„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. december 3., kedd

Jenny Colgan: Karácsony a Piciny Csodák Pékségében


A Blogturné Klub Jenny Colgan Karácsony a Piciny Csodák Pékségében című könyvével hangolódik az ünnepre.
Kövesd blogturnénkat, ha tudni szeretnéd milyen a karácsony Mount Polbearne-ben, hogyan alakul Polly sorsa, és milyen huncutságokat követ el Neil, a lunda. Ha a szerencse is melléd áll, tiéd lehet a kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyike

Könyv adatai
Kiadó: Libri Kiadó
Megjelenés: 2019. október 18.
Eredeti megjelenés: 2016



Karácsony van a Cornwall partja melletti Mount Polbearne nevű faluban – a család, a barátok és az ünneplés ideje.
Polly Waterford szeret a vállalkozásában, a Piciny Csodák Pékségében dolgozni, és az ünnepi időszak mindig arra ihleti, hogy valami különlegeset süssön a falubelieknek. Ennél jobban csak azt szereti, ha főnyeremény barátjával, Huckle-lal összebújhat. Ez a karácsony minden eddiginél jobbnak ígérkezik, de a dolgok nem mindig alakulnak terv szerint…
Amikor Polly legjobb barátnője, Kerensa előáll egy titokkal, amely fenyegeti azt az életet, amelyet Polly és Huckle együtt építettek fel, a jövő kezd bizonytalanná válni. Aztán felbukkan Polly múltjának egy szereplője, és ez még tovább bonyolítja a dolgokat. Polly általában vigaszra talál a munkájában, de most úgy érzi, hogy ez nem lesz elég.
Vajon sikerül-e elrendeznie mindent, és lehet-e még mindenkinek boldog karácsonya?



A Piciny Csodák Péksége sorozat a szívemhez nőtt az utóbbi években, nagyon megszerettem Pollyt, Huckle-t és persze Neilt is. Éppen ezért nagyon vártam már, hogy olvassam a sorozat (valószínűleg) utolsó részét. Ráadásul a cím és a fülszöveg alapján egy karácsonyi történetet vártam, aminek kifejezetten örültem, hiszen idén Matt Haig könyve nem hozta meg a karácsonyi hangulatomat, és gondoltam Jenny Colgan majd biztosan segít a hangolódásban. 

Ahogy elkezdtem olvasni a könyvet, majd haladtam tovább, úgy éreztem egyre inkább, hogy valami nem stimmel, nem érzem a sorozattól megszokott meleg, pihe-puha érzést. Pedig volt itt sok sütés, friss kenyér illata, Polly kedvessége, Huckle meleg és megértő mosolya, és az édes és csintalan lunda, Neil is hozta a formáját. Ráadásul mindez karácsony előtti időszakban, ami még jobban erősíti a meghitt hangulatot. Valami azonban mégsem klappolt, nem tudtam magam teljesen átadni magam a Piciny Csodák Péksége nyújtotta varázslatos élménynek.

Valószínűleg azzal volt a baj, hogy karácsonyi hangolódást vártam a könyvtől, helyette viszont azt kaptam, hogy miként csúszik ki Polly a lába alól teljesen a talaj, mindez az ünnepek idején. Naivan azt gondoltam, hogy valamiféle nyugis, meghitt történetet kapok a kedvenc szereplőkről, ehelyett azonban volt itt kalamajka minden téren. Persze kell, hogy történjen valami egy könyvben (anélkül nem könyv a könyv), de kicsit úgy éreztem, hogy ez jelen esetben túl sok. Kezdve Selina “melléfogásával”, ami rányomja a bélyeget az egész könyvre, egészen addig, hogy Pollynak nincs semmire ideje, sokat dolgozik, egy csomó mindennel kétségei vannak, fél a jövőtől, amihez még egy családi fordulat is hozzájön. Emellett pedig Reuben karaktere számomra nagyon unszimpatikus lett ebben a részben, korábban talán viccesnek találtam, most viszont már rengetegszer túlzónak éreztem.

Nyilván érezhető, hogy volt egy elvárásom a könyvvel kapcsolatban, és ezt most sajnos nem kaptam meg. Megszoktam ettől a sorozattól, hogy lassú lefolyású és bájos, most azonban túl sok minden történt, és mindez nagyon gyorsan. Azt pedig soha nem szerettem, ha egy könyvben 90 százalékban áll a bál, utána meg hirtelen minden a helyére kerül. Azért az írónőnek sikerült mentenie a szilveszterrel szerencsére, ez a lezárás nagyon szívmelengetőre sikeredett.

A hangolódás nem érkezett meg a könyv után, viszont azért kicsit tudtam nosztalgiázni. Még mindig nagyon szeretem, amikor Polly sütéséről, elképesztő kreálmányairól olvashatok, akármit süt, szinte érzem az illatát, és összefut a nyál a számban. Emellett pedig a Huckle-lel közös jelenteit is imádom, annyira jók együtt, szuperül kiegészítik egymást. Neil pedig még mindig a szívem csücske, hozzá kötődik a legtöbb vicces - és bármennyit is süt Polly - édes jelenet.

A könyv stílusa még mindig magával ragadó és rendkívül olvasmányos, én két nap alatt elolvastam. Még ha nem is pont azt kaptam, amit vártam, egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam a harmadik részt, sőt ha esetleg az írónő mégis írna folytatást a sorozatnak, biztosan elolvasnám. Mindig öröm visszatérni erre a gyönyörű helyszínre, a kedves közösségbe, a munkamániás, ám roppant tehetséges kedvenc pékemhez, a megértő és helyes méhészéhez és a megszelídített, rakoncátlan lundájukhoz. Aki ismeri és szereti a sorozatot, annak egy remek lehetőség visszatérni a Piciny Csodák Pékségébe egy kissé felbolydult karácsonyra. 

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK


Közeleg a karácsony, ezért az ünnephez kapcsolódó könyveket keresünk.
A turné minden állomásán egy-egy könyv fülszövegéből találtok részletet, a ti feladatotok pedig az, hogy a könyv címét és szerzőjének nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.

… lázasan tervezgeti karácsonyát, amelyet ezúttal igazi mesebeli ünnepként szeretne megülni. Titokban reménykedik volt férje, James Lacey felbukkanásában is. Várakozása közben különös levelet kap egy eldugott falu gazdag birtokosnőjétől, aki arra gyanakszik, hogy a családjából valaki meg akarja ölni.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
12.03. Könyvvilág
12.05. Zakkant olvas
12.07. Pandalány olvas
12.09. Readinspo
12.11. KönyvParfé



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése