„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. november 19., kedd

Szaszkó Gabriella: Kora február




A Maxim Könyvkiadónál jelenik meg Szaszkó Gabriella új regénye, a Kora február. Mit szólnál, ha egyik napról a másikra az öt évvel idősebb önmagad nézne vissza rád a tükörből? A történetben Anna és Josh ezzel a helyzettel szembesül, egymás számára teljesen ismeretlenek, mégis összezárva ébrednek egy idegen helyen. Hogyan keverednek ki ebből az őrült helyzetből? Ha kedvet kaptál a regényhez, kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét! 

Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2019. november 26
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 386
Fordító: -
ISBN:  9789634991243
Megrendelés: https://www.olvas.hu/termekek/mx1427-kora-februar



Anna és Josh nem ismerik egymást. Mindennek ellenére egy ágyban ébrednek fel egy ismeretlen, elszigetelt helyen, miközben odakint hóvihar tombol. A házban kutakodva hamarosan ráébrednek, hogy öt év kiesett az életükből, hiába próbálnak visszaemlékezni, sehogy sem sikerül. Öt év alatt azonban rengeteg minden történhet egy ember életében. Vajon Joshnak sikerült kiszabadulnia az egyetemi időszak fojtogatásából, és valóra váltotta az álmát, hogy menő rockzenész legyen? Vajon Anna hozzáment feleségül egyetemista szerelméhez, és megtalálta mellette a boldogságot? Mind a ketten előre tervezték az életüket, megálmodták, hová is akarnak jutni harmincas éveik elejére. De ha minden a terv szerint alakult, hogyan lehetséges, hogy egymás mellett ébredtek egy ismeretlen helyen?
A világukat már csak az borítja fel még jobban, amikor felfedezik, hogy álmaikban lassan visszapárolognak az elmúlt évek emlékei. Hamarosan kiderül, hogy a kiesett öt év elképesztő meglepetéseket tartogat.

Szaszkó Gabriella Maradj velem című könyve már jó ideje a könyvespolcomon csücsül, sajnos azonban egyszerűen még nem jutottam el odáig, hogy elolvassam. Amikor láttam, hogy új könyve jelenik meg a Maxim Kiadónál, és a turné lehetősége is felmerült, rögtön le is csaptam a lehetőségre, hogy elolvassam. Gondoltam, hogyha megtetszik az írónő stílusa, akkor ha legközelebb nem tudom majd, hogy mit olvassak, akkor könnyűszerrel az ő könyvére fog esni a választásom. Ennek igencsak nagy a valószínűsége, ugyanis azt már előre elárulhatom, hogy nagyon megszerettem Anna és Josh történetét.

A Kora február alapfelállása elképesztően izgalmas. Adott két szereplő, Josh és Anna, akik egy nap egymás mellet ébrednek, azonban fogalmuk sincs róla, hogy ki a másik, sőt igazából az előző öt évre sem emlékeznek. Anna utolsó emléke, hogy vőlegényével, Patrickkel él, akivel habár nem felhőtlen az élete, mégiscsak szereti őt, Josh pedig az egyetemi éveire emlékszik vissza, ahogy a haverjaival bulizik. Most azonban távol mindentől egy jól felszerelt házban ébrednek fel kettesben, úgy hogy fogalmuk sincs ki a másik. Odavoltam ezért a kezdésért, hiszen egyrészt egy csomó kérdést felvet, hogy mégis mi történhetett a szereplőkkel, hogy elfejlettek ennyi mindent, felmerül az elrablás, a drogok szerepe, de hogy mi az igazság, az természetesen csak a legvégén derül ki. Másrészt pedig ott lebeg a kérdés a szereplők feje fölött, hogy honnan ismerik egymást, milyen kapcsolatban állnak, ha egyáltalán szó van ismeretségről. Szóval nagyon izgalmasan indult a történet, szó szerint faltam a sorokat, annyira kíváncsi voltam az események alakulására.

Legnagyobb örömömre a történetet váltott szemszögön keresztül ismerjük meg, emellett pedig párhuzamosan haladunk a múltban és a jelenben. Bevallom, először kicsit untam a múltbéli jeleneteket, és alig vártam, hogy a jelenben járjunk, és kiderüljön, hogy mi történt a szereplőinkkel. Aztán egy idő után lelassultam, és ráébredtem, hogy hoppá, ha ennyire sietek, lemaradok a lényegről! Rá kellett ébrednem ugyanis, hogy maga az alapszituáció is nagyon izgalmas, és tényleg sokat hozzáad a történethez, de a lényeg mégsem ez, inkább a karaktereken volt a hangsúly, azon, hogy honnan indultak, és kikké váltak azután, hogy találkoztak.

Én tehát úgy gondolom, hogy a karakterábrázolás a legnagyobb erőssége a könyvnek. Itt van nekünk Josh, aki nem fél szembemenni akár az apja elvárásaival sem, és megtesz mindent azért, hogy megvalósítsa az álmát, ami nem más, mint hogy rocksztár legyen. Nagyon szimpatikus volt a kedvessége, a lazasága, az, hogy szembement mindenféle társadalmi elvárással, úgy élt, ahogy számára a legjobb volt, és valóra váltotta az álmát. Anna mondhatni az ellentettje, egy boldogtalan kapcsolatban él, amiből képtelen kilépni, nem szereti a munkáját, nem találja önmagát. Habár nem mindig értettem egyet a döntéseivel, és néha kicsit már sok volt számomra a személye, mégis úgy gondolom, hogy vele nagyon sokan azonosulni tudunk. Szerintem sokan vagyunk úgy 30 év körül, de akár később is, hogy csinálunk valamit, amit igazából nem is szeretünk, változtatni azonban félünk, mert mi lesz ha. Anna szerintem nagyon jól megtestesíti azokat az önbizalomhiánnyal küzdő nőket, aki nem találják a helyüket a világban, próbálnak megfelelni a társadalmi elvárásoknak, teszik a dolgukat, próbálnak beilleszkedni, de igazából nem boldogak.

A könyv a különleges rejtély mellett sok fontos és nehéz témával is foglalkozik. Talán a legfontosabb ebből az önmegvalósítás kérdése. Érdekes, hogy az írónő két ellentétes példán keresztül mutatta ez be nekünk: Josh nem félt megvalósítani az álmát, mindent megtett érte, Anna azonban nehezebben lépett, sokkal rögösebb utat választott. Az azonban egyértelműen kiderül az olvasó számára, hogy egyiküknek sem volt könnyű, hiába volt Josh bátrabb, neki is sok nehézséggel kellett megküzdenie.

Annának szüksége volt egy Joshra, hogy ráébredjen, változtatnia kell, ha boldog akar lenni. És nem, nem az az üzenet, hogy szerelem kell a boldogsághoz, hanem az, hogy Josh megmutatta neki, hogy másképp is lehet élni, a végső döntést azonban Annának kell meghoznia.

Nagyon örülök, hogy elolvashattam végre egy Szaszkó Gabriella könyvet, most már tudom, hogy legközelebb is bátran választhatom őt. A végére már nem is nagyon érdekelt a rejtély kimenetele (habár az is érdekesen alakult), mert a szereplők fejlődése számított igazán. Úgy gondolom, hogy Anna nagyon jó döntést hozott végül, felhozta magát nálam ezzel a tettével. A kezdő szituáció izgalma, a karakterábrázolás, a zenés jelenetek, amik megdobogtatták a lányos szívemet, az érzelmi hullámvasút mind-mind adtak egy kicsit ahhoz, hogy igazán szeretni tudjam a történetet. Ehhez még ide kell biggyesztenem, hogy a könyv borítója is gyönyörű lett, hihetetlenül jól passzol a történethez, amit én mindig értékelek. Nem mondom, hogy ebbe szerettem bele elsőként, mert már a borítóleleplezés előtt olvastam a könyvet. :)

A Kora február Josh és Anna útkereséséről szól, arról, hogy sosem késő kilépni a megszokottból, rájönni, hogy mit akarunk igazából és akár elölről kezdeni. Mindez egy nem mindennapi alapszituációból bontakozik ki, ami csak még izgalmasabbá teszi a könyvet, egyszerűen képtelenség abbahagyni az olvasást. Egy szívszorító szerelmi történet, tele nyers, őszinte érzelmekkel, sok tanulsággal az életről, számomra biztosan felejthetetlen élmény marad!


Értékelés: 5/4,5

NYEREMÉNYJÁTÉK


Josh Westberg rocksztár, természetesen ebből kifolyólag remek zenei utalásokkal találkozhattok majd a regényben. A játékunk is ehhez kapcsolódik, egy-egy idézetből kiindulva rá kell találnotok híres zenekarokra, akik inspirációt adtak a szerzőnek. A feladatotok beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába a dal címét, amiből idéztünk. Pici segítségként kép is szerepel az ihletet adó bandákról.




“Marry me girl, be my fairy to the world, be my very own constellation
A teenage bride with a baby inside getting high on information
And buy me a star on the boulevard, it's Californication”

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
11.16. Book Heaven
11.19. Könyvvilág
11.22. Nem félünk a könyvektől
11.25. Veronika’s Reader Feeder
11.28. Interjú



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése