„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. június 19., vasárnap

Matthew Vigo - A végzetes bestseller


A híres írónő, Crystal Montague jó ideje alkotói válsággal küzd, s kiadója hiába várja tőle a következő bestsellert. Férjével ugyancsak megromlott a viszonya egy argentin szépfiú megjelenése óta. 
Így visszavonul spanyolországi villájába új ihlet reményében, de – legutóbbi könyvének címéhez illően – a hőség ellenére társasága mégis dermesztőnek érzi a hangulatot a napos Trafalgar-fok közelében. Végül valóban fagyossá válik a légkör, miután születésnapi partiján férjének rejtélyes módon nyoma vész, s mindenki szemében az írónő az első számú gyanúsított. 
Húga balsejtelme tehát beigazolódni látszik, mivel korábban az ismert magánnyomozó, Anthony Noir segítségét kérte. A polinéziai detektív számára többek között az írónő regényének jegyzete jelent majd segítséget a rendkívüli ügy megoldásában.



Az Ad Librum kiadó közreműködésével volt szerencsém elolvasni A végzetes bestseller c. könyvet. ,,Aki szereti Agatha Christie könyveit, annak határozottan ajánlom" Ezt az értékelést olvastam a regényről a molyon, és való igaz, a történet egy ízig-vérig nyomozós krimi, és habár én nem vagyok a műfaj legnagyobb rajongója - anyukám annál inkább -, mégis olykor-olykor szívesen a kezembe veszem őket. Jelen esetben már a könyv címe is igencsak figyelemfelkeltő volt, hiszen melyik könyvmoly ne akarna olyan sztorit olvasni, aminek főszereplője történetesen maga a könyv. Hát én biztosan, ezért is lehetett, hogy a kiadóval az első közös együttműködésünk alkalmával ezt a történetet választottam.

A végzetes bestseller egy viszonylag rövid könyvecske, de annál olvasmányosabb, és - már csak a műfajból is kiindulva - izgalmasabb. Ennél fogva a cselekmény elég gyorsan haladt, olvastatta magát. Az elején egy számomra furcsa szituációban ismerjük meg Bonát, aki szó szerint üldözőbe esik Anthony Noir, volt színész jelenleg magánnyomozó után. A nő végső elkeseredettségében kér segítséget tőle, ugyanis úgy érzi az otthoni fagyos hangulatban valami készülődik. És ó igen, ezen a bizonyos fagyos légkörön van végig a hangsúly, hiszen rengetegszer elhangzik a könyv során, és ez fogja alakítani a történéseket. Anthony-t teljesen lenyűgözi a lány, természetesen segít neki, és együtt próbálják megoldani a rideg körülmények okozta rejtélyt. Nagyon nem szeretnék részletekbe bonyolódni, hiszen mit ér egy jó krimi, ha én már lelövöm előre a poént. A lényeg, hogy megismerjük minden probléma okozójának, a hírhedt és végzetes könyvnek az íróját is a későbbiekben, aki egyébként Bona testvére. Továbbá visszahúzódó férjét, és - ez talán nem titok - szeretőjét is, emellett pedig kapunk még egy baleset miatt visszavonult színész házaspárt, egy furcsa rendezőt és egy zsörtölődő házvezetőnőt is. Szóval nem akármilyen banda az övéké.

A karakterek jellemzése egy kicsit nehezemre esik, ennek oka, hogy egyrészt úgy éreztem, hogy a könyv rövidsége miatt nem voltak teljesen kiforrva. Másrészt pedig ugyebár senki sem az, akinek látszik. Ahogy azt egy jó krimiíró tenni szokta, egy kicsit mindenkiről elhiteti velünk, hogy ő volt a ,,tettes", néhány fals információ elszórásával újra és újra mást találunk gyanúsnak, hogy a végén aztán jól meglepődjünk. Az bizonyos, hogy Anthony egy igazán pozitív személyiség volt, szimpatikus, intelligens és megnyerő, jól értette a dolgát. Bona is kedvelhető volt - habár az ő karakterét még annyira se éreztem kifejlettnek -, ráadásul nagyon jól kijött a nyomozóval.

Az író további könyvei

Bizony, ebbe a rövidke történetbe még egy kis halvány romantikus szál is belefért, aminek én külön örültem. Bonáékról már az első pillanatba lerítt, hogy vonzalom alakult ki közöttük - még úgyis, hogy a nőnek vőlegénye van - és ez meg is maradt végig. Bona az elején amolyan meg nem érett karakter volt, akire jó hatással volt a nyomozó, megértette őt. Ráadásul ebben a káoszos társaságban talán kettőjük esze - és szíve -  volt leginkább a helyén. 

Végeredményben tehát azt mondanám, hogy nekem nagyon tetszett a könyv, talán egy picit lehetett volna hosszabb is. Bátran tudom ajánlani a műfaj rajongói számára, hiszen az író igazán cseles volt, és bármily sablonosan hangzik is, tényleg az volt a tettes, akire nem számítottam, legalábbis nem ilyen módon, mondhatni dupla csavar volt... Aki elkezdi, valószínűleg nehezen fogja letenni, mert tényleg izgalmas, és ha úgy van ideje az embernek, akár egyszerre el lehet olvasni. Végül még azt is megjegyezném, hogy nagyon tetszett a könyv színes borítója is, hiszen ritkán olvasok manapság olyan könyvet, aminek a fedőlapján ,,a valódi szereplők" kelnek életre, és kifejezik a történetet. 

Értékelés: 5/4


Az Ad Librum kiadó további könyveinek listája: http://www.adlibrum.hu/katalogus/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése