„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2023. június 23., péntek

Emily Henry: A könyvek szerelmesei



Könyvek, szerelem és még több könyv!  Adj hozzá egy antihősnőt, egy morgós fickót, és máris megvan a nyerő recept a Central Könyvek legújabb romkomjához. Ha szeretnétek egy példányt a könyvből, akkor kövessétek blogturnénkat és vegyetek részt nyereményjátékunkban!



Könyv adatai
Kiadó: Central Könyvek
Megjelenés: 2023.
Eredeti megjelenés: 2022
Oldalszám: 456



A ​romantikus komédia műfajának koronázatlan királynője harmadik regényében könyvrajongókról írt – könyvrajongóknak!
Egy nyár, két ellenlábas és egy cselekményfordulat, amit egyikük sem látott előre.

Nora Stephens élete a könyvek körül forog. Elolvasott mindent, ami elolvasható, ő maga viszont egyáltalán nem egy tipikus regényhős. Azaz nem hetyke, pimasz, merész csaj, nem laza, nyugis álomnő, és a legkevésbé sem cukorfalat. Hanem kőkemény irodalmi ügynök, aki legfeljebb az ügyfelei szemében hősnő.
És akinek a vadvirágos réten piknikezés, a jóképű vidéki doki, a deltás pultos vagy más hasonló figurák helyett Charlie Lastrát, a mogorva New York-i könyvszerkesztőt dobta a gép. Igazi cuki találkozás lehetne ez hős és hősnő között, ha nem futottak volna már össze többször New Yorkban, és a megismerkedésük nem lett volna híján mindennemű cukiságnak.
Nora jól tudja, hogy korántsem ideális regényhősnő, és Charlie is tisztában van vele, hogy nem ő a nagybetűs álomférfi. De miután újra és újra egymásba botlanak – a véletlenek olyan összjátéka folytán, amely cselekményszálat minden valamirevaló szerkesztő kukázna –, felfedeznek valamit, ami alapjaiban rengeti meg az önmagukról írt, gondosan megkomponált sztorijukat.


Természetesen nem mehettem el szó nélkül egy olyan könyv mellett, amelynek a címe A könyvek szerelmesei. Aztán persze a fülszöveg is arra utalt, hogy a főhőse egy könyvmoly, ráadásul irodalmi ügynök, így maga a környezet is érdekesnek bizonyult, úgyhogy nem igazán maradt választáson, mint belevágni az olvasásba.


Nagyon jól tettem, mint kiderült, mert az az igazság, hogy én már az elején beleszerettem a könyvbe. Megismerhettem ugyanis Norát, aki rögtön belopta magát a szívembe, amikor már a történetünk elején - kissé önironikusan - egy könyves hasonlattal utalt magára. Vannak ugyanis azok a kisvárosi romantikus történetek, amelyekben egy már kapcsolatban lévő nagyvárosi férfi elutazik egy vidéki birtokra azzal a céllal, hogy felvásárolja/tönkre tegye az ott lévő családi vállalkozást. Ám amikor odaér, megismeri a helyi szokásokat, elkezdi megkedvelni az ott élőket, és persze megismerkedik egy bájos kisvárosi lánnyal, aki megmutatja, hogy mennyivel barátságosabb ott az élet, és természetesen a végén egymásba szeretnek. Na mármost Nora nem ehhez a kedves lányhoz hasonlítja önamgát, hanem ahhoz a "nagyvárosi hárpiához", akit ezekért a lányokért mindig elhagynak, és akiket persze ezekben a történetekben általában főgonoszként ismerhetünk meg. Engem teljesen megvett Norának ez a fajta fanyar humora, amivel önmagát azonosította, és ami igazából az egész történetben végig kíséri a nő karakterét.


Nora tehát egy ízig-vérig New York-i nő, aki imádja a nagyvárosi nyüzsgést és persze a munkáját. Határozott és kemény csaj, aki tudja mit akar, a világ felé pedig a sebezhetetlen oldalát mutatja, éppen ezért nem mindenkinek szimpatikus a személyisége. Amikor azonban megismerkedik az új könyvszerkesztővel, Charlie-val, lassacskán minden megváltozni látszik. A férfi ugyanis állja a sarat, egyáltalán nem ijeszti meg Nora olykor kemény stílusa, sőt szellemes visszavágásokkal lepi meg a nőt. Amiket persze én, a lelkes olvasó egyenesen imádtam, az első pillanattól kezdve szuper az összhang a párosunk között: a feszültség folyamatos, az elején picit ellenséges, de azán inkább felpezsdítő, a kémia abszolút működik, az állandó adok-kapok kettejük között pedig igazán szórakoztató volt.


De persze, ahogy minden főhősnek, úgy Norának is akadtak mély érzelmei, még ha ezt a világ felé nem is mutatta. Sőt, igazán sok mindennel küzdött a nő: édesanyja halála a mai napig beárnyékolja az életét, a húgáért való aggodalmáról és arról, hogy mi mindent meg nem tesz érte, pedig igazán megrendítő volt sokszor olvasnom. Teljesen át tudtam érezni a rettegését és a folyamatos aggódást egy olyan családtagért, akit mindennél jobban szeretünk és féltjük őt. Norának tehát elég sok negatív gondolata volt önmagáról, éppen ezért nagyon szerettem azt, ahogy Charlie ehhez képes volt kapcsolódni, ahogy tudta őt "kezelni": nagyon jó hatással volt rá a férfi, vele igazán őszinte tudott lenni, ami egy hozzá hasonló embernek nagyon is fontos. Miközben persze Charlie-nak is megvoltak a maga problémái, a zárkózottsága és morcos természete neki is csak egy páncélként szolgált, amit szerencsére Norának köszönhetően egyre inkább le tudott vetkőzni.


Én tehát nagyon szerettem ezt a könyvet, amelyben két kissé zárkózott, nagyvárosi könyvmoly egymásra találásáról olvashattam. Nekem nagyon tetszett az írónőnek az a megközelítése, amelyben egy olyan karaktert állított középpontba, aki talán elsőre nem tűnik túl szimpatikusnak, sőt valakinek a történetében ő lenne a negatív szereplő ugyebár, ahogy az elején Nora is magára gondolt. A keménység álarca mögött azonban megismerhettünk egy érzékeny, gondoskodó és persze könyvrajongó nőt, aki ugyanúgy megérdemli, hogy rátaláljon a szerelem. Nem kell mindenkinek bájosnak és cukinak lenni, lehetsz kemény, karrierista is, vagy akár mindkettő egyszerre, a lényeg, hogy az a bizonyos happy end mindenkinek jár!



Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

Nyereményjátékünkban a Central Könyvek kiadványai között mazsolázunk. A turné minden állomásán egy szerző nevét találjátok, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába írjatok egy könyvcímet, mely a szerzőtől a kiadó gondozásában jelent meg.


Szerző neve: Rebecca Serle


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

06.23. Könyvvilág

06.25. Betonka szerint a világ…

06.27. Könyv és más

06.30. Csak olvass

07.02. KönyvParfé

07.03. Fanni’s Library

07.04. Hagyjatok! Olvasok!

07.05. Zakkant olvas

07.06. Veronika’s Reader Feeder

07.08. Olvasónapló

07.09. A Szofisztikált Macska

07.10. Szembetűnő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése