„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. augusztus 19., szerda

Emily Wibberley - Austin Siegemund-Broka: Már ​nem a tiéd


A Már nem a tiéd a LOL-könyvek sorozat legújabb kötete, melyben a színháznak és ezen belül  a Rómeó és Júliának kulcsfontosságú szerepe van. Ismerjétek meg velünk Megan Harper történetét és legyetek Ti is részesei ennek a színházi kalandnak. Tartsatok bloggereinkkel és ha Nektek kedvez a szerencse akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyike.

Könyv adatai
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2020. augusztus 5.
Eredeti megjelenés: 2018
Oldalszám: 368



A tizenhét éves Megan Harper az örök második, mellékszereplő a saját életében is. Ráadásul exei rendre a vele való szakítás után találják meg a nagy őt. Szerencsére Megan nem az az önsajnáló típus, jobb híján továbblép, ezerrel készül a továbbtanulásra. Jövőre felvételizik az Oregoni Egyetem rendező szakára, ehhez pedig színészi tapasztalatra is szüksége van. A drámacsoport vezetője Jody ráosztja Júliát, minden színésznő álomszerepét. Megan azonban egyáltalán nem akarja ezt elvállalni. Fel kéne nőnie a szerephez, amelyet önbizalomhiánya miatt szíve szerint visszautasítana. A sors azonban mellé rendel egy segítőt, a fiatal és figyelmes drámaírót, Owen Okiát. A fiú drámaírói leckékért cserébe lelket önt a lányba, és szép lassan elhiteti vele, hogy senki más, csak ő lehet saját életének főszereplője és rendezője is. Ez a barátság azonban egy idő után mindkettejük számára egyre többet jelent. Te hogy fejeznéd be ezt a sztorit?




Ha LOL könyvek, akkor általában könnyed, humoros ifjúsági történetekre asszociálok, és olykor-olykor én is visszatérek hozzájuk, ha egy kis kellemes kikapcsolódásra vágyom. Arról nem is beszélve, hogy akadnak köztük gyöngyszemek is, mint a Cinder és Ella, ami emlékszem nagyon megérintett annak idején. A friss megjelenéseket is nyomon követem, így találtam rá a Már nem a tiéd könyvre is, aminek a fülszövege kíváncsivá tett, ráadásul nem egy, hanem két szerző írta, mindketten Shakespeare rajongók.

Azért akadnak olyan LOL könyvek is, amelyben nem a humor dominál, kicsit komolyabb hangvételűek, szerintem a Már nem a tiéd is ebbe a kategóriába tartozik. A főszereplőnk, Megan nem a klasszikus ártatlan és visszafogott ifjúsági főhősnő, hanem sok szempontból nagyon is tudja mit akar. Mindene a színház, de nem a színészkedés, hanem a rendezés az álma, minden évben ő rendezi az iskolai darabot, és természetesen be szeretne jutni egy neves főiskolára, ahol ezt kitanulhatja. Emellett a magánéletében is magabiztosnak tűnik, imád flörtölni, már volt több barátja is, csak sajnos soha nem tartottak ki mellette, sőt miután vele szakítottak, rögtön megtalálták a „nagy ő”-t. Legalábbis Megan így érzi. Azt persze csak magának vallja be, hogy a rövid életű kapcsolatoknál ő jóval többre vágyik, hogy szeretné, ha végre nem valaki más életében játszaná a mellékszerepet, hanem egyszer az életben főszereplő lehetne a saját darabjában, ráadásul a romantikus fajtában.

Arra persze nem számít, hogy mindez megtörténik, de először nem a magánéletében, hanem a színpadon. Ahhoz ugyanis, hogy bejusson az áhított főiskolára, nem elég a rendezői tapasztalat, hanem bizony egy kis színészi múlt is kell. Így történhet az, hogy az utolsó éves darabban főszerepet kap, ráadásul nem is akármilyet, Júliát fogja játszani Shakespeare legismertebb művéből. Ez volt ez első pont, amikor láthattam, hogy Megan magabiztosságán repedések vannak, ugyanis a színészkedés nagyon nem az ő asztala. Szerencsére megismerkedik a kissé visszafogott Owen Okiával, aki rögtön szimpatikus lesz a lánynak, ráadásul Owennel kötnek egyfajta egyezséget, ami egy időre összeköti a mindennapjaikat. Így történhet az, hogy miközben Megan próbálja megtalálni a szerelmet, felkészülni a végzős darabra, egyre közelebb kerül Owenhez, aki első pillantásra nem az esete, de úgy tűnik, hogy jobban megérti őt, mint bármelyik korábbi pasija.

Nekem kifejezetten tetszett, hogy a könyv főszereplője a magabiztosnak tűnő, népszerű lány, aki igazából teljesen más, mint amilyennek a legtöbb ember látja. Megan egyértelműen arra vágyik, hogy rátaláljon az igazi, mindent elsöprő szerelem, mégis valamiért mindenki elhagyja őt. És habár kezdetben azt gondolja, hogy valamiféle átok ül rajta, amiért nem marad mellette senki, rá kell ébrednie, hogy talán ő az, aki nem úgy áll a kapcsolatokhoz, ahogy kellene. Ebben nyilvánvalóan közrejátszik, hogy a szülei elváltak, és habár viszonylag csendes válás volt, azóta mindketten megtalálták újra a szerelmet, Megan mégsem tudja elfogadni ezt. Talán ez annak is köszönhető, hogy anyja elköltözött tőlük, így Megan apja új családjával él jelenleg, ebből kifolyólag pedig a kommunikáció a szüleivel döcögősen valósul meg. Arról nem is beszélve, hogy a lány attól retteg, hogy új családja mellett neki már nem lesz helye az apja életében.

Nem lehetne LOL könyv romantikus szál nélkül, ami jelen esetben nagy erőssége a könyvünknek. Szerencsére nincs szó instant szerelemről, sőt igazán lassan alakultak ki ezek a bizonyos érzések. Imádtam, ahogy kezdeti évődésből barátság, majd pedig mélyebb érzelmek alakultak ki. Owen egy igazi rendes srác volt, kezdetben jó barát, aztán pedig egy olyan pasi, akire szerintem bármelyik lány vágyna. A kezdeti visszafogottsága után hamar feloldódik Megan társaságában, és egyre magabiztosabbá, határozottabbá válik.

A Már nem a tiéd alapvetően egy könnyed, szórakoztató történet, de azért komolyabb témák is előkerülnek, mint az, hogy miképpen hat egy kamasz önértékelésére, ha csonka családból származik, ha úgy érzi, nem tudja senkivel megbeszélni a problémáit. Emellett pedig a barátság fontossága is képbe kerül, hogy segíthetünk, vagy éppen mikor ne akarjunk segíteni a barátainknak. Vagy mit tegyünk akkor, ha úgy érezzük egy fontos személy elárult minket, hogyan lehet megbocsátani.

Örülök neki, hogy elolvastam a szerzőpáros könyvét, a történet nagyon szerethető volt, a karakterek pedig meglepetésszerűen pozitívan hatottak rám, mindez pedig a Rómeó és Júlia darabjának előkészületeivel és természetesen az abból vett idézetekkel megspékelve, amit én egyébként is nagyon szeretek. A LOL rajongóknak kötelező darab, de a gimis, romantikusokat kedvelőknek is ajánlani tudom.

Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK


Mivel a könyvben központi szerepet tölt be Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája így a mostani játékunk is ehhez a történethez kapcsolódik. Nincs más dolgotok, mint megírni ki mondja az adott idézetet a könyvben.


“Gyónj nyíltan és ne szólj rejtvénybe folyvást,

Mert rejtvényben adom meg a föloldást.”

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

További állomások
08.19- Könyvvilág
08.21. Fanni's Library
08.23. Pandalány olvas
08.25. Hagyjatok! Olvasok!
08.27. Csak olvass!

08.29. Dreamworld



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése