„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. január 2., csütörtök

Sarah Dessen: Lock ​& Key – Kulcsra zárt szív



Újabb könyv jelent meg Sarah Dessen tollából a Könyvmolyképző Kiadónál az év végén. A Kulcsra zárt szív ismét egy lélekmelengető Young Adult történet, amelyben a család fontosságát hangsúlyozza az írónő, miközben - a jól megszokott módon - egy csipet romantikát is kapunk tőle. Ha kíváncsiak vagytok Ruby és nővére történetére, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért!

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2019. december 17.
Eredeti megjelenés: 2008



Ruby képes vigyázni magára.
Már hozzászokott, hogy senkire sem számíthat,
és hogy senkinek sem tartozik válaszokkal.
Ám mindez megváltozik, amikor az édesanyja eltűnik,
és Rubyt a nővéréhez, Corához küldik.
Ruby immár egy lélegzetelállító, új házban lakik, magániskolába jár,
és – életében most először – úgy érzi, van jövője.
Ráadásul ott van még az imádni való, édes szomszéd srác, Nate is.
Mindennek tökéletesnek kellene lennie. Akkor Ruby miért olyan gyanakvó?
És miért tartja meg Nate a három lépés távolságot?
Ruby nemsokára rájön, ahhoz, hogy az ember megmentse önmagát,
néha nyitnia kell mások felé.
„Dessen minden olvasót magával ragad majd.” – VOYA
„Dessen összes ismertetőjegye megjelenik a könyvben:
a szomszéd srác, akitől a lányok elalélnak, de aki nem az, akinek látszik;
és a támogató szereplők, akik ráveszik Rubyt,
gondolja újra cinikus hozzáállását az élethez.”


Sarah Dessen azon írók közé tartozik, akinek ha meglátom a nevét a “hamarosan megjelenő könyvek” között, rögtön lecsapok rá, mert egyfajta bizalom alakult ki bennem felé. Az írónő a Young Adult műfajban mozog, van egy igazán egyedi stílusa, legtöbbször kapunk tőle némi romantikát, de igazából nem ezen szokott lenni a hangsúly, hanem a szereplőit érintő problémákon, amik általában a családjukban vetnek gyökeret. Így tehát amikor megtudtam, hogy a Könyvmolyképző Kiadó elhozza nekünk az Kulcsra zárt szívet, rögtön felvillanyozódtam, és természetesen lecsaptam az olvasás lehetőségére.


Amit én már megfigyeltem Dessen könyveinél, hogy a fő konfliktus elég sokszor az anya-lánya kapcsolataiban rejtőzik, és ha nagy vonalakban akarnám látni a Kulcsra zárt szív történetét, akkor azt mondanám, hogy itt sincs ez másképp. A főszereplőnk Ruby, aki - miután nővére elment egyetemre - édesanyjával élt kettesben, és ha azt állítom, hogy nem volt felhőtlen a viszonyuk, akkor keveset mondok. Ruby elképesztően nehéz körülmények között élt anyukájával, aki nem vetette meg az alkoholt és a drogot sem, egyik munkahelyről a másikra váltott, egyik városból a másikba költöztek. Ruby nagy nehezen elviselte, sőt alkalmazkodott a kialakult helyzethez, hiszen mégiscsak az édesanyjáról van szó. A 18. születésnapja előtt azonban mégis egyedül marad, anyukája meglépett az aktuális pasijával, és így került az évek óta nem látott nővéréhez, Corához és a férjéhez, és igazából ebből az eseményből veszi kezdetét az egész történet. 


A könyv tehát jelen időben a két testvér, Ruby és Cora kapcsolatának alakulására helyezi leginkább a hangsúlyt, hiszen azzal indítunk, hogy Ruby beköltözik nővéréékhez, és az anyukájával való kapcsolatát, a gyerekkorát csak a visszaemlékezésekből ismerjük meg. Érdekes és tanulságos volt a nővérekről olvasni, hiszen kezdetben szinte két idegenként álltak egymással szemben, a fagyos légkör tapintható volt. Ezt azzal fokozta az írónő, hogy igazából az olvasó sem tudja még az első oldalon, hogy mi történt kettejük között, csak két testvért látunk, akik évek óta először találkoztak, és úgy látszott, hogy egyik sem kívánja a másik társaságát. Nem sejtjük, hogy min mentek keresztül a lányok először együtt, aztán a külön töltött években, csak fokozatosan ismerjük meg a jelenhez vezető utat, így a szereplőkkel közösen jutunk el arra a pontra, ahol megérthetünk sok mindent. 


Rubynak tehát nem könnyű az új helyzet, és nem csak azért, mert nem tud kiigazodni a nővérén, hanem mert az eddigi rendkívül szegényes körülmények után, Coráék nagyon jól élnek, amit nehezen tud megszokni a sok nélkülözés után. Hatalmas ház, zsebpénz, magániskola, biztonságos és gyönyörű környék, finom és tartalmas ételek. És nemcsak a pénz, hanem a család szó is más jelentőséget kap számára. A kezdetben feszült hangulatot, ugyanis egy nem akármilyen karakter, Cora férje, Jamie igyekszik feloldani folyamatosan. Ó, én nagyon szerettem az ő személyét, aki tényleg mindent megtett azért, hogy először Corának, majd Rubynak is igazi családi körülményeket teremtsen. Ő egy igazi jó fiú, kedves, lelkes, örökké pozitív, mindenkiben és mindenben a jót látja, pontosan rá van szüksége a két lánynak. 


Van még egy karakter, akit nem említettem, ő pedig Nate, ugyebár, a kedves szomszéd fiú. Őrá oda kell figyelni, engem is igencsak meglepett a szerepe, hiszen azt hittem, hogy egyfajta mellékvágány lesz Ruby amúgy sem egyszerű életében. Mármint persze gondoltam, hogy a be fog tölteni egy bizonyos szerepet a lány mellett, de nem hittem volna, hogy ilyen mélyen belelátunk majd a sorsába. Dessen azonban másképp gondolta, és rávilágított arra, hogy nem szabad, hogy azt higgyük csak saját magunknak vannak problémái, és csak azok számítanak, hanem bizony másoknak sem egyszerű, vagy talán még nehezebb. Olyanoknak is, akik látszólag jól élnek, kedvesek, vagy sokszor vidámak. Ez ugyanis, előfordulhat, hogy csak látszat, és bizony meg kell tanulnunk mélyebbre nézni, és messzebbre látni a saját bajunknál, főleg ha családtagról vagy egy igazán jó barátról van szó. 


Én ismét elégedetten tettem le Sarah Dessen könyvét. Megkaptam tőle a megszokott lélekmelengető mondanivalót, a rá jellemző kissé elvont, picikét keserédes stílust, a közhelyektől mentes tanulságot, miszerint ahányan vagyunk, annyiféleképpen értelmezhetjük a család fogalmát, hiszen mindannyiunknak mást jelent. Volt némi romantikus morzsa is benne, de csak érzéssel, hiszen a hangsúly nem ezen volt, amit én abszolút nem bántam, mert szívesen olvastam Ruby családjáról és barátairól is. Én bátran ajánlom az írónő rajongóinak, de igazából bárkinek, aki egy komolyabb hangvételű, de abszolút szerethető ifjúsági történetet szeretne olvasni. 


Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

Sarah Dessentől már több könyv is megjelent hazánkban, a játékunk során pedig ezeket idézzük fel. Minden állomáson találni fogtok egy idézetet az írónőtől, a feladatotok pedig annyi lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvéből származik az idézet, majd beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét.

"– Hogy bírod ezt elviselni? – kérdezte. Pislogtam egyet. – Hogy mi?– Úgy értem – mondta –, akkora a csend. Az űr.– Micsoda?– Ez – mondta, és körbeintett az autóban. – Csendben vezetni. Zene nélkül.– Hát – mondtam lassan–, őszintén szólva, észre sem vettem, hogy nem szól a zene.Beverve a fejét a fejtámlába. – Hát nálam ez azonnali reakció. A csend olyan rohadt hangos."

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
12.29. Utószó
12.30. Readinspo
01.02. Könyvvilág




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése