi voltam a történetre.


A történet spoliermentes lényegét igazából nagyon jól leírja a fülszöveg, Ellát már rögtön az angliai repülőtéren ismerjük meg, aki éppen gyerekkori álmát valósítja meg azzal, hogy az Államokat egy évre hátrahagyva Oxfordban tanulhasson. Csakhogy rögtön az első nap hívást kap otthonról, és egy visszautasíthatatlan álláslehetőséget ajánlanak neki egy lehetséges női elnökjelölt politikai kampányában. Ella azonban nem hajlandó lemondani az álmáról, így megegyezik Gavinnel, hogy egy évig távolról végzi a munkáját, júniusban pedig hazarepül, és otthon veszi fel a fonalat. Csakhogy az élet persze nem mindig úgy alakul, ahogy eltervezzük, és természetesen ez Ellára is igaz. Nemcsak azért, mert az első napja szörnyen alakul, többek között szó szerint majdnem elgázolják, majd belebotlik egy nem éppen kedves férfiba, akiről később kiderül, hogy az egyik tanára. Nem, igazából Ellának a kezdeti nehézségek ellenére elég jól megy a sora, megismerkedik néhány szaktársával, akik később jó barátaivá válnak, a világ egyik legszebb és legkülönlegesebb városában tanulhat, szó szerint megélheti az álmát, ami azért valljuk be, kevesünknek adatik meg; úgyhogy ebből a szempontból abszolút pozitív hangulat járja át a történetet.


Nyilvánvalóan az a bizonyos férfi, aki első nap mondjuk úgy, mély benyomást tett a lányra, nagyon is sok szerepet fog játszani még az életében. Megismerjük a személyében Jamie-t, aki természetesen nem az a faragatlan férfi, akit Ella látni akart, hanem igazából egy teljesen más ember. Miután a lány jobban megismeri őt, ráébred, hogy egy kedves, intelligens férfi, és a szikra hamar kipattan közöttük. Csakhogy egy párkapcsolatra egyikük sem vágyik igazán, így megegyeznek abban, hogy egy kötetlen, címkék nélküli viszonyba kezdenek, amíg Ella itt tanul. Ella indokait tudjuk, hiszen ő egy év múlva mindenképp hazautazik, Jamie viszont nagyon titokzatos ezzel kapcsolatban, és hát természetesen nem fogja megkönnyíteni a lány életét.


Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, és megismertem Jamie-t, volt némi rossz érzés bennem a titkával kapcsolatban, aztán ahogy haladtunk előre, úgy fokozódott egyre inkább ez az érzés. Egy idő után (talán még Ella előtt) persze rájöttem, hogy mit is titkol a lány elől, és hát természetesen rendesen fejbe vágott. Innentől kezdve aztán mindig nehezebb szívvel álltam neki az olvasásnak, mert tudtam, nem lesz könnyű. Bevallom, én már egy ideje kerülöm az ehhez hasonló történeteket, mert egyszerűen nagyon nehezen viselem őket, ennél a könyvnél azonban mindettől függetlenül úgy éreztem, hogy az írónő meg tudott maradni a pozitív, bizakodó hangulatnál, attól függetlenül, hogy természetesen voltak benne nagyon kemény részek is. Azt gondolom, hogy ez a főszereplőinknek köszönhető, vegyük példának Jamie-t, aki egy nagyon szerethető karakter, olyan sok jót tett Elláért, elindította benne a fejlődést, más megvilágításba helyezte az élethez való hozzáállását, emellett pedig annyira szerette őt, hogy azt öröm volt olvasni. Másrészt pedig Ellában azt szerettem, hogy egy vagány, talpraesett lány volt, akinek mindenről volt véleménye, és azt nem is félt megosztani, az a fajta nő, aki tudja mit akar az életben, és ha ez éppenséggel megváltozik, nem fél a másik irányba is belevetni magát. Természetesen ő is rendkívül sokat segített Jamie-nek, amit érte és a családjáért tett, azt tényleg szívmelengető érzés volt "átélni".


"De kik vagyunk valójában, hm? Elmondtuk egymásnak, mit gondolunk, de fogalmunk sincs, mit érzünk. Ahhoz párbeszéd szükséges. Szavak, nyelv, ami összeköt bennünket önmagunkkal és egymással."


Igazából egy dologgal volt csak problémám a könyvben, ami miatt le vontam azt az egy pontot. Néha azt éreztem, hogy átugrunk bizonyos részeket, mintha egy-egy mozzanat kimaradt volna, amire az írónő visszautalt, vagy csak nem voltam benne biztos, hogy megtörtént-e az a valami, és vissza kellett lapoznom, hogy megbizonyosodjam róla. Talán a legszembetűnőbb az volt, amikor az első éjszakájukat töltötték együtt a főhősök, és egyszerűen nem voltam biztos benne, hogy megtörtént, bármilyen furcsán hangzik is. Az egyébként is fura volt, hogy az első csókukról nem olvashattam, de ez persze a szerző döntése volt, mindenesetre ennél a résznél így éreztem, illetve pár más apró részleten vettem észre, hogy számomra nem volt egyértelmű, hogy mikor történt meg egy-egy esemény, bármilyen kis dologról legyen szó.


Ezt leszámítva tetszett a történet, az írónő rendkívül olvasmányosan ír, így gyorsan lehet vele haladni, maximum a túláradó érzelmek lassíthatják az olvasást. Én nagyon szerettem a történet alapját, amit Ella álmainak megvalósítása adja, amitől még az a szuper állás sem tarthatta vissza, számomra ez egy rendkívül pozitív üzenet. Természetesen Jamie és Ella kapcsolatáért is odáig voltam, gyönyörű, valós érzelmekkel teli, ugyanakkor bátor és reményteli. Mindehhez még hozzájön az elképesztően különleges helyszín, Oxford, amitől olyanná válik az egész történet, mintha nem is e világi lenne, mintha ezen a helyen bármiféle csoda megtörténhetne. Én örültem a végének is, mind Jamie, mind Ella szemszögéből, nyilván az ember sejti a jövőt, ettől függetlenül mindketten rendkívül bátran viselkedtek. Ha tehát szeretnél egy romantikus, valós, mély érzelmekkel teli, olykor fájdalmas, ugyanakkor életigenlő történet olvasni, mindezt egy csodálatos helyszínen, akkor bátran ajánlom ezt a könyvet.


Értékelés: 5/4
NYEREMÉNYJÁTÉK

Julia Whelan díjnyertes hangoskönyv felolvasó. A játékban olyan könyvek fülszövegéből idézünk, amelyeknek angol változatánál ő volt a narrátor. Megfejtésként a könyv szerzőjét és magyar címét kérjük a megfelelő sorba írni.


“A lányt soha nem látta orvos vagy védőnő, a vágásokat, agyrázkódásokat, de még a robbanásból származó égési sérüléseket is az otthoni gyógynövényekkel kezelték. A sokgyerekes család annyira elszigetelődött az intézményes társadalomtól, hogy nem volt senki, aki biztosíthatta volna az iskolázatlan gyerekeknek a megfelelő oktatást.“

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

01.23. Könyvvilág

01.26. Olvasónapló

01.29. Deszy könyvajánlója

02.01. Veronika’s Reader Feeder

02.04. Betonka szerint a világ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése