„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. november 6., szerda

Cath Crowley: Szavak kékben

.

A Menő Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Cath Crowley Szavak kékben című könyve. A szívmelengető ifjúsági regényről a blogturné tagjai is elmondják véleményüket egy kilenc állomásos turné keretében. Ha szeretnétek Ti is megismerni Rachel és Henry történetét, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.

Könyv adatai
Kiadó: Menő Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2019. szeptember 26.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 272
Fordító: Molnár-Hartinger Emese
ISBN: 9789634037378
Megrendelés: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/ifjusagi-irodalom/regenyek/szavak-kekben



Rachel ​néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett.
Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt.
Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet.
Díjnyertes könyvek-sorozatunkban olyan köteteket jelentetünk meg, melyek rangos ifjúsági irodalmi elismerésben részesültek.
Indie Book Awards for Young Adult fiction 2017
A Winner of the Prime Minister’ Literary Awards for Young Adult Fiction 2017



Amikor a Menő Könyvek Kiadó őszi megjelenéseit nézegettem, az első könyv, ami felkeltette a figyelmemet, a Szavak kékben volt. Egyrészt ami a legszembetűnőbb volt, az a gyönyörű (könyves) borítója, ami élőben még jobban tetszik. Másrészt pedig a témája is kíváncsivá tett, hiszen a kiadó gondozásában már sok gyöngyszemet olvastam az ifjúsági műfajban, és a leírás alapján úgy éreztem, hogy ez a könyv is ebbe a kategóriába fog tartozni. 

A történetünk két narrátora a 18 éves Rachel és Henry, akik már gyerekkoruk óta jó barátok. Ahogy idősebbek lesznek, Rachel többet kezd el érezni a fiú iránt, amit egy levélben meg is ír neki a költözésük utolsó napján. Erre a levélre azonban soha nem kap választ, ezért Rachel megszakít vele minden kapcsolatot, ami ugyebár a távolság miatt könnyen megoldható. A tényleges cselekmény pár évvel később kezdődik, Rachel és az anyukája gyászol, mert elvesztették a lány öccsét, Calt. Egyikük sem igazán tud kilábalni ebből az állapotból, míg egy nap kitalálják, hogy Rachel költözzön vissza Gracetownba nagynénjéhez, és dolgozzon ott. A lány természetesen nem felejtette el Henry-t és az ottani barátait, vonakodva, de végül visszaköltözik abban a reményben, hogy nem kell a fiúval találkoznia. Ez azonban hamar szertefoszlik, amikor is nagynénje kijelenti, hogy Henryék könyvesboltjában kell dolgoznia. 

Amíg Rachel gyászol, addig Henry a saját szerelmi életét próbálja rendbe tenni. A fiú ugyanis kb. Rachel költözése óta egy se veled se nélküled kapcsolatban él Amyvel. Hiába mondja neki mindenki, hogy a lány nem hozzá való, ő fülig szerelmes, nem lát tisztán, a könyv elején is éppen egy szakításon vannak túl. Bevallom őszintén, sok mindenre számítottam a könyvvel kapcsolatban, de szerelmi háromszögre egyáltalán nem. Ez kicsit el is vette a lelkesedésemet, és úgy általában a szerelmi szál sem lett hiteles így számomra. Sokáig egyoldalú, aztán valahogy Henry mégis meggondolja magát, amit úgy nem is igazán értettem. Azt bevallom, hogy más szempontból nézve viszont Henry nagyon emberi, hús-vér karakter, hiszen konkrétan bolondot csinál magából Amy előtt, a szerelem rózsaszín ködén nem látja, hogy milyen ember is valójában lány. És, hát tegyük a szívünkre a kezünket, ez azért sokunkkal előfordult már. Mindent egybevetve én inkább a Rachelhöz való barátságát tudtam jobban értékelni, mint a romantikus érzelmeket.

A történet többi része viszont már teljesen levett a lábamról. Rachel gyásza megérintett, a karaktere hitelesen lett ábrázolva. Érdekes, hogy míg Henry inkább álmodozó volt, mondhatni a föld fölött lebegett, Rachel már sokkal inkább a földön járt. És ez nem csak a haláleset miatt alakult így, hanem korábban is inkább szkeptikusság, ésszerűség jellemezte. Ettől függetlenül az öccse elvesztése miatti fájdalmát, kusza érzelmeit, olykor érzéketlenségét teljesen át tudtam érezni.


A másik dolog, ami a könyv erőssége volt, az Henry-ék könyvesboltja. Imádtam. Persze a nyilvánvaló mellett más oka is volt, ugyanis a könyvesbolt egy nagyon különleges részleggel rendelkezett, amit Üzentek Könyvtárának neveztek, ahol az emberek üzeneteket küldhettek egymásnak a könyveken keresztül. Ezek a könyvek tele voltak - az üzenetek mellett - megjegyzésekkel, és mindenféle érzelem kinyilvánításával. Nagyon szerettem a könyvesboltnak a családias, otthonos légkörét, és természetesen ezt a sajátos részlegét, amit Henry szülei álmodtak meg. Sajnos azonban, mivel a szülők váltak, a könyvesboltot eladni készültek, és bizony Henry döntésén múlik, hogy tényleg így tesznek-e. Minden fejezet elején egy ilyen üzenetet, sőt egész levélváltásokat olvashatunk. A személyes kedvencem, Henry húgának, George-nak és egy bizonyos titkos hódolójának a levelezése volt. Nagyon szerettem ezeket az írásokat, és azt, hogy George ezeknek hatására miként változott meg apránként. Meg úgy egyébként, George szálát is imádtam, szerintem megérne egy külön könyvet a története.

Összességében nekem tetszett a könyv, egyedül a szerelmi háromszög miatt éreztem egy kis csalódást. Emellett viszont igencsak nehéz témákat boncolgat a történet, a gyász, az elengedés, emellett pedig a felnőtté válás nehézségei, a döntések súlya, a felelősség kérdése. Olyan ifjúsági könyv tehát, ami nagyon hasznos és tanulságos lehet a fiatalabb korosztálynak, amit én szívből ajánlanék nekik. Érzelmek kavalkádját élhetjük meg az olvasás alatt: fáj a szívünk Rachelért és az édesanyjáért, szorítunk a szerelmesekért, miközben észre sem vesszük, és már a mellékszereplőkért is ugyanúgy izgulunk, nem utolsó sorban pedig szurkolunk a könyvesbolt fennmaradásáért. A Szavak kékben kívül-belül gyönyörű, szívmelengető, ráadásul egy igazi könyvmolyos történet.

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

A történetben az egyik legfontosabb helyszín Henry-ék könyvesboltja, ezért a mostani nyereményjátékban is erre összpontosítunk. Minden állomáson idézetet fogtok találni egy olyan könyvből, amiben szintén fontos szerepet kap egy könyvesbolt. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvről van szó, és beírjátok a Rafflecopter dobozba a könyv szerzőjének nevét és a címét.
“Az emberek kegyetlenek, amíg meg nem isszák a kávéjukat.”
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
11.06. Könyvvilág
11.08. Readinspo
11.10. Fanni's Library
11.12. Flora the Sweaterist
11.14. Zakkant olvas
11.16. Könyv és más
11.18. Csak olvass!
11.20. Kelly és Lupi olvas
11.22. Hagyjatok! Olvasok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése