„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. január 12., vasárnap

Karen M. McManus: Tartsd ​meg a titkot


Karen M. Mcmanus, a nagy sikerű Lehull a lepel írónője új ifjúsági thrillerrel érkezett, mely szintén a Maxim Kiadó gondozásában jelent meg. A Tartsd meg a titkot középpontjában egy rejtélyes kisváros áll, ahol évekkel ezelőtt titokzatos körülmények között gyilkoltak meg egy fiatal lányt. Amikor a tinédzser ikerpár, Ellery és Ezra ideköltöznek, a titkok nyomába erednek, hogy felderítsék azokat, mielőtt a múlt árnyai újból lecsapnának. Tartsatok hét bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!


Könyv adatai
Kiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2019. december 9.
Eredeti megjelenés: 2019
Oldalszám: 384
Fordító: Sárossy-Beck Anita
ISBN: 9789634991403



A ​New York Times kihagyhatatlan bestsellerregénye a Lehull a lepel írónőjétől!
Echo Ridge egy amerikai kisváros. Ellery még sosem járt ott, de már mindent hallott róla. Ott tűnt el a nagynénje, amikor még csak 17 éves volt. Öt évvel ezelőtt pedig egy bálkirálynő meggyilkolása tette fel a helyet a térképre. És Ellerynek most oda kell költöznie, ráadásul a nagymamájához, akiről semmit sem tud.
A város kívülről tökéletesnek tűnik, de sok titkot rejteget. És még mielőtt a suli egyáltalán elkezdődhetne, egy rejtélyes valaki fenyegető üzenetet tesz közzé: megígéri, hogy a bál idén is ugyanolyan veszélyes lesz, mint öt évvel ezelőtt. Aztán, mintha csak ennek bizonyítása lenne, még egy lány eltűnik.
Ellery mindent tud a titkokról. Az anyjának is vannak; a nagyanyjának is. És minél több időt tölt Echo Ridge-ben, annál világosabb lesz, hogy mindenki rejteget valamit. És az a helyzet, hogy a titkok veszélyesek – és a legtöbb ember nem igazán tudja megtartani őket. Ezért is van, hogy Echo Ridge-ben úgy járja, az a legbiztosabb, ha minden rejtegetnivalódat megtartod magadnak.


Tudjátok jól, hogy nem vagyok egy krimi/thriller rajongó, viszont Karen M. McManus Lehull a lepel könyvét én elképesztően szerettem még 2018-ban, úgyhogy nem volt kérdés, hogy az írónő új könyvét is olvasni akarom. Szerencsére a Maxim Kiadó nem várakoztatott minket sokáig, hiszen a Two Can Keep a Secret 2019 januárjában jelent meg, a fordítás pedig már érkezett is tavaly év végén. Nálam a rengeteg vállalás miatt csak januárban került sor az olvasásra, de mivel a turnét is mostanra időzítettük, legalább friss élményekkel tudok szolgálni a bejegyzés megírásakor.

A Tartsd meg a titkot - hasonlóan az írónő korábbi regényéhez - ifjúsági műfajban mozog, és itt is szerepet kap egy rejtélyes haláleset. Jobban mondva nem egy, hanem több is, hiszen a történetben nagy hangsúlyt kapnak a múltbéli események is. De kezdjük az elején! A történetünk főszereplője, ha fogalmazhatok így, egy Echo Ridge nevezetű kisváros, és azért a helyszínt emelném ki, mert igencsak rejtélyes eseménysorozatok történtek meg a múltban és a jelenben is itt. Ebbe a városba, nagymamájukhoz költöznek a Corcoran ikrek, Ellery és Ezra a történet elején. Habár most járnak itt először életükben, mégis szinte mindenki hallott már róluk, hiszen édesanyjuk szintén ikertestvére, Sarah eltűnt a szalagavatójuk éjszakáján, és azóta sem került elő. Ezt az eseményt azóta sem tudta feldolgozni az anyukájuk, emiatt félrecsúszott az élete, jelen esetben is elvonókúrán kell részt vennie, azért kellett a városba költözniük az ikreknek. Ráadásul Sarah esete nem egyedülálló a kisváros életében, pár évvel ezelőtt ugyanis egy fiatal lányt, Lacey-t meggyilkolták a Murderland nevezetű élményparkban. Akkor a lány volt barátjára gyanakodtak, de bizonyíték híján sosem derült ki a valódi gyilkos kiléte.

A történetet két szemszögön keresztül ismerhetjük meg, egyrészt Ellery szemüvegén át, akit egész életében nem hagyott nyugodni, hogy mi történhetett Sarahval, éppen ezért állandóan krimiket olvasott, rejtélyeket oldott meg, azaz válaszokat keresett. Az, hogy Echo Ridge-be kellett jönniük, talán segíthet neki abban, hogy megválaszolják ezeket a kérdéseket. A másik szereplőnk, akinek a fejébe láthatunk, Malcolm volt, aki természetesen a városban él, és nem mondhatni, hogy könnyű neki. A fiú bátyját gyanúsították ugyanis a fent említett gyilkosságban, ami igencsak rányomta a bélyegét az életére, sokan ferde szemmel néztek rá emiatt. Az, hogy a fiú bátyja elköltözött, kicsit javított a helyzeten, de sokáig nem nyugodhatnak, hiszen az ikrek beköltözésével újabb hátborzongató események kezdődnek a városban.

A Tartsd meg a titkot tipikusan olyan krimi, ahol mindenki gyanús. Az írónő szinte minden szereplőt gyanúba kever, kapunk bőven figyelemelterelő megjegyzéseket, mozzanatokat. Azért is volt ebből a szempontból könnyű dolga, mert hosszabb időt ölel fel a történet, a múlt eseményeiről nagyon keveset tudunk, és mivel ilyen sok eset történt meg, a gyilkos kilétére is sokkal több válasz lehetséges. Ettől függetlenül legnagyobb sajnálatomra kb. 60%-nál volt egy erős gyanúm, amit képtelen voltam elengedni ettől kezdve, és aztán be is igazolódott a sejtésem. Ettől aztán egy kicsit el is csüggedtem, mert én aztán tényleg nem vagyok egy krimi szakértő, mégis sikerült lelőnöm magamnak a poént. Igazából konkrétan az utolsó mondat volt az, ami kizökkentett ebből az állapotból, ami nagyon hátborzongató volt.



A szereplőket tekintve az ikreket nagyon megkedveltem, nyilván Ellery-t közelebb engedtem magamhoz, mert belőle többet kaptunk. Egyébként azt gondoltam, hogy az írónő korábbi könyvéhez hasonlóan, itt is több szemszög lesz majd, például Ezra nézőpontjába szívesen beleláttam volna, sajnálom, hogy ebben a tekintetben háttérben maradt. Ellery nagyon szimpatikus karakter volt, tetszett a bátorsága és az éles esze, nagyon próbálta megoldani az ügyeket, még ha nem is mindig vált be az okfejtése. Ebből adódóan főként az elején, kissé ridegnek is hatott, ő aztán tényleg mindenkit gyanúsnak talált, ezáltal pedig nyilván mozgatta is rendesen a szálakat. Malcolmban az tetszett, hogy nem egy macsó fiú volt, hanem nagyon is valóságos, félelmekkel, kételyekkel, rossz döntésekkel, szóval igazi emberi hibákkal. Az, hogy a bátyja is gyanúsított volt korábban, nagyon visszafogottá és megfontolttá tette, ami szerintem nagyon aranyos volt. A többi szereplőt nem sikerült közel engednem magamhoz, de hát ez nem meglepő ebben az esetben. Még az ikrek anyukája és nagyija is igencsak titkolózott, sőt a város szinte minden lakójának akadt valami rejtegetnivalója, szóval a gyanúsítottak listája igencsak megnövekedett.

Habár a könyv nem nőtt fel számomra a Lehull a lepelhez, még mindig azt mondom, hogy Karen M. McManustól érdemes olvasni. Én nem vagyok a műfaj rajongója, mégis teljes mértékben le tudott kötni a történet: tökéletes helyszín volt a kísérteties kisváros, emellett izgalmas volt, végig fenntartotta a figyelmem, agyaltam a gyilkos kilétén (egy ideig, legalább), miközben aggódtam a szereplőkért. A rejtélymegoldás mellett mindkét szereplő tekintetében fontos szerepet kapott a magánéletük is, a családjuk tekintetében kellett dűlőre jutniuk, miközben egy enyhe szerelmi szálat is kaptunk. Csak hogy egy kicsit el tudjuk engedni a borzalmakat! Nálam biztosan az volt a probléma egyébként, hogy túl hamar lelepleztem a gyilkost, még akkor is ha nem voltam benne biztos, és onnantól kezdve kissé csökkent a lelkesedésem. Na, de ez ne tartson vissza senkit, ha szeretitek a rejtélyeket, és szeretnétek egy nem annyira félelmetes thrillert olvasni, akkor Karen M. McManust könyveit bátran ajánlom!


Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK


A regény főhősei ikrek, így mi is további könyves ikerpárok nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy könyvet, a feladatotok pedig, hogy beírjátok az ikerpár tagjainak keresztneveit a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

Erich Kästner: A ​két Lotti

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások
01.12. Könyvvilág
01.14. Csak olvass!
01.16. Readinspo
01.18. Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése