„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. november 21., csütörtök

Sarah J. Maas: A ​Court of Frost and Starlight - Fagy és csillagfény udvara



A Könyvmolyképző Kiadó idén ősszel elhozza nekünk Sarah J. Maas nagy sikerű sorozatának, a Tüskék és rózsák udvarának következő részét. Szereplőink túlélték a Hybern elleni háborút, azonban a sebeik még nem gyógyultak be teljesen. A Fagy és csillagfény udvara bepillantást enged nemcsak Feyre, de több más szereplő gondolataiba is, és megismerjük a talpra állásuk első lépéseit.
Ha szeretnétek megnyerni a könyv egy példányát, akkor tartsatok velünk, és vegyetek részt a nyereményjátékban!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2019. november 21.
Eredeti megjelenés: 2018



A remény még a legfagyosabb éjszakán is melegséget nyújt.
A téli napforduló egy hét múlva lesz. Még mindig újnak éreztem királynői szerepemet, és csak halvány elképzelésem volt hivatalos teendőimről.
Egy éve. Ti jó istenek! Rhys közel egy éve hajtotta be rajtam az ígéretemet, mert mielőbb ki akart engem szabadítani a mérgező Tavasz udvarából, és ezáltal megmenteni az összeomlástól. Csak a Jó Anya tudja, mi történt volna, és hol lennék most, ha csak egy percet késik.
Eszembe jutott a párom, aki olyan keményen és önzetlenül küzdött, pedig semmi reménye nem volt arra, hogy mi együtt leszünk.
Mindketten megküzdöttünk a szerelmünkért, a vérünket adtuk érte. Rhys meg is halt érte.
A Hybern elleni háború nem múlt el nyomtalanul Feyre, Rhys és barátaik életéből, mégis mindent megtesznek, hogy újjáépítsék az Éjszaka udvarát. A küszöbön álló téli napforduló kiváló alkalmat kínálna arra, hogy végre egy kicsit kikapcsolódjanak. Ám az ünnepi hangulat sem tudja visszatartani a múlt árnyékait. Miközben Feyre az Éjszaka úrnőjeként próbál helytállni, szembesülnie kell vele, hogy barátai sebei mélyebbek, mint hitte, és az udvar jövőjét is tönkretehetik.

Aki olvassa a blogomat, biztosan tudja, hogy imádom Sarah J. Maas munkásságát, újra és újra lenyűgöz, és ami nagyon fontos, meg tud lepni, állandóan. A Tüskék és rózsák udvara sorozatáért a második kötet óta rajongok úgy igazán, onnantól kezdve viszont töretlenül. Amikor megtudtam, hogy habár maga a trilógia lezárult, legalábbis a fő konfliktus feloldódott, ennek ellenére az írónő mégis folytatja a sorozatot, elképesztően boldog voltam. Hiszen hányszor éreztem már egy-egy sorozat lezárásánál egyfajta ürességet, hogy véget ért valami jó. Legnagyobb örömömre azonban Maas szembement a megszokottal, és a "nagy lezárás" után is folytatta a sorozatot. A Fagy és csillagfény udvarát már korábban olvastam angolul is, de mindenképpen szerettem volna magyarul is elolvasni, mert kíváncsi voltam, hogy többet, mást kapok-e így.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy az ACOWAR végén érezhető volt, hogy nem teljes a lezárás, vannak még problémák, amikkel az írónő nem foglalkozott. Na, de hol is tartunk pontosan? A Hybern elleni háború lezárult, a főurak visszatértek az udvaraikba, mindenkinek talpra kell állnia, újjá kell építeni az otthonukat. Így tehát Feyre és a többiek is visszatérnek Velarisbe, és próbálják helyrehozni a károkat. Úgy gondolom, hogy az írónő nagyon jól felismerte, hogy a sorozat folytatásért kiállt, rengeteg lehetőséget rejt még magában. Hiszen akármennyire is úgymond pozitívan zárult a háború, következmények nélkül nem múlhat el, a harcosoknak rengeteg mindent fel kell dolgozniuk. És ez az egyik nagy erőssége - szerintem - a Fagy és csillagfény udvarának. Bepillantást nyerhetünk abba, hogy miként próbálják a szereplők a látható és láthatatlan sebeiket begyógyítani, gyászolják az elhunytakat, küzdenek a rémálmokkal, szörnyű emlékképekkel, olykor a bűntudattal is. De nemcsak ők, hanem a város lakóinak is tovább kell lépniük, újra kell építkezniük, amit természetesen Feyre és Rhys is a szívén visel.
Nem voltam olyan ostoba, hogy azt higgyem, hogy minden seb begyógyult, csak azért, mert a háborúnak vége,
Beszéltem feljebb elvarratlan szálakról is, amikre mi, rajongók tűkön ülve várjuk a megoldást. Az egyik ilyen Elain és Lucien párosa volt, ha szabad így fogalmaznom. Nos, ebben a tekintetben nem sok előrelépés volt, bevallom én szurkolok nekik, de Maastól minden kitelik, szóval nem nagyon merek mondani semmit. Sokkal érdekesebb azonban a másik Archeron nővér, Nesta karaktere. Őt még a kezdetekkor nem nagyon kedveltem, most viszont már egyre jobban a szívemhez nőtt. Pedig nem lett jobb fej, ó egyáltalán, viszont van valami a rideg álarca mögött, amit senkinek, még Elainnek sem mutat meg, de akkor is ott van, és alig várom, hogy megismerjem őt úgy igazán. Ebben a részben nagyon meglepett, a háború végén azt gondoltam, hogy kicsit megtört már a jég, de ha lehet most még jobban begubózott. Sajnáltam azt, ahova jutott, és egyre csak fokozódott az érzés bennem, hogy mutassa már végre a valódi önmagát. Jelenleg miatta várom a legjobban a folytatást, főleg a lezárásban elhangzottak miatt, elképesztően kíváncsi vagyok, hogy mit fog kihozni belőle az írónő.




A belső kör többi tagja, Cassian, Az, Mor és persze Amren is szerepet kap ebben a részben, azonban konkrét válaszokat nem kapunk. Pedig Mor és Az szála nagyon érdekel, remélem mindkettejüknek megoldódnak a problémái. Egy kicsit azt is éreztem, hogy az írónő elhúzta előttünk a mézes madzagot ezzel a folytatással, de lényeges előrelépés nem volt. Persze mindegyikük elindult egy irányba, de nagyon érződik a köteten, hogy ez még csak a kezdet. Talán Feyre életében történt a legtöbb változás, ő a festésnek (na jó, és Rhysnek is) hála újra visszatalált önmagához. Ó, majd elfelejtettem, egy másik izgalmas szál is elindulni látszódik, az illír táborban történik valami, amiről még csak halvány utalásokat kaptunk, de forronganak az események.

Összességében pozitív kicsengése volt a történetnek, a szereplőink elindultak a továbblépés útján, és végül egy kis ünnepség részesei is lehettünk: Téli napfordulót és persze Feyre szülinapját is elötlhetjük a szereplőinkkel. Kifejezetten élveztem, hogy ebben a részben nemcsak Feyre, de több más szereplő gondolataiba is beleláttam, így sokkal közelebb tudtam érezni magam hozzájuk. Volt azért egy kis fanyar humor is, sok-sok romantika, Rhys (és Cassian és Az) még mindig képes megdobogtatni a szívem. Én úgy éreztem, hogy a Fagy és csillagfény udvara még csak bemelegítése volt valami nagyobbnak, annak viszont tökéletes. Egy kicsit újra visszatérhetünk az Éjszaka udvarába úgy, hogy habár különösebb izgalmak nem történnek, de mégis kaphatunk a kedvenc szereplőink életéből egy újabb szeletet. A sorozat rajongóinak szerintem kötelező darab.


Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

Minket is megihletett az a rengeteg gyönyörű fan art, ami a sorozathoz készült, úgyhogy a mostani nyereményjátékunk ehhez kapcsolódik. Minden állomáson találni fogtok egy képet az egyik szereplőről, a feladat pedig mindössze annyi, hogy beírjátok a szereplő nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

A kép készítője: Salome Totladze

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
11.21. Könyvvilág
11.23. Sorok Között extra állomás
11.25. Fanni's Library
11.27. Kelly és Lupi olvas
11.29. Sorok Között extra állomás
12.01. Deszy könyvajánlója




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése