„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2015. július 8., szerda

E. Lockhart - A hazudósok

Egy gyönyörű és előkelő család.
Egy magánsziget.
Egy ragyogó lány, akinek baja esett; egy szenvedélyes fiú, aki a társadalmi igazságot keresi.
Egy négyfős baráti kör – a Hazudósok, akiknek a barátsága pusztító fordulatot vesz.
Egy forradalom. Egy baleset. Egy titok.
Hazugságok hazugságok hátán.
Igaz szerelem.
Az igazság.
A hazudósok a többszörös díjnyertes író, E. Lockhart új, modern, intelligens, titokzatos regénye.
Olvasd el!
És ha valaki megkérdezi, mi történik a végén, csak HAZUDJ!


Előre elnézést kérek, ha túlságosan is áradozok a könyvről, de még mindig a hatása alatt vagyok. Már a Könyvhét óta a polcomon volt, nem is értem miért halogattam idáig az olvasást. Ez a könyv hihetetlen volt... lenyűgöző, briliáns. Már a fülszöveg is annyira más volt, annyira különös, azt érezteti az emberrel, hogy muszáj elolvasni. 
A romantikus könyveket szereted? Nem számít, el kell olvasnod! Vagy inkább krimi rajongó vagy? Nem probléma, ezt nem hagyhatod ki! Inkább a vámpíros, angyalos szörnyes, űrlényes könyvekért vagy oda? Most az egyszer kivételt kell tenned. Mert ezt a történetet tényleg mindenikek magáévá kell tennie. Nem azért, mert világokat renget meg, vagy az élet "nagy kérdéseire" talál választ, még csak nem is az lesz a vége, amit  végig remélsz. Egyszerűen csak egyedi, különleges, más.
Magáról a történetről nem szeretnék sokat elárulni, mert úgy érzem, bármit mondanék, azzal elspoilerezném az egészet. Legyen elég elég annyi, hogy a történet középpontjában a Hazudósok állnak: a három unokatestvér és az egy kívülálló:
  • Cadence: Nem szenvedhetem a bolondokat. Szeretem a szavak nyakatekertségét.
  • Gat:  Szemlélődés és lelkesedés. becsvágy és erős feketekávé.
  • Mirren: Cukor, kíváncsiság és erő.
  • Johnny: Ruganyosság, erőfeszítés és csípős gúny.*
(* az írónő szavaival éltem, mert nagyon tetszettek ezek a leírások)
A hazudósok minden nyarat Beechwood szigetén töltik a szülőkkel, és nagypapával. Ezen a szigeten minden a látszatról, fényűzésről, a pénzről szól.  A szülők az örökség miatt folyton egymás ellen fordulnak, veszekednek, álnokoskodnak, és ezeknek mindig a gyerekeik (a hazudósok) isszák meg a levét.. Aztán történik valami, ami mindent megváltoztat...
Beechwood
A történetüket Cadence szemszögéből ismerhetjük meg. A cselekmény mondhatni keretes szerkezetű, ugyanúgy kezdődik, ahogyan befejeződik. Csak közben megváltozik minden, másként látjuk a szereplőket, mi is másokká válunk, hiszen megtudjuk az igazságot. Kiderül, hogy mi történet az alatt a három év alatt Beechwood szigetén, amíg újra vissza nem térünk Cadence tizennyolcas nyarához.
A Hazudósok nem túl hosszú könyv, de talán pont ez a lényeg: nem beszél mellé. Nincsenek hosszú leírások, elemzések. Csak rövid, lényegre törő, néhol kegyetlenül igaz, néhol pedig tragikusan szomorú gondolatok. Egyfajta társadalomkritika az amerikai felső tízezer, a gazdagok, sznobok világáról, és társadalmi egyenlőtlenségről. És ez a lényegre törő hozzáállás tetszett nekem annyira. Emellett pedig  imádtam azokat a kis átírt meséket, amiket a történethez igazodva talált ki az írónő. 
"A családban az öregek – anyu, a nagynénik, Papa – életcélja a szép tárgyak felhalmozása. Az nyer, akinek a legtöbb cucca van, amikor meghal. De mit nyer? Ezt szeretném tudni."
Végig éreztem a könyv olvasása közben, hogy valami nagy dolog készülődik. Valami, amivel Cadencenek meg kell küzdenie, amivel az olvasónak is meg kell küzdenie. Végig próbáltam reménykedni, de valahogy legbelül érezhető volt, hogy nem lesz jó vége... 
És tényleg csak ismételni tudom magam. Olvassátok, olvassátok és sírjatok (én sírtam), nevessetek, amíg még nevethettek, szörnyülködjetek, értetlenkedjetek, borzongjatok és aztán a végén, amikor majd minden a helyére kerül, lepődjetek meg! Higgyétek el, meg fogtok! :)

Értékelés: 5/5*
___________________________________________________________________
Ezt a könyvet választom a 2015 - Readin Challenge kihívás 38. pontjának: Egy könyv, amelyik megríkatott.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése