„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. június 15., szerda

Norbert Winney - Sárkányok, farkasok és almák

A sorozat első kötetében Vízfüttyő Loson három kalandját izgulhatjuk végig.
Közhírré tétetik! Aki megmenti a királylányt a sárkánytól, elnyeri a kezét és a fele királyságot! Az árva, nincstelen kamasz is nekivág, de előtte még Füzesújmajor rangidős boszorkányát is ki kell cseleznie. 
Losont, a hivatásos kalandort Vholkográdba szólítja küldetése, s egy titokzatos boszorkány farkasemberré változtatja. Csak akkor törik meg az átok, ha legyőzi a farkasok úrnőjét. 
Tanofil király kérésére Loson egy üvegcipellőt helyez el a Halál birodalmában. Amikor visszatér az erdőrengetegbe, nemcsak a Halál várja, hanem Hórózsa királylányt is meg kell mentenie.




Az Athenaeum kiadó jóvoltából volt szerencsém elolvasni egy újabb remek könyvet, ami ráadásul magyar író tollából származik, amiket mostanság amúgy is kifejezetten keresek. Már a fülszövegben található királylány és sárkány említéséből is asszociálhatunk arra, hogy a történet nem fél használni a mesebeli elemeket, ami aztán hamar be is bizonyosul. A könyv elolvasásától egyébként egy kicsit féltem először, de szerencsére a szerethető főhősünk, Vízfüttyő Loson, a történetek igencsak furcsa alakulása, ugyanis soha nem azt kapjuk, amire számítanánk és némi humor segítségemre volt abban, hogy túllépjek a kétségeimen, és valóban élvezhessem az élményt.

A könyv címe nagyon kifejező, ugyanis pontosan leírja a lényegét annak a három történetnek, ami alkotja az egészet: Sárkányok, farkasok és almák, ugyebár. A Sárkányfészek-ben megismerjük Losont, aki még csak mindössze tizenhárom éves. Loson, habár itt még csak a szárnyait bontogatja, mégis látszik rajta, hogy - a maga módján -, egy tipikus mesefőhős, hiszen talpraesett, bátor (nem ijed meg a sárkányoktól), okos és ügyes. Megismerhetjük barátait is, ennek ellenére azért mégis úgy látszik, hogy egyetlen igaz társa Muszti volt, a patkány. Ennek egyáltalán nem szabadna, hogy furcsának hasson, hiszen egy igazi mesevilágban követhetjük figyelemmel Loson kalandjait. Higgyétek el Musztira tényleg a legváratlanabb és/vagy kilátástalanabb helyzetben is lehet számítani, és azért úgy éreztem, hogy a jövőben is nagy szerepet kap majd. Nade, maradván a jelenben, a második részecske, a Farkasátkok volt, ami már néhány évvel később játszódik. Őszintén szólva nekem ez a történet tetszett a legkevésbé, de igazából nem nagyon akarok részletekbe bocsátkozni, mert úgy érzem bármit is mondanék, azzal sokat árulnék el. Végül pedig személyes kedvencem, a Kristálylakók történet zárja a sort. Ha kategóriákba gondolkodnék, azt mondanám, ez a rész hajaz a legjobban a kislányszíveket megdobogtató tündérmesékre, hiszen van szó itt elrabolt hercegnőről és az igaz szerelem csókjáról, de persze egyáltalán nem abban a környezetben, amiben várnád. 

A Sárkányok, farkasok és almák egy remek lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit visszatérjünk hőn szeretett gyermekkori meséink világába, hiszen - ahogy arra már többször is utaltam - rengeteg ismerős mesebeli eszközöket használ fel a könyv ezekből. Gondolok itt a hétfejű sárkányra, mérgező almára, hét törpére és még sorolhatnám. De nem kell aggódni, mert egyáltalán nem arról van szó, hogy bármelyik elemet ,,lemásolták" volna, hiszen ebben a könyvben ezek a dolgok teljesen más megközelítésből kerülnek elő, sőt értelmet nyer sok minden, és logikus magyarázatot kapunk rengeteg dologra. Példának okáért megtudhatjuk, hogy pontosan hol is van Óperencia, vagy éppen Üveghegy, hogy működnek a varázsseprűk, ó és hogy mitől hétfejű egy hétfejű sárkány - ami talán az egészt történet legnagyobb poénja volt. Szóval egy igazán izgalmas kis világba csöppenünk.

Ami a szereplőket illeti, Losonról már szóltam pár szót, a hősünk egyébként - már csak az évek elteltét is figyelembe véve - sokat fejlődik a cselekmény(ek) során. Fiatalos bolondsága néhány csalódás és tanulság után egyre érettebb és bölcsebb férfivá alakul. A mellékszereplők közül mindenképpen megemlíteném Háromkalapi Rozált, a boszorkányt, aki minden részben feltűnik és mindig a fiú segítségére van, ráadásul sokban hozzájárul Loson gondolkodásmódjának a változásához és a karaktere fejlődéséhez. És reméljük, hogy ez így marad a továbbiakban is, hiszen a könyvnek még lesz folytatása, ami először egy kicsit meglepett, de miután a végére értem, már úgy éreztem, hogy igen, valóban lehet még csűrni-csavarni a szálakat, sőt még Loson életébe is belefér néhány kaland, hogy valóban fel tudjon nőni. 

A könyvet tehát nagyon tudom ajánlani bármely korosztály számára, hiszen én magam is nagyon jól éreztem magam a kicsit ismert, de sokban megújult világban, ráadásul remekül szórakoztam az újfajta megvilágosításba került történeteken. Nem utolsó sorban pedig szeretném kiemelni a gyönyörű és igencsak kreatív borítót, ami a könyv címéhez hasonlóan magába foglalja a történetek legfontosabb szereplőit. Miután megszoktam a furcsa hangzású neveket és teljes mértékben el tudtam rugaszkodni a valóság talajáról, már teljesen azonosulni tudtam az eseményekkel, és természetesen - ha eddig nem említettem volna - az író stílusa és a könyv képtelen cselekményeiből szült humora is rendesen levett a lábamról. Úgy, ahogy kell!

Értékelés: 5/4.5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése