„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. január 20., hétfő

Rácz-Stefán Tibor: Pokolba a jó pasikkal!



Nemrég jelent meg Rácz-Stefán Tibor legújabb, Pokolba a jó pasikkal! című regénye, amelyben egy 18 éves, érettségi előtt álló fiúnak nem csak a jövőjét illetően kell nagy döntéseket hoznia, de ezalatt a szívét is kockára kell tennie. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott három könyvpéldány egyikét!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2019. november 29.
Eredeti megjelenés: -



A világ végére is követnéd azt, akit szeretsz?
Hunor igazi álmodozó. Egyetemre készülés helyett inkább szakácsnak tanulna, és a saját útját járná, ha túlféltő anyja és bátyja végre elengednék. Viszont másra is vágyik: bátyja legjobb barátjára, a pokolian jóképű Gergőre, akibe már évek óta szerelmes.
Gergő kedves, vicces és figyelmes is, az a típusú srác, akivel minden tökéletes lehetne, ha nem vágyódna el annyira Magyarországról…
Ahogy beköszönt a forró nyár és az érzelmek is túlhevülnek, Hunor döntéshelyzetbe kerül:
Menjen, vagy maradjon? Budapesten tartaná a családja és a főnöke, a morcos, de segítőkész Michelin-díjas séf, akitől sokat tanulhat. London mellett is szólnak érvek, ezek közül a legerősebb a szerelem és az új kalandok ígérete.
Bármikor újrakezdheted az életed? Hunor egyre jobban hinni akar ebben, csak azt nem tudja, hogy Budapesten vagy Londonban találhat rá a boldogságra…
„Akárcsak egy jó séf, Rácz-Stefán Tibor is gondos aprólékossággal válogatta össze legújabb regényének tökéletes hozzávalóit: Fiatalkori útkeresés, reménytelennek tűnő szerelem, a felnőtté válás nehézségei, finom ételek és egy minden szívet megdobogtató jópasi. Kell ennél több?” – Veronika’s Reader Feeder blog
Az év legszexibb és legérzelmesebb LMBT története.
Találj válaszokat a főhősökkel!



Rácz-Stefán Tibortól eddig két könyvet olvastam, a Szállj a dallal! duológiát. Mivel ezek a könyvei tetszettek - főként a Kapcsolatpróbát zártam a szívembe -, mindenképpen szerettem volna a legújabb könyvét is megismerni. Én ritkán olvasok egyébként LMBTQ témában könyveket, de mivel emlékszem rá, hogy Tibi korábbi sorozatában mennyire tetszett az, ahogy ebben a témában írt, kíváncsi voltam, hogy a Pokolba a jó pasikkal! mit fog nyújtani számomra.

A fülszöveg elég jól összefoglalja igazából szinte az egész történet lényegét, de azért a könyv elején sokkal messzebbről indulunk. Megismerjük Hunort, aki éppen a szóbeli érettségi előtt áll, szenvedélye a főzés, és van egy titka (legalábbis a fiú előtt), szerelmes a bátyja legjobb barátjába, Gergőbe. A cselekmény attól válik izgalmassá már a könyv elején, hogy kiderül, Gergő beköltözik hozzájuk a nyárra, amit Hunor nehezen fogad el, hiszen szerelmes a fiúba, és fájna neki nap mint nap látni őt. 

A könyv Hunor szerelmi élete mellett több kényes témába is belenyúl, ezeket szeretném egy kicsit kivesézni. Talán a legfontosabb szál a könyvben Hunor útkeresése, a fiú ugyanis imád főzni, és természetesen ezzel szeretne foglalkozni a későbbiekben is. Anyukája azonban mindenképpen azt szeretné, ha egyetemre menne, mivel meg van győződve róla, hogy diplomával könnyebb elhelyezkedni. Ezt az elképzelést pedig elég durván ráerőlteti a fiára, aki megfojtva érzi magát anyja “gondoskodásától”. Az az igazság, hogy én teljes mértékében el tudtam képzelni ezt a szituációt, sajnos rengeteg olyan szülő van, aki rá akarja erőltetni a gyerekére vagy a saját meg nem valósított álmát, vagy azt, ami szerinte jó neki. És hiába van valamiféle jó szándék a tettek mögött, ha valaki nem látja meg azt, ami jó lehet a gyerekének, az az egész életét elrontatja. 
"Bárcsak rádöbbenne, hogy azért, mert másra vágyunk, nem lesz egyik álom sem rosszabb, mint a másik…"
Arról nem is beszélve, hogy manapság egy diploma nem garancia semmire, ezt jómagam is tapasztalom, és a környezetemben is látom. Ráadásul Hunor pont egy jó szakmát választott, mert azért a szakácsok elég jól kereshetnek, persze nem kevés áldozattal jár, de sok más munka ugyanígy. Ebből kiindulva át is léphetünk egy másik témára, amit a könyv feszeget, ez pedig a mai Magyarország társadalmi helyzete. Ezeknél a részeknél húztam párszor a szám, mert kissé szélsőséges gondolatok fogalmazódtak meg, főként Gergő részéről. Nyilván a legtöbb dolgot látom és tapasztalom én is, ezeket elég reálisan látta Gergő, viszont az nem tetszett, hogy Angliát ezzel szemben szinte piedesztálra emelte. Azért ott sincs kolbászból a kerítés, ugyanúgy dolgozni kell, és nem vagyok benne biztos, hogy azok az összegek, amik elhangoztak, valóban úgy vannak-e. A legnagyobb problémám tehát az, hogy túlságosan szélsőségesen gondolkodik Gergő, és itt kiemelném, hogy róla van szó, mert Hunor például már sokkal jobban átlátja a helyzet, kételkedik a kinti dolgokat illetően, és meglátja a jót az itthoniakban. Én mindig is azt vallottam, hogy a szélsőséges gondolkodás semmilyen témában nem jó, akármelyik feléről is nézzük a dolgokat, és ebben azt hiszem, Hunorral egyezik a véleményünk.

Ami a szerelmi szálat illeti, nos izzott a levegő kérem szépen! A kémia nagyon jól működik a fiúk között, és egyébként is jól kiegészítették, segítették egymást. Természetesen felmerült a kérdés, hogy miként fogadja el őket a külvilág. Sajnos azt kell, hogy mondjam nehéz dolguk van a fiúknak, én magam is hallom olyan emberektől, akiket egyébként “felvilágosultnak” gondolnék, hogy mennyire nem képesek elfogadni, de persze ebben az esetben sem jó általánosítani. Azt nem tudom, hogy külföldön mi a helyzet, hiszen nyilván Gergő emiatt is el akar költözni. Talán ez volt az egyik indoka, amivel a legjobban azonosulni tudtam, mert tényleg megértettem azt, hogy a szörnyű tapasztalatai után békességre vágyott, viszont az általánosítást itt is túlzónak éreztem részéről. 


"Ezt jelenti felnőttnek lenni? Szembesülni az élet nehézségeivel?Rájönni, hogy a családom annyira burokban tartott eddig, hogy fogalmam sincs róla, mennyire nehéz odakint?"

Szerintem a könyvünk gyöngyszeme mindenképpen Hunor karaktere, aki valami elképesztően szerethető. Egyrészt nagyon bátor, hiszen nem félt felvállalni önmagát, másrészt viszont persze ott vannak a félelmei, kétségei, a hibái, ami annyira emberivé teszi, ezáltal pedig rendkívül könnyű vele azonosulni. És ahogy Gergő mondaná, hatalmas szíve van, valahogy sikerül meglátnia mindenben a jót, még ha a szerelme másról próbálja is meggyőzni. Nagy utat jár be a könyv során, hibázik, változik, fejlődik, és végül azért sikerül rálépnie a megfelelő útra. Annak kifejezetten örültem, hogy a végső döntését nem Gergő, hanem saját maga miatt hozta meg. A főzős részeket is nagyon szerettem, szuper leírásokat kaptunk a szerzőtől, többször is megéheztem az olvasás során. :D A többi szereplőt tekintve, Koppány karaktere volt érdekes, nem tudtam eldönteni, hogy kedvelem-e. Egyrészt értettem, hogy félti az öccsét, de azért elég sokszor kiakadtam a cselekedetein. Aki viszont nagyon szimpatikus volt, az a séf, Szilveszter. Imádtam a morcos beszólásait, ami mögött azonban hatalmas szív rejlett. A fentebb említett okok miatt Hunor anyukáját és sajnos Gergőt sem sikerült nagyon megkedvelnem, akármilyen jó pasi is, de azért azt hozzá kell tennem, hogy ők is fejlődtek a könyv végére. 

A Pokolba a jó pasikkal! tehát egy igazán összetett történet, sok fontos és aktuális témát érint. Hozzám legközelebb talán Hunor útkeresésének nehézsége állt, amit mélységesen át tudtam érezni. A könyv rendkívül olvasmányos, a három könyv közül, amit Tibitől olvastam, most éreztem a leggördülékenyebbnek a stílusát, számomra most ért be igazán. Nyilván mivel megosztó témákat érint, a könyv is megosztó lehet, de nekem összességében tetszett, még ha nem is értettem mindenben egyet, valahogy Hunor gondolkodása mindig visszabillentette számomra a mérleget.

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

A könyvben központi szerepet kap a főzés. A turné állomásain egy-egy főzési alapanyag leírását találjátok meg, a feladat pedig az, hogy a rafflecopter dobozba beírjátok az adott blogon található hozzávaló nevét. A játék végén a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásának köszönhetően három példányt sorsolunk ki a könyvből.


A korábbi évezredekben ezen szárított fűszer értéke nemegyszer a súlyával megegyező aranyat ért, amivel kiérdemelte a “vörös arany” elnevezést is.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
01.20. Könyvvilág
01.22. Csak olvass!
01.24. Könyv és más
01.26. Hagyjatok! Olvasok!
01.28. Hagyjatok! Olvasok! (Extra)
01.30. Spirit Bliss Sárga könyves út
02.01. Spirit Bliss Sárga könyves út (Extra)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése