„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. január 11., hétfő

Katty Kay - Claire Shipman: Az ​önbizalom kódja nőknek



A lányok után ezúttal a felnőtt nőket szólítja meg önbizalom témában Katty Kay és Claire Shipman, ugyanis tavaly év végén megjelent Az ​önbizalom kódja nőknek könyvük a Partvonal Kiadó jóvoltából. A szerzőpáros egy igencsak nehéz feladatot tűzött ki célul, szeretnék ugyanis megtalálni a választ arra, hogy a nők miképpen legyenek magabiztosabbak, azaz feltörnék az önbizalmunk kódját. Amennyiben felkeltettük az érdeklődéseteket, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.


Könyv adatai
Kiadó: Partvonal Kiadó
Megjelenés: 2014
Eredeti megjelenés: 2020. október 5.
Oldalszám: 296



Önbizalom. Mindannyiunknak szüksége van rá, de sokszor elérhetetlennek tűnik. Vajon a szerencsés kiválasztottak génjeibe van kódolva, vagy akárki felépítheti magában? Miért küzdenek még a legsikeresebb nők is kétségekkel önmagukat illetően? Mi az önbizalom titka, és hogyan lehetsz magabiztosabb?
Az önbizalom kódja nőknek szerzői, Katty Kay és Claire Shipman újságírók az önbizalom génje után kutatva, pszichológus szakembereket is megkérdezve arra jutottak, hogy ez a fontos tulajdonság az agyban gyökerezik. Ennek fényében elmagyarázzák, miképpen kezdj el cselekedni és kockázatot vállalni az önbizalmad tudatos növelése érdekében, s milyen hatással lesz mindez az agyműködésedre. Könyvükben tehát megmutatják, hogyan lehetsz az igazi önmagad. Tapasztald meg te is az önbizalom erejét, aztán csak figyeld, hogyan változik ettől az életed!




2019. végén olvastam Katty Kay és Claire Shipman írónőktől Az önbizalom kódja lányoknak c. könyvet. Sajnos csak az olvasás kezdetekor vettem észre, hogy a könyv szó szerint lányoknak, tehát a jóval fiatalabb korosztálynak szól, nem nekem, ettől függetlenül nem bántam meg, hogy végül elolvastam. De már akkor utánanéztem a dolgoknak, és kiderült számomra, hogy van egy könyve a szerzőpárosnak ebben a témában, ami kifejezetten a felnőtt nőket célozza meg. Így tehát már akkor nagyon reménykedtem abban, hogy itthon is megjelenik ez a változat is, és amikor valóban így történt, egyértelmű volt számomra, hogy nekem ez a könyv kell.


Én alapvetően egy önbizalomhiánnyal küzdő nő vagyok, éppen ezért rendkívül kíváncsi voltam arra, hogy milyen elmélettel állnak elő a könyv szerzői, vajon tényleg tudnak-e segíteni. Egyébként nem nagyon szoktam ehhez hasonló önfejlesztő/ önsegítő könyveket olvasni, de a szerzőpáros korábbi könyve annyira érdekes volt, roppant szimpatikus írásmóddal fűszerezve, hogy mindenképpen tudni akartam, hogy a valóban én korosztályomnak szóló könyvükben mit fognak mondani. Annyi biztos, és ezt jómagam is tanúsíthatom, hogy az önbizalom kérdése egy igencsak kényes téma, főként azoknak, akiknek kevés jutott belőle, hiszen rendkívül nehéz úgymond a semmiből többet, sokat kovácsolni. Ezt a szerzők is elmondják a könyvükben, mégis megpróbálják a lehetetlent, és valamiféle segítséget nyújtani abban, hogy mégis miképpen lehetne több önbizalmunk, azaz feltörnék a nők önbizalmának kódját - ez a megfogalmazás tőlük származik, és nekem igencsak tetszett.


Amit tudni kell a könyvről, hogy Katty és Claire kifejezetten a nőkről ír, olyannyira, hogy szembeállítja a nők önbizalmát a férfiakéval. Sokszor érezhetjük azt, hogy a férfiak sokkal magabiztosabbak, lazábban veszik a dolgokat, mint a nők, előbb felszólalnak egy előadáson, megbeszélésen, kevésbé bántja őket, ha valami nem sikerül, hamar(abb) túllépnek a kudarcokon. Azt persze leszögezik, hogy nem szeretnének általánosítani, hiszen mindkét nemben lehet önbizalommal teli és annak hiányában szenvedő fél is, de a nagy átlag mégiscsak ezt mutatja. Nagyon jól rámutatnak (szerintem) a szerzők, hogy mi az egyik legnagyobb oka ennek, mégpedig az, hogy mi nők sokkal többet agyalunk egy döntés előtt, és sajnos utána is. Hányszor de hányszor fordult már elő velem, hogy valamit nem mertem meglépni csak azért, mert a féltem a következménytől, az ismeretlentől, vagy ha már eljutottam a döntésig, túl késő volt. Vagy éppen ha hibáztam, még napokkal, hetekkel később is azon kattogtam, hogy miért. Én nagyon is tudtam azonosulni ezekkel a nézetekkel, és sok mással is, amit a szerzők felhoztak.


A páros eme könyve sokkal töményebb, mint a korábbi, lányoknak szóló, de ezen persze nem lepődhetek meg, hiszen teljesen más a célcsoport. Az biztos, hogy a szerzők rengeteg kutatást végeztek, emelem kalapom előttük, amiért ilyen mélyen beásták magukat a témába, és hogy mindezt megosztották velünk. Egyrészt egy csomó kísérletet ismertetnek, amelyekben a nők önbizalmának vizsgálatáról esik szó, szintén szembeállítva a férfiakéval. Nagyon érdekes volt egy-egy ilyen kísérletről olvasni, hogy mennyire befolyásolja a teljesítményünket az önbizalom kérdése sokszor, nem pedig az, amit valóban tudunk. 


Másrészt pedig a tudósok mellett sok-sok interjút készítettek olyan nőkkel, akik elképesztő sikereket vittek véghez, akár olyan területen, ami tipikusan férfi szakmának tűnhet, kíváncsiak voltak arra, hogy miképpen jutottak idáig, mégis hogy volt ennyi önbizalmuk. Szintén nagyon érdekfeszítő, sokszor megdöbbentő volt ezeket az interjúkat olvasni, hiszen nagyon furcsa volt ilyen sikeres nők szájából azt hallani, hogy ők sem voltak mindig ilyenek, hogy kudarcok érték őket, de nem adták fel, és végül elérték a céljukat.


Tehát kaptunk egy csomó érdekes interjút és statisztikát. Aztán kicsit utánajártak annak is, hogy vajon az önbizalom a génjeinkben van-e, így születik-e valaki, s ha nem, akkor később lehet-e változtatni rajta. Megvizsgálták a férfi és női agyat, sőt saját magukat is tesztelték, azaz valóban elmondható, hogy rendkívül mélyre ástak a témában. De mi a lényeg? Sikerült-e feltörni az önbizalom kódját? Megvan-e a receptje annak, hogy miképpen legyünk magabiztosabbak? Azt gondolom, hogy ez nagyban függ attól, hogy ki az olvasó. Hiszen mindannyian mások vagyunk, más szinten állunk az önbizalommal, és csak rajtunk múlik, hogy elfogadjuk-e a leírtakat. Mert bizony kaptunk receptet, ó igen, csak hogy ezt nem lesz könnyű megvalósítani. Elfogadhatod és el is utasíthatod, csak rajtad áll, de az biztos, hogy ha belevágsz, nem lesz egyszerű..., de megéri.


Azt kell, hogy mondjam, én elképesztően örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, mert Claire és Katty rengeteg jó tanáccsal láttak el, ami talán a legfontosabb, hogy merjek kockáztatni, mert a siker és a kudarc elfogadása is építi az önbizalmamat. Lehetséges, hogy azért is érzem így, mert pont jókor talált meg a könyv, hiszen év eleje van, és ilyenkor sokkal nyitottabb vagyok a változ(tat)ásra, de végül is nem számít, a lényeg, hogy úgy érzem, tudok belőle profitálni. Az is segít, hogy a szerzőpáros rendkívül szimpatikus: amit írnak, és ahogy átadják, az igencsak biztató, olykor humoros, és az ember úgy érzi, hogy ők is ugyanolyanok, mint mi, ugyanúgy több önbizalmat szeretnének, ahogy maga az olvasó is. Volt egy-két rész, ami talán kicsit szárazabbnak mondható, de összességében gördülékeny, rendkívül érdekes, és bizony segítő könyv ez. Én szívből ajánlom minden - hozzám hasonlóan - önbizalomhiánnyal küzdő nőnek, mert habár magát az önbizalmat nem, de a receptjét megadja. S hogy mit főzünk belőle, az már csak rajtunk áll.


Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Bátor és sikeres nők után kell nyomoznotok a mostani a játékunkban. Minden állomáson találni fogtok egy leírást olyan nőkről, akik hősnők és úttörők voltak életük során. A feladatotok a leírás alapján beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a nő nevét.


Lengyel származású francia fizikus és kémikus, a radioaktivitás úttörő kutatója. Ő volt a párizsi Sorbonne első női professzora, azonkívül elsőnek kapott kétszer Nobel-díjat, a fizika, illetve a kémia területein végzett munkájáért.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

01.11. Könyvvilág

01.14. Fanni’s Library

01.17. Readinspo


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése