„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. június 26., vasárnap

5 idegesítő elszólás, amit csak egy Könyvmoly szájából hallhatsz




Sziasztok. Már viszonylag régen elmélkedtem, úgyhogy úgy döntöttem, eljött újra az ideje. Nem kell ám nagy dolgokra gondolni, egyszerűen csak mostanság, azután, hogy a  két nagyobb könyves eseményre (könyvfesztivál, könyvhét), olyan barátnőim kísértek el, akik nem igazán könyvmolyok, elgondolkodtam azon, hogy mégis hogyan láthatnak a ,,kívülállók" minket. Mi, könyvszeretők gyakran hajlamosak vagyunk kritizálni azokat, akik nem szeretnek olvasni, vagy legalábbis nem oly gyakran teszik ezt, ahogy mi, vagy ha inkább mondjuk a filmet nézik meg a könyv elolvasása helyett stb... A könyvmoly egy furcsa meg nem értett lény: aki habár egyébként nagyon kedves, nem szereti, ha megszólítják a különböző tömegközlekedési eszközökön, nincs pénze, de azért mégis beszerzi a kedvenc sorozatának legújabb részét és persze nincs ideje semmire, de megint két nap alatt elolvasott egy 400 oldalas regényt. Valahogy így látnak minket kívülről... Azonban abba ritkán gondolunk bele, hogy ők hogyan vélekednek rólunk, hogyan élik át azt, ha egy könyvmoly a barátjuk, barátnőjük szerelmük. Mennyire lehetünk mégis idegesítőek a folyamatos áradozásunkkal aktuális kedvencükről, vagy éppen - egy film esetén - beszólásainkkal.  

Ezt átgondolva pedig összegyűjtöttem néhány idegesítő könyvmoly tevékenységet és beszólást, ami biztosan az agyukra mehet a körülöttünk élőknek!

1. A könyv sokkal jobb volt, mint a film!
Egyértelmű volt, hogy ezzel kezdem, hiszen ez a mondat valóban eléggé sokszor kicsúszik egy könyvmoly száján, de higgyétek el nem direkt csináljuk, egyszerűen csak ez az igazság! :D
Annak azonban, aki csak egy kis kikapcsolódásra vágyik, és szép nyugodtan meg akarja nézni a filmet, és saját véleményt alkotni a látottak alapján, ez valóban kiakasztó lehet. Valljuk be őszintén, néha talán túlságosan is véresen komolyan vesszük ezt a témát.


SPOILER
2. Én aztán tuti nem nézem meg A kiválasztottat, miután Katniss Gale helyett Peeta-t választotta!
Hát igen, a jó kis elszólások. Sajnos sokszor elfedjük, hogy ismerőseink nem olvasták a könyvet, így valószínűleg nem tudják, hogy mi lesz a vége. Az igazat megvallva én is az a típus vagyok, aki szereti kommentálni az ilyen filmeket egy-két úú, most izgalmas rész jön, vagy most figyelj, ez durva lesz kijelentésekkel. És ez bizony, még én is vallom, hogy roppant idegesítő lehet, főként ha valaki mondjuk hónapokat várt a bizonyos filmre. Vigyázzunk a szánkra!

3.-Mit kérsz karácsonyra/szülinapodra?
   -Könyvutalványt!
Engem ezért már nagyon utálhatnak, mert én tényleg mindig ezt kérem. :D Könyvet nem, csak ritkán, mert szeretek magam vásárolni, és hát erre jó az utalvány. Aki nem túl kreatív az nem bánja, hogy ezt kell vennie, de ha valaki tényleg szeret újítani, azt ki lehet ezzel készíteni. Főleg, ha látják az arcunkon a csalódottságot, hogy nem azt kaptuk. Persze ilyet nem szabad csinálni, mindennek örülni kell!


4. -Na és, melyik a kedvenc könyved?
    -Hát... nincs ilyen.
Mégis hogy lehet az, hogy elolvastál ennyi könyvet, és mégsem tudtál kiválasztani egyet, ami a legjobb? Hát lehet, kérem szépen, én legalábbis így vagyok vele. Persze van több könyv, amit kapásból fel tudnék sorolni, és ha valaki erőszakkal kényszerítene, valószínű ki is választanék egyet, de ez még nem történt meg...

5. -Átjössz egy kicsit beszélgetni?
   -Nem bocsi, inkább olvasok!
Mind közül valószínűleg ez a legidegesítőbb, és őszintén ez a legrosszabb, amit tehetünk. Mert higgyétek el, én is nagy könyvmoly vagyok, és igyekszem minden nap időt szakítani az olvasásra, de a társas kapcsolatokat nem szabad a háttérbe szorítani, még az olvasás javára sem. Elhiszem, hogy sokszor magányra vágyunk, és arra, hogy az a másik világ elfeledtesse velünk a gondokat, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára, főleg ha a valódi kapcsolatok is segíthetnek. Ilyenkor mindig eszembe jut a Harry Potter egyik legjobb - és talán egyetlen - idézete, amit megjegyeztem: ,,Rossz úton jár az aki álmokból épít várat s közben elfelejt élni."

Nos ennyi lett volna mára ez a kis szösszenet, a vége talán egy kicsit túl szentimentális lett, de azért remélem a lényeg átjött, és kiderült, hogy azért mi könyvmolyok sem vagyunk tökéletesek! :D

5 megjegyzés:

  1. Teljesen átérzem 😃😃 nagyon is ismerős helyzetek 😃

    VálaszTörlés
  2. Én az utolsóval kapcsolatban voltam úgy, hogy megtiltottam magamnak a suliban olvasást gimi elején, mert ugye az volt az ismerkedős/barát szerzős rész. Általánosban nem volt baj, mert a barátnőimmel az volt az átlag programunk, hogy egymás mellett olvasunk, felolvassuk a vicces részeket, és utána megdumáljuk az egészet, mert természetesen mindhárman elolvastuk. (Általában csak egyikünk vette meg a könyvet, így aki utoljára olvasta, az egy picit szívott. :D ) Gimiben már kicsit más a helyzet, inkább kevesebbet és otthon olvasok, a suliban a barátaimmal beszélgetek, de megéri. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. egyetértek. az olvasás is fontos, de nem szabad háttérbe szorítani a kapcsolatokat ;)

      Törlés
  3. Most nagyon magamra ismertem. :)

    VálaszTörlés