„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. november 10., kedd

Graham Moore: Bűnösök

Az Oscar-díjas forgatókönyvíró első, magyarul megjelent regénye, Az éjszaka fénye bebizonyította, hogy Graham Moore-nak az irodalom világában is helye van. Második regénye, a Bűnösök ezúttal a Los Angeles tárgyalótermeibe kalauzolja el az olvasókat, ahol az amerikai igazságszolgáltatás kulisszáiba is betekintést nyerünk.  Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából!

Könyv adatai
Kiadó: Agave Könyvek
Megjelenés: 2020. szeptember 16.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 354
Fordító: Orosz Anna
ISBN: 9789634197942



Minden ​azzal kezdődött, hogy a fekete Bobby Nockot számtalan terhelő bizonyíték ellenére ártatlannak találták a tizenöt éves Jessica Silver meggyilkolásának ügyében. Az amerikaiak nyolcvannégy százaléka úgy vélte, hogy az évszázad perében Maya Seale és Rick Leonard, az esküdtszék két vezéralakja, futni hagytak egy gyerekgyilkost. Az ítélet sokkolta Amerikát, és nem sokkal a tárgyalás berekesztése után több esküdt is megváltoztatta a véleményét, ráadásul Rick nyíltan kirohant Maya ellen. Még könyvet is írt az ügyről, amiben mindennek elmondta a nőt.

Közben az emberek ugyanazt kérdezték egymástól: mi történt az igazságszolgáltatással?

Most, tíz évvel később egy híres produkciós cég Rick Leonard segítségével dokusorozatot tervez forgatni az ügyből, ráadásul a férfi azt állítja, hogy nemrég olyan bizonyítékok birtokába jutott, amik mindent megváltoztatnak. A forgatásra meghívják az egykori esküdteket is, csakhogy a nagy leleplezés elmarad, ugyanis valaki megöli Ricket az első napon. A helyzetet pedig hamarosan csak még jobban bonyolítja, hogy kiderül, a korábban felmentett Bobby Nock már hónapok óta eltűnt, senki nem tud róla semmit.

Ki ölte meg Ricket? S mi történt valójában tíz évvel ezelőtt?

Graham Moore, az Oscar-díjas forgatókönyvíró és Az éjszaka fénye című bestseller szerzője az amerikai igazságszolgáltatás rendszerét veszi górcső alá új regényében. A Bűnösök csavart csavarra halmozva az utolsó oldalig fenntartja a feszültséget és folyton meglepi az olvasót, miközben olyan elemi módon ábrázolja korunk Amerikáját, gondolkodását és előítéleteit, ahogy arra senki más nem képes.

“Bárki gazembernek tűnt volna, ha kizárólag a legrosszabb döntéseit veszik lajstromba.”


Az Éjszaka fénye a tavalyi évem egyik nagy kedvencévé vált, így egyértelmű volt, hogy Graham Moore legújabb regényét is olvasni szeretném. Az Éjszaka fénye ugyebár egy történelmi eseményt dolgoz fel – az izzólámpa feltalálását – nagyon izgalmasan tálalva, éppen ezért az új könyvénél is valami ilyesmire számítottam. Őszintén a fülszöveget el sem olvastam, így amikor a kezembe vettem a könyvet, kicsit meglepődtem, hogy most nem egy történelmi témájú könyvről van szó, hanem egy „átlagos” krimiről. Persze nem ijedtem meg nagyon, hiszen Graham Moore azért már bizonyított korábban.

 

A történetünk két síkon játszódik, és mindkét időben egy gyilkosság áll a középpontban. A jelenben már sikeres ügyvédként ismerjük meg Maya Seale-t, aki 10 évvel ezelőtt egy nagy port kavaró gyilkosságban volt az esküdtszék egyik tagja, a vádlottat pedig – leginkább Maya befolyására – felmentették. A felmentésből hatalmas botrány lett, többen visszakoztak és bocsánatot kértek, kivétel Mayát, aki azóta is biztos abban, hogy a vádlott – Bobby Nock – ártatlan. Most azonban már csak szeretné elfelejteni a múlt eseményeit, azonban a 10 éves évforduló miatt újra összehívják az esküdtszék tagjait, hogy egy tévészereplés keretében beszéljenek a döntésükről. Maya végül úgy dönt, hogy elmegy a találkozóra, ami azonban tragédiába fullad, ugyanis az esküdték egyik tagját, Ricket, aki annak idején nagyon közel állt a lányhoz, meggyilkolják, és ha mindez nem lenne elég, Maya az első számú gyanúsított.

 

Már az alapszituáció is igencsak csak érdekfeszítő, ám ezt a szálat fejezetenként meg-megtöri a múltba való visszatekintés, amikor is az olvasó megismerheti, hogy hogyan alakult az a bizonyos tárgyalás. Találkozunk Rickkel is, akivel Maya már az első napon szóba elegyedik, és utána is nagyon szorossá válik a kapcsoltuk. Mivel a tárgyalótermen kívül nem beszélhetnek az esetről, végig úgy gondolják, hogy ugyanaz a véleményük, ám amikor szavazásra kerül sor, kiderül, hogy nagyon is más oldalon állnak. Maya ártatlannak véli, míg Rick bűnösnek Bobby-t.

 

Ám nemcsak Maya és Rick fejébe láthatunk bele, hanem több esküdtébe is. Minden múltbéli fejezetben más ember narrációjával látjuk a tárgyalást, ami nekem kifejezetten tetszett, hiszen ahány ember, annyiféleképpen látta az ügyet. Ráadásul mindegyiküknek megismerjük a személyiségét, az életének fontos eseményeit, így láthatjuk, hogy az egyéni tapasztalataik miképpen befolyásolják őket a döntésben. Elképesztően jól ábrázolta a szerző, hogy az egyes személyiségtípusok miképpen reagáltak a védőügyvéd vagy éppen az ügyész feltevéseire, hogy mennyire számított a személyiségük, az életkörülményük, és igen, a rasszuk. Ráadásul ahogy egyre több időt töltöttek elzárva a külvilágtól, úgy nőtt bennük a feszültség, és ahogy jobban megismerték egymást, úgy tudtak hatással lenni a másik döntésére - még ha nem is szándékosan.

 

“Ezeknek a krimiknek a végén mindig választ kapunk arra, mi történt. Megvan a megoldás. A nyomozó leleplezi a gyilkost, és az beismeri a tettét. Biztosan tudjuk, mi történt. A való életben viszont egyáltalán nem így van. Itt vagy börtönben megy valaki, vagy nem. De az igazságot soha nem tudjuk meg. A teljes, abszolút igazságot. Azt lehetetlen kideríteni.”


Mindkét szálat bravúrosan hozta a szerző, talán a tárgyalótermi események picit jobban le tudtak kötni. Moore nagyon jól ábrázolta az eseményeket, hogy még véletlenül se derüljön ki semmi, kifejezetten tetszett, hogy szinte a legutolsó pillanatig azt sem tudtuk, hogy Bobby bűnös-e vagy ártatlan, így a jelen eseményei még izgalmasabbak voltak. Arra pedig, hogy ki volt a gyilkos, szintén nem tudtam rájönni, jó kis csavart kreált Moore. A végét éreztem kissé soknak, már úgy voltam vele, hogy túl sok a fordulat, és kissé hihetetlennek tűnt a legutolsó mozzanat, mintha az egész értelmét vesztette volna, ettől függetlenül minden a helyén volt.

 

Összességében nekem elképesztően tetszett a történet, amelyben az amerikai igazságszolgáltatás kerül górcső alá. Mindig nagyon érdekesnek találtam, hogy Amerikában az esküdtszék, random emberek az utcáról döntenek sorsok felett, és most ebbe láthattam bele. Izgalmas tapasztalat volt, főként az, hogy bármilyen ítéletet hoznak is, igazából nem biztos, hogy az az igazság. Mivel Bobby fekete bőrű, aki elvileg ugyebár megölt egy fehér fiatal lányt, a rasszizmus témája is előkerül, az emberek ugyanis hajlamosak bőrszín alapján ítélni: és nemcsak arról van szó, hogy van, aki azért ítélné el Bobby-t, mert fekete bőrű, hanem aki pont azért nem ítélné el. Mindkét személyiségtípus megjelenik a könyvben, és a szerző nem kíméli egyik oldalt sem. Nem vagyok egy krimi rajongó, de Graham Moore valamit nagyon jól csinál, mert teljesen mértékig lekötött, sőt végig feszültségben tartott, szóval csak azt tudom mondani, hogy még többet akarok a szerzőtől! Csak ajánlani tudom!


Értékelés: 5/4,5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Graham Moore eredetileg forgatókönyvíró, a Bűnösök pedig egy ízig-vérig tárgyalótermi krimi. Játékunkban ezúttal olyan filmeket címeit keressük, amelyek fő cselekménye tárgyalótermekben játszódik. Találjátok ki a kép alapján a keresett film címét, és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikáiba.



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

11.10. Könyvvilág

11.12. Könyv és más
11.14. A Szofisztikált Macska





2 megjegyzés: