„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. augusztus 7., péntek

Sarah J. Maas: Macskanő - Lélektolvaj


Az Üvegtrón és a Tüskék és rózsák udvara sorozatai után most egy Stand Alone kötet érkezik Sarah J. Maas írónő tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A júliusban megjelenő könyv középpontjában nem más áll, mint az egyik legikonikusabb DC karakter, a Macskanő. Amennyiben kíváncsiak vagytok Selina Kyle történetére, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.

Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2020. július 31.
Eredeti megjelenés: 2018
Oldalszám: 416
Fordító: Szabó Krisztina
ISBN: 9789634577805
Moly: https://moly.hu/konyvek/sarah-j-maas-macskano-lelektolvaj
Megrendelés: https://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/sarah-j-maas-macskano-lelektolvaj-dc-legendak-1-8614



Selina tökéletes tolvaj. Luke gondterhelt hős.
Gotham Cityben nem mindenki az, aminek látszik.
Két évvel azután, hogy kijutott Gotham City nyomornegyedéből,
Selina Kyle a titokzatos Holly Vanderheesként tér vissza.
Batmant elszólítja egy fontos küldetés, így a város könnyű prédává válik.
Mindeközben Luke Fox be akarja bizonyítani, hogy Batwingként képes
segíteni az embereken. A Macskanőt veszi célba, az újonnan felbukkanó
tolvajt, aki Méregcsókkal és Harley Quinn-nel portyázik.
Emberére akadt volna?
Selina ádáz küzdelmet folytat: éjszakánként Batwinggel,
napközben pedig a pokolian jóképű szomszédjával, Luke Foxszal.
Vajon képes lesz-e végrehajtani a szívének legfontosabb tervét,
miközben a múlt egy darabkája veszéllyel fenyegetve a nyomába szegődik?
A #1 New York Times bestsellerszerző és közönségkedvenc Sarah J. Maas
bemutatja a felnőtté váló Selina Kyle-t, aki biztosan elrabolja az olvasók
szívét ebben az új, várva várt, világszenzációként érkező YA regényben!
Lássuk, hány élete van egy macskának!
„Macskanő-történet a Maastól várt módon… Démoni.”
– Entertainment Weekly –


A DC Comics világa abszolút nem az én asztalom, annyi közöm van hozzá, hogy még régebben láttam a Halle Berry féle Macskanőt (ami nem mondhatnám, hogy lenyűgözött), illetve a tavaly megjelent Joker filmet (ami viszont egyértelműen). Az egyetlen ok, ami miatt a Macskanő: Lélektolvaj könyvet elolvastam, természetesen a szerző neve volt, Sarah J. Maas, akinek szerintem még a bevásárló listáját is a legnagyobb lelkesedéssel venném a kezembe.

Ennek ellenére nem álltam neki rögtön, miután kézhez kaptam a könyvet, mert azért kicsit féltem attól, hogy ebben a témában tudja-e hozni Maas azt a színvonalat, amit megszokhattam tőle. Rosszul fogalmaztam, nem a színvonal volt a kérdés, inkább hogy le tud-e kötni annyira ez a teljesen másfajta világ, mint az Üvegtón vagy éppen az ACOTAR sorozata. Nos, egy percig sem kellett volna aggódnom, ugyanis habár a világ abszolút ismeretlen terep volt számomra, a Macskanő, vagyis inkább Selina Kyle egy pillanat alatt belopta magát a szívembe.

Mivel tehát nem ismertem a Macskanő sztoriját, mindenféle előítéletek (akár pozitív, akár negatív) nélkül állhattam neki, levonhattam a saját következtetéseimet, ami szerintem tök jó. A főszereplő tehát Selina Kyle, akit először fiatalabb korábban ismerhetünk meg. A lány húgával él együtt nyomorúságban, nem elég, hogy alig jut pénz a számlákra, ráadásul Maggie súlyos betegségben szenved, ezért a gyógyszerekre is meg kell teremteni a pénzt. Selina bármit megtesz (az egyik helyi banda tagja lesz, és verekedéssel keres pénzt), hogy kijöjjenek minden hónapban, és hogy a húgának ne kelljen nélkülöznie a gyógyszereket, de úgy tűnik ez sem elég. Egy rosszul sikerült gyámügyes és rendőrségi látogatás után két lehetősége marad: vagy börtönbe vonul, a húga pedig árvaházba, vagy pedig elhagyja Gotham Cityt, beáll az egyik legveszélyesebb bűnszervezetbe, az Árnyak Ligájába, akik bérgyilkosnak képzik ki őt, viszont segítenek abban, hogy a húga egy jó családhoz kerüljön.

Két évvel később a Liga kegyetlen kiképzése után Selina visszatér, hogy rendet tegyen Gotham Cityben. A város ugyanis semmit sem változott azóta, egyáltalán nem mondható el róla, hogy javult volna az életszínvonal. Már a történet elején is érezhetőek Gotham City problémái: az elképesztő szakadék a társadalmi szintek között, a bűnözés, a korrupció, a szociális rendszer fekete lyukai és még sorolhatnám.

Selina Macskanőként való "hazatérése" után a történet két szemszögön folytatódik, a lány mellett megismerjük Luke-ot, azaz Batwinget, aki Batman mellett Gotham city ártatlanjaiért próbál harcolni nap mint nap. Selinával természetesen hamar ugyanazokon a helyszíneken találják magukat, csak épp nem azonos oldalon, és megkezdődik a macska-egér (vagy macska-denevér?) játék. Miközben természetesen civilként és folyamatosan keresztezik egymás útját, csak hogy még szórakoztatóbb legyen a felállás.

Mondhatnánk, hogy Luke a lány ellentéte, hogy kettejük által megtestesül a jó és rossz harca, de ez természetesen abszolút nem lenne igaz. A dolgok ugyanis nem feketék és fehérek ebben a történetben sem, úgy Luke-nak, mint Selinának van jó és sötét oldala is. Éppen ezért azt gondolom, hogy nagyon jót tett történetnek, hogy Luke/Batwing is feltűnt a színen (nem, nemcsak a romantikus szál miatt), mert így még jobban tudta érzékeltetni az írónő mindkét karakteren keresztül, hogy egyikük sem vagy tökéletes, vagy velejéig gonosz, hanem alapvetően jók, csak előfordul, hogy nem jó döntést hoznak. Azaz rendkívül emberi módon viselkednek.

Persze nemcsak a Macskanő és Batman személye tűnik fel a sztoriban, hanem sokatok által valószínűleg ismerős nevek, mint Harley Quinn, vagy éppen Méregcsók. Na, az ő nevét például én most láttam először, egyébként nagyon bírtam a karaterét, elképesztően vagány volt a képessége. És persze itt van Joker is, akitől amióta láttam a róla készült filmet, kiráz a hideg.

Ahogy haladtam a történettel, sokszor felismertem Sarah J. Maas jellegzetes stílusát, ami nagyon emlékeztetett a két kedvenc sorozatomra. Leginkább Selina karaktere miatt éreztem ezt, aki szerintem sokban hasonlít Aelinhez ezzel a "nem mondok el semmit a zseniális tervemről, majd a végén álmélkodjon mindenki" stílussal. Vagy a karakterek jelleme ugyebár, amiről korábban is írtam, hogy többekről sok más SJM karakterhez hasonlóan nem lehet eldönteni, hogy jó vagy rossz. Szóval a hangulat új volt, mégis ismerős, de ez persze nem baj, hiszen én valahol ezt is vártam a könyvtől.

Összességében nekem elképesztően tetszett a történet, nem is értem, hogy miért vártam vele annyit. Sarah J. Maas megmutatta, hogy a Stand alone könyvekben is megállja a helyét, pörgős volt, akciódús, olykor szívszorító (a végét meg is könnyeztem), de leginkább szórakoztató. És megvolt az is, amit én a legjobban szeretek az írónő könyveiben, a karakter-központúság, akik nem mindennapiak, mégis emberiek, hibáznak, nem mindig a helyes utat választják, ugyanakkor változnak, fejlődnek is. Volt némi romantikus szál is, de más emberi kapcsolatok is hangsúlyosak voltak, mint a barátság, a család szerepe. Hogy mit adott az eredeti világhoz (vagy éppen mit vett el tőle), nem tudom megmondani, mert nem ismerem, de így legalább megalkottam a saját Gotham City képemet, és az az igazság, hogy tetszik is így. Aki szereti az írónő könyveit, de hozzám hasonlóan fél nekiállni, mert távol áll tőle ez a világ, szerintem ne habozzon az olvasással, nem fog csalódni. Engem abszolút megvett kilóra.

Értékelés: 5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK


A mostani játékunk DC Comics karakterekhez fog kötődni. A feladat, hogy felismerjétek az állomásokon található képek szereplőit, és beírjátok a nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
08.06. Readinspo
08.07. Könyvvilág
08.08. Sorok Között extra állomás
08.09. Olvasónapló
08.10. Fanni's Library
08.11. Deszy könyvajánlója
08.12. Könyv és más
08.13. Hagyjatok! Olvasok!
08.14. Dreamworld extra állomás
08.15. Kelly és Lup olvas
08.16. Dreamworld



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése