„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. augusztus 9., vasárnap

Mészöly Ágnes: Darwin-játszma


Mészöly Ágnes nem mindennapi ifjúsági regénye négy kamaszlány életébe enged bepillantást, akik titkos cselszövéssel szeretnének megszabadulni cseppet sem kedvelt osztályfőnöküktől, ám azt sajnos a saját bőrükön kell megtapasztalniuk, hogy a tetteknek bizony következménye van. Tartsatok velünk a Blogturné Klub és a Móra Kiadó retro turnéján, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott két példány egyikét a könyvből!

Könyv adatai
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2015
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 304



Minden olyan bonyolult... Kata egy elitgimnáziumba jár, ő a legjobb matekos, rendszeresen maratoni távokat fut, a fiúkat le sem tudja vakarni magáról, és ráadásul az anyja is jó fej. Valami még sincs rendben az életében. Három barátnőjével együtt ő is úgy gondolja, minden könnyebb lenne egy másik osztályfőnökkel. Kata, Patrícia, Lidi és Zsófi titkos szövetséget köt: ők lesznek a "Darwin’s daughters", az evolúció titkos ügynökei.
Az osztályfőnökük ellen indított, kamasz daccal teli bosszúhadjárat szinte észrevétlenül durvul el. Ki tudja megmondani, hol a határ?
Itt és most, velünk, körülöttünk, bennünk játszódik és lüktet tovább a könyv szereplőinek élete.
Ennek a történetnek tétje van. Annyi bizonyos, hogy nem lányregény...






Már nem tudnám megmondani, hogy miért is akartam Mészöly Ágnes könyvét elolvasni, talán a hívogató fülszöveg miatt, ami azt állítja, hogy “ennek a történetnek tétje van”, vagy mert már régen olvastam gimiben játszódó könyvet, amiket viszont nagyon tudok szeretni még a mai napig is. A lényegen végül is nem változtat, hogy amiről végső soron olvastam, teljesen letaglózott, és elképesztő mértékben hatott rám.


A Darwin-játszma négy lány történetét meséli el, az egyikük, Kata narrációján keresztül. A négy lány, a négy barátnő - Kata, Patrícia, Zsófi és Lidi - akár lehetne átlagos tinédzser is, a megszokott problémákkal, suli, témazárók, idegesítő tanárok, pasik, szülök stb. Lehetséges, hogy valahol azok is, vagy legalábbis azok voltak, csakhogy egy ponton olyat tesznek, ami mindent megváltoztat, és amiért bizony vállalni kell a felelősséget. De hogy miről is van szó? A lányok új osztályfőnöke, Kecskeméti tanár úr nem éppen az osztály kedvence, több olyan dolgot tesz, ami nemhogy nem vívja ki a tisztelet a szemükben, de egyenesen visszataszítónak találják. A négy lánynak egy idő után betelik a pohár, és úgy döntenek, hogy megalapítják a Darwin Daughter's csapatot, és mindent elkövetnek azért, hogy Kecskeméti tanár urat kiakasszák, azaz el szeretnék érni, hogy az osztályfőnökük eltűnjön a képből. Csakhogy a kezdetben ártatlannak tűnő órai viselkedésük egyre inkább eldurvul, és olyat találnak ki, amit én magam először csak felhúzott szemöldökkel olvastam, aztán a végkifejlet közeledtével egyre jobban borsódzó háttal, mert már éreztem, hogy bizony ez nagyon rosszul fog elsülni.

A történetünk csúnyán eldurvul, és lehetetlen nem felelősségre vonni a lányokat a tettükért. Habár számomra az, hogy beleláttam főként Kata gondolataiba, megnehezíti, hogy túlságosan haragudjak rájuk, ez persze nem jelenti azt, hogy a felelősségük megkérdőjelezhető lenne. Kata azt mondja magáról, hogy nincsenek érzelmei, szerintem ez nem így van, inkább csak nem helyénvalóan kezelte őket, sok szempontból össze volt zavarodva. A lány szülei elváltak, ami természetesen nyomot hagyott benne. A szintén tanár édesanyjával él, akivel én úgy láttam, hogy alapvetően jó a kapcsolatuk, csak éppen a kommunikáció készség sajnos a legszükségesebb pillanatokban hagyja őket cserben. Ami Patríciát illeti, őt korábban elhagyta az anyja, így apjával él együtt, aki viszont nem kicsit pszichológiai eset. Nagyon sajnáltam a fiatal, sok szempontból magányos lányt, aki egyébként kulcsfontosságú szerepet kap a lányok kitalációjában. Zsófiról és Lidiről már jóval kevesebb az információ, inkább csak homályos utalásokat kapunk arra, hogy milyen is lehet az életük. Zsófi a könyvmoly, aki író-olvasó estekre jár, és egy idegen férfival találkozgat, akiről végül nem tudunk meg sokat. Lidi pedig gazdag családból származik, az ő bátyja Márk, aki különleges szerepet játszik egy ideig Kata életében.

A barátnők tehát nem rendelkeznek stabil családi háttérrel, ami persze nem menti fel őket, de sok mindenre magyarázatot ad. A tény, hogy valaki csonka családból származik, még nem jelenti automatikusan azt, hogy csupa rossz döntéseket kell hoznia, és én úgy láttam igazából, hogy mind a négyüknél az volt az igazi gond, hogy nem volt olyan felnőtt az életükben, akivel őszintén tudtak volna beszélni, és ettől valahogy elromlott bennük valami. Még Kata esetében is ezt a következtetést vontam el, aki habár nagyrészt jóban volt édesanyjával, a legfontosabb dolgokról nem tudtak beszélni. 


Mészöly Ágnes az olvasóra bízza, hogy miként vélekedik a lányokról vagy éppen Kecskeméti tanár úrról végül. Hiszen az osztályfőnök valóban vét hibákat, de inkább mondanám őt egy félénk, jellemtelen férfinak, mintsem gonosznak. És itt vannak a barátnők ugyebár, akiket könnyű megkedvelni a könyv elején, tudunk velük azonosulni, és amikor a történet egyre inkább elharapódzni látszik, akkor meg már nehéz más szemmel nézni rájuk. Szóval egyik karakter sem fekete vagy fehér, éppen ezért mindenkinek magának kell levonni a következtetést, hogy mennyire haragszik a lányokra, a szülőkre, a tanár úrra, vagy éppen bocsát meg nekik.


A történet elbeszélési módja elképesztően tetszett. Kata konkrétan egy naplóba írja le az eseményeket, már nyár van, és visszatekint az elmúlt tanévre, ami ugyebár katasztrófával végződött. Közben pedig beszúr egy-egy mozzanatot arról, hogy mi történik vele - és a többiekkel - a jelenben, hogy miért is írja le az egész történetet, amiből már sejthető, hogy amit tettek, az nem kis dolog volt.

Még egy fontos téma felmerül a könyvben, mégpedig a szexuális erőszak, aminek a fontosságán én úgy éreztem, túl hamar átsiklottunk. Volt benne egy elég durva jelenet, ami rávilágít arra, hogy az is bánthat minket, akiben egyébként megbíznánk, és hogy a nem akkor is nem, ha előtte még másként gondoltunk. Manapság nagyon könnyen ítélkezünk, és sajnos rengetegen hajlamosak az áldozatot hibáztatni, és hamar elfelejteni a dolgokat, és azt a tényt, hogy valójában mennyire szörnyű egy ilyen eseményt megélni. Szerencsére a könyvünkben leginkább kiálltak az áldozat mellett, viszont a következmények sajnos elmaradtak, és számomra túl hamar túllendültünk rajta.


A Darwin-játszma egy rendkívül elgondolkodtató regény arról, hogy mi zajlik sokszor az iskolák falai között, hogy milyen hamar eldurvulhat egy csínytevés. Annyi biztos, hogy egy nem mindennapi történetről van szó, ami nem fél egy teljesen másfajta, ugyanakkor reális képet festeni arról, hogy milyen (lehet) a fiatalok élete. És emiatt a bátorsága miatt én elképesztően szerettem a könyvet. Úgy éreztem, hogy Mészöly Ágnes regénye valósághűen ábrázolja a tinédzserek gondolkodását, a megnyilvánulásait, de nem csak a fiatalok, hanem rengeteg szülő hozzáállását is, az odafigyelés, a kommunikáció hiányát. Bevallom, én megkedveltem a lányokat - főként Katát és Patot -, azt gondolom, hogy alapvetően nem rossz akaratúak, csak egy idő után elvesztették az irányítást a tetteik felett, a lehetséges következményeket nem tudták felmérni, innen is látszik, hogy még nem nőttek fel igazán. Az biztos, hogy a tettük következményét sosem fogják elfelejteni, ahogy valószínűleg én sem. Ezt a könyvet én bárkinek ajánlom kortól függetlenül, mert hihetetlenül megdöbbentő, elgondolkodtató és tanulságos lehet szülőnek és gyereknek egyaránt.

Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK


Mostani játékunk során az állomásokon a szerző egy-egy regényéből találhattok idézeteket. A feladat az, hogy írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére az adott oldalon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

 “Pedig én csak szeretek beszélgetni az emberekkel. Nem tudom, mi ebben a különleges. Igaz, azt már megfigyeltem, hogy mások inkább beszélni szeretnek, a válaszokat nem hallják, vagy hallják, de nem értik.”

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

További állomások
08.09. Könyvvilág
08.11. Csak olvass!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése