„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. december 12., csütörtök

Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!



Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg Cecelia Ahern Utóirat: Szeretlek! nagy sikerű könyvének folytatása idén ősszel. Ebben a részben megtudhatjuk, hogy évekkel Gerry halála után hogyan alakul Holly élete, miközben a múlt emlékei is egyre inkább felidéződnek. A blogturné három bloggere mondja el véleményét az Utóirat: Még most is szeretlek! könyvről, és természetesen a turné végén nyerhettek is egy példányt.

Könyv adatai
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2019. október 2.
Eredeti megjelenés: 2019
Oldalszám: 392
Fordító: Szieberth Ádám
ISBN: 9789632939339



Holly Kennedy biztonságos élete a feje tetejére áll, amikor „megtalálja” az Utóirat: Szeretlek Klub. A klub tagjait megihlette, amit Holly néhai férje, Gerry leveleiről hallottak, és ők is búcsúüzenetet akarnak hátrahagyni szeretteiknek. Megkérik az özvegyet, segítsen nekik.
Holly egyvalamiben biztos: semmiképp nem hagyja magát visszarángatni mélységes gyászába, amelyen nagy nehezen túllépett. Hét évbe telt, mire újra összerakta és kitalálta magát, és szeretné tovább élni az életét. Ám rá kell döbbennie, hogy ha szeretünk valakit, mindig van még valami mondandónk…
Az Utóirat: Szeretlek! világsikerű könyv várva-várt folytatása.








Már a bejegyzés elején tartozom egy vallomással: nem olvastam az Utóirat: Szeretlek! könyvet, a filmet viszont láttam. Tudom, hogy ez nem helyettesíti a könyvet, viszont arra emlékszem, hogy amikor megnéztem a filmet, nagyon tetszett, habár már elég régen volt, és viszonylag jól emlékeztem a történetre. Éppen ezért amikor kezembe vettem a folytatást, az Utóirat: Még most is szeretlek! részt, és elolvastam a levelet, amit Cecelia írt az előző könyv rajongóinak, kissé betolakodónak éreztem magam, hiszen úgy éreztem, mintha egyfajta klubba, vagy közösségbe csöppentem volna bele úgy, hogy nem érzem át teljesen a lényegét. Ez persze nem vette el a kedvem az olvasástól, sőt csak bizonyította, hogy az írónő a korábbi könyvével valami csodálatosat alkotott, hiszen rengetegen szerették, és ezt szeretné folytatni, mert még több mint egy évtizeddel később sem tudta elengedni első könyvének szereplőit.

Nyilvánvalóan, ha van egy világszerte népszerű könyv, amit már a rajongók lezártnak tekintettek, nagyon nehéz dolga van az írónak egy folytatás megírásánál: félő, hogy az új kötet nem tudja felülmúlni az első részt, amiről ugyebár azt gondoltuk, hogy teljes sztori, esetleg elrontja azt, felesleges időhúzásnak titulálhatjuk azt érezve, rombolja az első könyv szellemét, üzenetét. Természetesen nálam ez a félfelem nem állt fent, hiszen nem olvastam az első részt, viszont annyit mondhatok, hogy véleményem szerint nem kell aggódni a rajongóknak: az Utóirat: Még most is szeretlek! egy fantasztikus könyv.

De kanyarodjunk vissza az elejére! Az előző rész után jó pár évvel járunk, a nyitó jelenetben megismerjük Gabrielt, Holly új szerelmét, és ahogy haladunk előre, rájövünk, hogy Holly bizony továbblépett. Saját elmondása szerint, és érezhetően is Holly sokat változott, erősödött az évek alatt, mintegy elfogadva a kialakult helyzetet. Ez persze nem jelenti azt, hogy elfelejtette volna Gerryt, ó egyáltalán nem, hiszen ő maga indította el ezt a változást a leveleivel, de most már egyszerűen képes rá pozitívan, szép emlékek idézésével gondolni. Ebbe az újfajta életébe robban be az Utóirat: Szeretlek! klub, ami első körben nagyon megrémiszti a lányt. Ezt a klubbot nem ő, hanem olyan haldokló emberek hozták létre, akik hallottak Gerry leveleiről, és ezen felbuzdulva, ők is valami hasonló dolgot szerettek volna tenni a szeretteikért. Konkrétan négy emberről van szó, akik segítséget remélnek Hollytól abban, hogy miként vágjanak bele ebbe a dologba.

Hollyhoz hasonlóan jómagam is féltem ettől az egész klubtól. Nem akartam, hogy arról szóljon a történet, hogy Holly belekerüljön valamiféle befordulós, depressziós állapotba, hogy újra átélje a Gerry halála okozta nehéz időszakot. Szerencsére azonban nem ez történt, hiszen ne feledjük el, ez már egy új, erősebb Holly, aki sokat változott és tanult Gerry halála óta. Azt nem állítom, hogy nem hibázott olykor, vagy nem volt neki nehéz ez az ügy, de mégis jót tett neki, hogy segíthetett, és egy teljesen más szemszögből nézte a dolgokat. Nagyon megszerettem a klub tagjait, mindegyiküknek más története volt, és máshogyan szerette volna az utolsó feladatát elvégezni. Különösen Ginikát kedveltem meg, aki fiatalon, segítség nélkül maradt, mégis elképesztő ereje volt.

Gerry szelleme áthatja az egész könyvet, de nem negatív, fájdalmas módon, inkább csak szomorkásan, ám szeretettel teli érzelmekkel. Ennyi év után már Holly sem bálványozza őt, belátja a hibáit is, nosztalgiázva emlékszik vissza a szép, vagy éppen haragos pillanataikra. Rettenetesen hálás neki a leveliért, amik életben tartották őt, és még jó egy évig a szerelmüket is, de azt is tudja, hogy el kell engednie a férfit. 

Ahogy mondtam is, én nem olvastam az előző részt, a történetet csak a filmvászonról ismertem. Ennek ellenére hamar beszippantott a könyv, teljesen át tudtam magam adni az érzelmeknek, bele tudtam bújni Holly bőrébe, ugyanúgy érzetem, hiányoltam Gerryt, mintha olvastam volna. Ez pedig csakis azért lehetett, mert Cecelia Ahern valami csodálatosan írta meg a könyvet. Annyira elgondolkodtatóan és gyönyörűen írt az életről, annak szépségeiről, és persze csúfságairól, nem utolsó sorban pedig a halálról. Egy teljesen más perspektívába helyezte az élet és a halál felfogását, nekem teljesen a szívemig hatolt. Gondoltam rá, hogy kiírok néhány idézetet, de nem tudtam volna kiválasztani egyet-egyet a rengeteg közül, mert minden szava aranyat ér. A könyv befejeztével, miután letöröltem a könnyeimet, az első gondolatom az volt, hogy muszáj elolvasnom az első részt, még többet akarok tudni Holly és Gerry szerelméről.

Én tehát nem olvastam az első részt, mégis teljesen levett a lábamról a könyv, talán az évem legjobb olvasmánya volt. Ajánlom tehát a hozzám hasonlóknak is, de a teljes élmény miatt érdemes az első résszel kezdeni. 

Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani nyereményjátékunkban minden állomáson Cecelia Aherntől fogtok idézeteket találni. A feladatotok az lesz, hogy megfejtsétek, melyik könyvéből idéztünk, és beírjátok a könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
"Az életünk időből áll. A napjainkat órákban mérjük, a fizetésünket ezeknek az óráknak az alapján kapjuk, a tudásunk az évek során nő. Gyorsan bepréselünk egy kis kávészünetet a zsúfolt napunkba. Visszarohanunk az asztalunkhoz, figyeljük az órát, az életünket találkákhoz igazítjuk. Mégis, az idő végül elfogy, és az ember szíve legmélyén azon gondolkodik, hogy vajon a lehető legjobban használta-e ki azokat a másodperceket, perceket, órákat, napokat, heteket, hónapokat, éveket és évtizedeket?"
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
12.12. Könyvvilág
12.14. Csak olvass!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése