„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. február 26., szerda

Benina: Káosz és fegyelem


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Benina legújabb regényét a Rázós könyvek sorában. A Káosz és fegyelem A túlélés szabályai sorozat második része, mely Josiah és Piper sorsát mutatja be az olvasóknak, hogyan tudják feldolgozni a testi és lelki sérüléseket, és milyen veszélyek fenyegetik őket a továbbiakban, mert a borzalmaknak még egyáltalán nincs vége. Kövesd az állomásokat és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2019. december 13.
Eredeti megjelenés: -



Két mélyen sebzett ember hogyan találja meg a gyógyulást?
Az áldozatból üldöző válik.
Josiah Morgan két hétig a maffia fogságában szenvedett. Őt és a húgát felváltva kínozták. A szabadulásuk után másfél évvel már meghatározó helyet foglal el egy kisváros életében. Közben sorra gyűjti be azokat, akik ártottak neki. Az egész életét a bosszú tölti ki.
Piper Ellison túlélte élete legborzalmasabb napját, és most a nagymamájánál húzza meg magát. Érettségi után a megszokott, biztonságos helyen akar maradni. Egy szívesség miatt azonban elvállalja, hogy segít Josiahnak, akinek egy sérülés miatt fájdalmai vannak. A kezelések alatt közel kerülnek egymáshoz; de a heves érzelmek vajon elegendőek a boldogsághoz?
Olyan titkok kerülnek napvilágra, melyek kivétel nélkül mindenkit meglepnek. A bosszú és a biztonság mindenek felett kitart? Vagy mindkettő feláldozható?
Josiah és Piper története a bosszúról, a szerelemről és az élni akarásról szól.
Készülj fel, itt semmi nem az, aminek látszik!
Meglepő, vad, szenvedélyes és mindent elsöprően izgalmas történet. Kegyetlen hűségről és önfeláldozásról, igazságérzetről és megbecsülésről szól.
Éld át a káoszt fegyelemmel!


A túlélés szabályi első részét, a Mindig és soha kötetet nagyon szerettem tavaly, abban ugyebár Faith és Bray történetét ismerhettük meg. Na és persze Josiah-ét is, Faith testvéréét, akik elrablásuk után próbáltak új életet kezdeni egy új helyen. A Káosz és fegyelem ezúttal az említett másik testvér, Josiah életére helyezi a nagyobb hangsúlyt, őt ismerhetjük meg közelebbről. Én nagyon kíváncsi voltam az ő történetére is, hiszen annak idején Faith és Bray könyve nagyon betalált nálam, és már akkor felkeltette a figyelmet a védelmező bátyó.

Hamar kiderült számomra, hogy Josiah nem egy átlagos férfi szereplő, de persze nem is lehet az, hiszen amiken húgával keresztülmentek, az rettenetes. Talán mindannyian emlékeztek még az első részre, amelyben megismerjük a testvérpár elrablásának és kínzásának történetét, mindenesetre én nagyon is jól emlékszem rá, hiszen eléggé megrázóak voltak a leírások ezzel kapcsolatban. Josiah esetében ráadásul még a bűntudat is hozzátársul a megannyi lesújtó érzéshez, hiszen a fiú úgy érzi, az ő hibája, hogy ebbe a helyzetbe kerültek, számára ez azt jelenti, hogy nem tudta gondját viselni a húgának. Josiah tehát egy nagy mértékben sebzett fiú, aki túl sok mindenen ment keresztül, rengeteg felelősség nyomja a vállát, ettől eléggé begubózott lett, és ezeket az érzéseket, nos, igencsak különös módon kezeli.

A másik oldalon megismerjük Pipert, aki szintén nem éppen mindennapi karakter. A lány konkrétan egy maffiacsaládba született, ráadásul jelenlegi helyzetében legtöbb családtagja úgy hiszi, hogy halott. Nagymamájával és rendkívül gonosz unokatestvérével él együtt, és pórbálja elfelejteni a múltbéli eseményeket. Mert bizony vele sem volt kegyes a sors, nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, de annyi biztos, hogy neki is van mit feldolgoznia. A két sebzett lelkű fiatal talán első ránézésre nem tűnhet jó párosnak, de igazából pont emiatt mégis működik a kémia közöttük. Bevallom, nekem kicsit sok volt érzelmileg, hogy nemcsak Josiah, de Piper is egy szörnyű múlttal rendelkezik, úgy éreztem, túl sok az egy négyzetméterre jutó sebzett fiatal (főleg Faitht is beleértve) a környéken.

Sok morális kérdést vet fel a történet mindkét főszereplő szempontjából. Egy olyan világ, amit Piper gyermekként magának tudhatott, az nagyon más, és idegen tőlem, és nem is voltam képes vele azonosulni, éppen ezért nem is tudtam/akartam elfogadni sem néhány döntését. Azt hiszem, ebbe bele kell születni, hogy természetesnek vedd. A másik ilyen dolog a bosszú kérdése volt: van-e jogunk ahhoz, hogy törvényen kívül megtoroljuk azokat az embereket, akik bántalmaztak minket, vagy szerettünket? Josiah (és nemcsak ő) elég keményen lép fel ebből a szempontból, amivel egy idő után szintén nem tudtam mit kezdeni. Egyrészt nyilván nem is voltam még hasonló helyzetben, és nem tudnám, hogy miként reagálnék, másrészt viszont ahogy olvastam Josiah karakteréről, egyre inkább ráébredtem, hogy nagyon sajnálom a fiút. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy bármiben is segített neki a bosszúhadjárata, sőt mintha egyre mélyebbre jutott volna. Mindenesetre egy idő után elengedtem ezeket a részeket, csak távoli szemlélő voltam inkább, és a romantikus részekre figyeltem fokozatosabban, azt próbáltam kiélvezni.

A rajongók nagy örömére visszatérnek a régi szereplőink is, többek között Faith és Bray. Ilyenkor mindig nagyon furcsa azokról olvasni, akik korábban főszereplők voltak, mert sokszor teljesen másnak tűnnek. Faitht mindenesetre még mindig nagyon kedvelem, örültem, hogy újra feltűnt, persze ez nem is lehetett másképp, hiszen a testvére a jelenlegi főszereplőnknek. És persze ott van Bray is, aki viszont már annyira nem volt szimpi. Sokszor túlzásba esett a védelmező macsó szerep betöltésével, nem igazán értettem egy-két cselekedetét, így ő aztán sok szempontból nem hasonlított a régi önmagára, amit viszont kifejezetten sajnáltam.

És ha már a tesztoszteront emlegetem, Josiah is eléggé macsósan viselkedett Piperrel szemben, ami nem igazán jött be nekem. Nem bírtam elviselni ezt az "az van amit én mondok, és akkor, amikor én mondom" stílust. Elhiszem, hogy szüksége van az irányítása a múltban történt események után, de szerintem túltolta ezt az ősember figurát. Annak ellenére egyébként, hogy Pipert sem kell félteni, nem egy törékeny virágszál ő.

A könyv vége - mármint az a részt, ahol újra meg kell menteni valakit - egy kicsit megint olyan meseszerűre sikeredett számomra, nem is tudom, hogy tudnám ezt megfogalmazni. Úgy éreztem az olvasás alatt, hogy ilyen a valóságban nem történne meg, hogy ez egy "tipikus könyves jelenet". Nyilván egy maffiacsaládba beleférnek ilyen dolgok, sőt, de mégis úgy éreztem, hogy a két párosnak már annyi nehézségen, elrabláson, bántalmazáson kellett átesniük a múltban, hogy kissé besokalltam ettől.

Na jó, most pont úgy tűnik, mintha nem tetszett volna a könyv, pedig igazából nagyrészt elégedett voltam vele. Végig lekötött, mert akciódús, izgalmas volt, a romantika pedig szinte minden pillanatban jelen volt, a szikrák pattogtak a szereplőink között. Számomra a romantikus szál tetszett leginkább, a falak leomlása, a bizalom kialakulása, a közelengedés, a lassacskán egymásra találás, ezek a részek nagyon jól meg lettek oldva. Annyi biztos, hogy aki szerette az első részt, annak mindenképp ajánlom. És kíváncsian várom a folytatást, hiszen van még itt egy páros, ami nagyon érdekesnek tűnik!


Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK



Benina könyveinek címeit keressük a játék során. Minden állomáson 1-1 borító részletet  találtok, azonosítsátok be a regényt és írjátok be a címet rafflecopter doboz megfelelő sorába. 



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások
02.25. Könyvvilág
02.28. Sorok között extra
03.02. Spirit Bliss - Sárga könyves út extra




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése