„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. november 14., csütörtök

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig Az Igazmondó Glimpi c. verses mesekönyve. A Blogturné Klub kilenc bloggere ennek örömére bemutatja A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatból más jól ismert és mindenki által szeretett Igazmondó Glimpi vicces és szívmelengető történet, melyben szó esik igaz barátságról, őszinteségről, kudarcok feldolgozásáról, és az élet szépségéről.

Könyv adatai
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 2019. október 10.
Eredeti megjelenés: 2018
Oldalszám: 122
Fordító: Szabó T. Anna
Illusztrálta: Chris Mould
ISBN: 9789634375784



Majd pirulsz és vidulsz és rossz viccen nevetsz,
és szaladsz és maradsz és szeretsz és feledsz.
Te döntesz, hogy telik veled az élet el,
úgy hajlik, mint hangod, amikor énekel.
Igazmondó Glimpinek, a Karácsony-trilógia egyik legnépszerűbb szereplőjének nehéz az élete, hiszen képtelen hazudni, és emiatt folyton bajba kerül. De ebben a könyvben Glimpi végre igazi otthonra talál!
Ez a vicces és szívmelengető mese az igaz barátságról, az őszinteségről, a kudarcok feldolgozásáról, de leginkább mégis az élet szépségéről szól, amit csakis mi teremthetünk meg a magunk számára.
Szabó T. Anna friss, szemtelen és könnyfakasztó fordításában.




Matt Haig immár negyedik éve részese a karácsonyi hangolódásomnak, minden évben a november-decemberi időszakban olvasom tőle A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatának egy újabb részét. Az idén megjelenő könyvében pedig nem másé, mint Igazmondó Glimpié a főszerep, akit én már a korábbi részekben is nagyon megszerettem.
Kissé meglepődtem, amikor kézhez kaptam a könyvecskét, ami méretre is kisebb, és nagyon rövidke, ráadásul verses formában íródott, tehát tényleg egy gyors olvasmány. Nekem a félórás vonatutamba bőven belefért. Az is hamar világossá vált, hogy az e történet csak Glimpiről fog szólni, a többi régi szereplő nem tér vissza, ami persze nem gond, csak én számítottam rájuk. Emellett pedig nem a karácsony került a könyv központi témájává, hanem az, hogy Igazmondó Glimpi megtalálja-e a helyét a világban.
Véleményem szerint nem mondok olyan meglepő dolgot azzal, ha azt állítom, mindenki hazudott már életében. Ha nem is nagy dologban, de egy apró füllentés, egy kis ferdítés, vagy csak egyszerűen az igazság elhallgatása, és persze lehetséges, hogy valamiféle számunkra jó szándéknak tűnő dolog miatt, például, hogy ne bántsunk meg valakit, de akkor is hazugságnak számít. A mi kis koboldunknak, Igazmondó Glimpinek, azonban nincs semmiféle szűrője, ő képtelen hazudni, vagy éppen magába tartani a gondolatait, mindig mindenkinek megmondja az igazat, ráadásul a színtiszta igazgat, mindenféle kiszínezés nélkül. Ezt természetesen inkább átoknak érzi Glimpi, hiszen akárkivel találkozik, és kérdez tőle valamit, Glimpi mindenféle köntörfalazás nélkül a képébe vágja az igazságot. Mi, emberek pedig nem mindig szeretjük ezt hallani, vagy éppen tudomást venni róla, ezért a legtöbben emiatt elkerülik szegény kis koboldot. 
Kezdetben tehát egy szomorú képet kapunk Glimpi életéről, aki nagyon magányos, hiszen mindenki, még a családja is elfordult tőle, mert egyszerűen nem tudták elviselni Glimpi igazmondását. Márta, az egér az egyetlen társasága, aki bármennyire is cuki, Glimpi azért más - beszélő - társaságra is vágyik, ami teljesen természetes. Végül találkozik egy kislánnyal, akinek természetesen szintén elhadar rögtön mindenféle nehezen emészthető igazságot, amit persze először rossz néven vesz, de aztán Glimpi rávilágít a jó dolgokra is az életében.
Nagyon-nagyon szerettem ennek a rövid kis mesének az üzenetét, miszerint az igazság bizony sokszor fáj, de ha megtanuljuk elviselni és elfogadni, akkor rájövünk, hogy változtathatunk, és rengeteg jó dolgot is tartogathat az élet. Glimpinek meg kellett találnia azt a valakit, akinek bátran mondhat igazat, és ez a személy nem más, mint egy jó barát. Hiszen az igaz barátságban csak őszinte érzelmek lehetnek, és bizony még ha olykor nehéz is, de meg kell mondani egymásnak az igazat. Szerintem mindannyian kaptunk már fejmosást egy jó baráttól, vagy jelzést, ami lehet, hogy rosszul esett, de aztán mégis beláttuk, hogy igaza van.

A történet végére már nem érdekelt, hogy nincsenek benne a régi szereplők, vagy hogy milyen formában olvasom a könyvet, egyszerűen csak átadtam magam a jóleső érzésnek, amit mindig érzek Matt Haig könyveinél. Sajnálom, hogy úgy tűnik, a sorozat lezárult, vagy legalábbis én nem látok új részt, mert már egyfajta hagyománnyá vált nálam, hogy Matt Haig könyvével várom a karácsonyt. A szívembe lopta magát ez a sorozat nemcsak a karácsonyi hangulat miatt, hanem azért is, mert mindegyik rész tartogatott valami üzenetet, tanulságot, egyszerűen szívmelengető érzés volt olvasni őket. Ugyanígy az Igazmondó Glimpi is, ami szól őszinteségről, igaz barátságról, és arról is, hogy senkinek nem szabad egyedül, magányosan lennie, a szeretet mindenkinek kijár. Nagyon ajánlom a könyvet, és az egész sorozatot minden korosztálynak. 

Értékelés: 5/4,5

NYEREMÉNYJÁTÉK


Mostani játékunk során az Igazmondó Glimpi bőrébe bújunk… több-kevesebb sikerrel. Emberek lévén sajnos nem mindig sikerül igazat mondanunk. A Ti feladatotok, hogy eldöntsétek, igaz vagy hamis az adott állomáson olvasható állítás. Amennyiben mind a kilenc megfejtést beírjátok a rafflecopter megfelelő sorába, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.


Ameliának egy Kormos nevű kutyája van.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
11.11. Csak olvass!
11.14. Könyvvilág
11.15. Hagyjatok! olvasok!
11.16. Dreamworld



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése