„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. november 22., péntek

Katty Kay - Claire Shipman: Az ​önbizalom kódja lányoknak

.

A Menő Könyvek kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Az önbizalom kódja lányoknak, mely egy szerzőpáros, Katty Kay és Claire Shipman munkája. A könyv célja, hogy a különböző játékos feladatok, igaz történetek, képregények és listák segítségével a fiatal lányok felépíthessék az önbizalmukat, hogy később magabiztosan nézhessenek szembe az élet kihívásaival.

Könyv adatai
Kiadó: Menő Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2019. október 2.
Eredeti megjelenés: 2018



A ​LÁNYOK BÁRMIT ELÉRHETNEK.
CSUPÁN ÖNBIZALOMRA VAN SZÜKSÉGÜK.
Előfordult már veled, hogy azt kívántad, bárcsak lenne bátorságod, hogy kipróbáld magad egy új sportban, vagy fellépj egy színdarabban, esetleg hogy létrehozz egy állatvédő klubot, amiről már régóta álmodozol? Lehet, hogy a te listádon egészen más vágyak szerepelnek. Ahhoz, hogy mindezt elérd, egyetlen dologra van szükséged, és ez az:
Önbizalom. Erőt ad, hogy megvalósítsd mindazt, amit akarsz.
A könyvben található rövid képregények, mókás listák, tesztek és igaz történetek abban segítenek, hogy megalkosd és használd a saját önbizalom-kódodat. Nemsokára olyan lány leszel, aki nem fél cselekedni, kockázatot vállalni és olyan nagy kalandokban részt venni, amiről korábban álmodozni sem mert volna.
A könyv két szerzője, KATTY KAY és CLAIRE SHIPMAN jó barátságban vannak, nyolc éve kezdtek el közösen könyveket írni. Katty a BBC News tudósítója. Claire, aki korábban tévériporter volt, most nyilvános beszédeket tart. Katty a férjével, négy gyerekével, két macskával és egy kutyával él, Claire a férjével, két gyerekével és sok-sok kutyával.


Nem tudom, hogy mennyire jön le a bejegyzéseimből, de sajnos önbizalom terén nem állok túl jól. Távol áll tőlem egyébként, hogy úgynevezett önsegítő könyveket olvassak, az Önbizalom kódja lányoknak azonban mégiscsak valamiért felkeltette a figyelmemet. Szimpatikusnak találtam a fülszöveget, és úgy voltam vele, hogy miért ne, próbáljuk meg!

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, akkor döbbentem rá, hogy ez bizony nem nekem fog szólni, legalábbis nem az én korosztályomnak. A könyv ugyanis szó szerint lányoknak, mármint fiatal iskolás lányoknak szól, nekik próbál némi útmutatást adni. Ettől függetlenül igyekeztem pozitívan állni hozzá, hiszen ki tudja, azért még nekem is szolgálhat némi jó tanáccsal.

Maga az „önbizalom kódja”, ahogy nevezik a szerzők, három lépésből áll, amik a következők: kockáztass többet, agyalj kevesebbet és légy önmagad. Mindegyik részt részletezik a szerzők különféle sikertörténetekkel, példákkal, és bizony magának az olvasóknak is aktívnak kell lenniük: listákat írhatunk, vagy kvízeket kell megválaszolni, ami gondolkodásra sarkall, és ha valóban őszinték vagyunk, sok mind kiderülhet magunkról. Egyébként a különböző történeteken és példákon látszódik leginkább, hogy a fiataloknak szól könyv, hiszen legtöbbször az iskolában történt eseményeket emlegetik, beilleszkedés, dolgozatok, iskolai sport stb. Viszont azt ki kell emelnem, hogy a történetek között rengeteg olyan van, ahol a lányok elképesztő dolgokat vittek végre nagyon fiatalon, olyanokat, amit sokszor még felnőttek sem. Különböző mozgalmakat, kezdeményeket hozta létre a kultúrájuk vagy éppen a bőrszínük elfogadása miatt, jótékonysági szerveződésekbe kezdtek bele, vagy szimplán csak legyőzték a félelmüket például egy iskoladarab részvételét illetően. Hozzáteszem, szerintem ez is nagy dolog. Ezek a történetek pedig szerintem nagyon ösztönzően hathatnak azokra a lányokra, akik félénkebbek, kevesebb az önbizalmuk., hiszen ha nekik sikerült, akkor akár nekem is sikerülhet, nem?

Attól függetlenül, hogy nem én vagyok a célközönsége a könyvnek, azért néhány példán csak-csak magamra ismertem. Az egyik ilyen az agyalás, a túlgondolás volt. Én is rettenetesen hajlamos vagyok arra, hogy apró dolgokból hatalmasat csináljak, mindenfélét beleképzelek dolgokba, ami a valóságban nincs is, csak agyalok folyamatosan. Erre egészen problémámra jó kis tanácsokat kaptam. Aztán itt van, hogy én is utálok/félek nemet mondani, abból adódóan, hogy nem akarok megbántani senkit, és bizony a kommunikációmon, az érzelmeim megbeszélésén is lenn mit tanulnom. A legfontosabb pedig, és szerintem ez a könyv legfőbb üzenete, hogy az önbizalom akkor épül, ha kilépünk a komfortzónánkból, és olyan dolgokat kezdünk el csinálni, amitől korábban féltünk, vagy nem volt jellemző ránk. Magától nem fog nőni az önbizalmunk, ezért bizony tenni kell!

Összességében azt gondolom, hogy ez a könyv mindenképpen a fiatalabb korosztálynak szól, nekik viszont szuper lehet. A tanácsok, a példák, a történetek szerintem segíthetnek önbizalomhiánnyal küzdő lányoknak. Az önbizalom kódja lányoknak egy tipikusan olyan könyv, aminél azt éreztem, hogy bárcsak sokkal fiatalabban is olvashattam volna, hogy akkor egy kicsit táplálkozzak belőle. Egyébként a könyvnek létezik egy nőknek szóló része is, amire nagyon kíváncsi lennék, remélem, a kiadó azt is elhozza nekünk egyszer, én mindenképpen elolvasnám.

Amióta olvastam a könyvet, azon veszem észre magam, hogy tudatosan figyelek a gondolataimra, és bizony a "girlpower" szócska egyre többet motoszkál a fejemben. Mert azért egy feminista könyv is volt ez, de ezzel nincs is semmi gond, hajrá csajok!



Értékelés: 5/4,5

NYEREMÉNYJÁTÉK

A játékunk a címhez kapcsolódik. A kötet 3 szakaszra bontható, amelyek mindegyike különböző aspektusból vizsgálja az önbizalmat, ezek legvégén pedig 2 szóban összegzik a szerzők, mit tanultunk az adott részben. A 2 szavas tanulságok alkotják a végén az önbizalom kódját.
A bejegyzésekben linkek mutatnak 1-1 képre, amelyek a tanulságok egyikét rejtik, a feladatotok pedig, hogy ezeket a szövegeket megkeressétek, és begépeljétek a Rafflecopter dobozba.




Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
11.18. Readinspo
11.20. Spirit Bliss
11.22. Könyvvilág




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése