„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. február 23., vasárnap

Max Brallier: Az ​utolsó srácok a Földön


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett a zseniális, a hősies, a szórakoztató, egyszóval a páratlan Jack Sullivan története. Az apokalipszis beköszöntével egy maroknyi gyerekcsoport igyekszik együttes erővel túlélni a megpróbáltatásokat, mindezt vicces és szórakoztató formában. Nagyságát emeli, hogy még a Netflix is sorozatot készített belőle!
Tartsatok velünk, hiszen most 3 szerencsés is nyerhet egy példányt a kötetből!


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2019. december 12.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 240
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
Illusztrátor: Douglas Holgate
ISBN: 9789634577522 (keménytáblás)



Figyelem! ​Megérkezett. Ő lehetne Greg Heffley legdurvább spanja!
Negyvenkét nappal ezelőtt még átlagos srác voltam, és éltem az eseménytelen életemet. De most TOTÁLIS SZÖRNYES-ZOMBIS KÁOSZ van, és napi rendszerességgel küzdök meg bestiákkal. Őrület, mi? De pontosan tudom, hogyan kell átvészelni a világvégét.
Íme, Jack Sullivan:
későn érő, alulfejlett 13 évesként jellemzi önmagát, aki eddig úgy élte túl a zombiapokalipszist, hogy elrejtőzött a lombházában.
Ám az élete egyetlen éjszaka alatt valóságos videójátékká változott, miután kitalálta magának a saját LEGDURVÁBB APOKALIPTIKUS KÜLDETÉSEKET. Például megtalálni Quint Bakert, a legjobb barátját, aki feltaláló; megtalálni és megmenteni June del Torót, aki titokban a szíve hölgye; legyőzni Blargot, a legnagyobb, legvérszomjasabb szörnyet a városban;
és igen! – zombiölő, szörnygyilkos menő csávóvá válni!
Az Egy ropi naplójának rajongói megveszekedetten fogják imádni, hogy elkísérheti Jacket a posztapokaliptikus akcióhőssé válás útján. A történetet minden oldalon Douglas Holgate totál vicces és borzongató illusztrációi keltik életre. Az utolsó srácok a Földön még a legvonakodóbb olvasókat is magával ragadja. Tökéletes kaland. Egy szóval USAF!
Küldetés indul! Vágj bele az USAF olvasásába és szerezz brutál plecsniket!


Az utóbbi időben egyre több gyerekeknek szóló könyveket olvasok, hiszen ráébredtem arra, hogy rengeteg olyan tanulságot fogalmaznak meg, amiket felnőttként elfelejtünk, arról nem is beszélve, hogy nagyon szórakoztatóak tudnak lenni. A zombis téma pedig mindig is érdekelt, könyvek és filmek terén egyaránt, úgyhogy amikor lehetőség volt jelentkezni Az utolsó srácok a Földön turnéra, rögtön lecsaptam a lehetőségre.

A könyvünk narrátora a 13 éves Jack Sullivan, akit éppen egy hatalmas slamasztika közepette ismerünk meg, hiszen egy órási szörny - akit ő csak Blargnak nevez el - elől próbál menekülni. Igen, ugyanis ebben a történetben nem egy "átlagos" zombiapokalipszis helyzet alakult ki, hiszen az emberevő holtak mellett még különféle szörnyek is garázdálkodnak az utcákon. Jack már 42 napja, az apokalipszis bekövetkezte óta próbál túlélni egyedül, azóta régi udvaruk lombházában lakik, ahonnan mindennap felfedező útra indul el. Jack egy igencsak talpraesett kis srác, aki valahogy sosem veszti el a reményt, még akkor sem, amikor néha rátörnek a félelmeik (amik egy ilyen helyzetben azért eléggé hatalmasak). Ez azért lehet, mivel árva, és egészen eddig abból állt az élete, hogy egyik családtól a másikig járt, de valahogy egy helyen sem szeretett igazán. Ráadásul mindenhonnan hamar elkerült. Talán ezért birkózik meg ennyire jól a kialakult helyzettel, hiszen már korábban is rengeteg nehézséggel kellett szembenéznie.

A zombiapokalipszis kialakulásáról annyit tudunk meg, hogy Jack éppen az iskolából tartott hazafelé barátjával, amikor megjelentek a zombik, és kitört a teljes káosz. Mire azonban hazaért, az aktuális nevelőszülei és testvére már elutaztak, otthagyva őt egyedül. Innentől kezdve pedig a fiú csak magára számíthatott!

a könyvből készült sorozat


Jack azonban sokáig nem búslakodik, mindenféle célokat tűz ki maga elé, amiket végre kell hajtania. Az egyik ilyen, hogy megtalálja legjobb barátját, Quint, hiszen teljes mértékben biztos abban, hogy kissé különc barátja életben maradt. A másik pedig, hogy megmentse azt a lányt, June-t, akibe titokban szerelmes. Jack úgy képzeli, hogy a lány valahol rettegve várja azt, hogy ő, a hős lovag majd megmenti... És itt kell megemlítenem a könyv egyik ütőlapját, ami nem más, mint a humor. Jack gondolatain nem kevésszer jókat mosolyogtam, amik egyszerre voltak ártatlanok és komolyabbak, és rengetegszer nevetésre sarkalltak.

Mivel gyerekeknek (is) szóló könyvről van szó, a problémák viszonylag egyszerűen megoldódnak: könnyen tudnak eljutni A pontból B-be, attól függetlenül, hogy emberevő zombiktól hemzsegnek az utcák, illetve a szörnyekkel is mondhatni könnyedén veszik fel a harcot. Ennek ellenére igazán izgalmas volt a történet, együtt tudtam izgulni Jackkel és barátaival, akik újabb és újabb próbatétel elé kerültek, a legnagyobb természetesen Blarg legyőzése volt.

A könyv egyfajta hepienddel végződött, már ha lehet ilyet mondani egy zombi-apokaliptikus világban, mindenesetre Jack céljai megvalósultak, még ha nem éppen úgy, ahogy ő azt elképzelte. A történetben fontos szerepet kapott a barátság, bajtársiasság, hogy a bajban még a legkülönbözőbb emberek is egymásra találhatnak, szövetséget köthetnek, nem számít honnan jöttek. A karakterek aranyosak, szerethetőek voltak (személyes kedvencem a "házi kedvenc", Rover volt), a humorát pedig egyenesen imádtam.

Amikor lezárult a cselekmény, ami valahogy túl hamar történt meg, hiányérzetem támadt, a könyv folytatásért kiáltott. Utána is néztem, és kiderült, hogy van még bőven ahonnan ez jött, konkrétan 6 rész jelent meg eddig, úgyhogy remélem a kiadó elhozza nekünk a további könyveket is.

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK



Jack Sullivan egy ízig vérig hős főszereplő, s még “filmszerepet” is kapott. Játékunkban ezúttal hozzá hasonló, hősies férfi/fiú karaktereket keresünk, akik szintén szerepeltek filmben is. 
Minden állomáson megtalálhatjátok egy ilyen fiú képét, a feladatotok pedig csak annyi, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok ezeknek a fiúknak a nevét. 
Figyelem, a szereplők neveit keressük, és nem a színészekét!




Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
02.17. Spirit Bliss
02.23. Könyvvilág
02.25. Booktastic Boglinc (extra)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése