„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. november 7., vasárnap

Nina Kenwood: Fejben ​jobban hangzott


Újabb LOL-könyv jelent meg a Móra Kiadó gondozásában, ezúttal Nina Kenwood tollából Fejben ​jobban hangzott címmel. A történetben a középiskolás Natalie keresi a válaszokat a kamaszkor legnehezebb kérdéseire, miközben az első szerelem is bekopogtat az ajtaján. A könyvről a blogturné három tagja is elmondja a véleményét, tartsatok velünk ti is, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.


Könyv adatai
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2021. október 15.
Eredeti megjelenés: 2019
Oldalszám: 320
Fordító: Kalapos Éva Veronika
ISBN: 9789634869108



"Tényleg senkit nem érdeklek? Nem érek annyit, mint mások? Mindenki a pattanásaimat nézi? Csak én érzem furának a testem, vagy más is annak látja? A többiek vajon miről beszélgetnek? Hogy néz ki belülről egy kapcsolat? Lesz-e valaha, aki olyannak fogad el és szeret, amilyen vagyok?" - ilyen kérdések kavarognak a tizenöt éves Natalie fejében, aki tényleg úgy érzi, hogy az élete romokban hever. Ráadásul a "normális" kamaszokkal ellentétben nem szeret bulizni, inni, zavarban van ismeretlenek társaságában, és még soha senkivel nem csókolózott. Aztán felbukkan az egyik legjobb barátja bátyja, Alex, aki valamiért nem akar lekopni Natalie-ról. A köztük lévő kapcsolat azonban nem egy szokásos love story lesz, hanem sokkal több: Natalie végre megtanulja, hogy bátran önmaga lehet. A regény elnyerte a Text Prize-díjat, és jelölték az Australian Independent Booksellers Indie Book Awardra is.




Én a mai napig szívesen olvasok ifjúsági könyveket, ha azok felkeltik az érdeklődésemet, szerintem nincs ezzel semmi baj. A LOL-könyveket pedig kifejezetten szeretem, mert rendkívül szórakoztatóak tudnak lenni, és abszolút kikapcsolnak, amire mostanság igencsak nagy szükségem van.


Az azonban viszonylag hamar kiderült számomra, hogy a Fejben jobban hangzott nem felel meg a klasszikus LOL-könyvek hangulatának (ha szabad így fogalmaznom), sokkal nehezebb témákat érint. Adott egy fiatal lány, Natalie, aki hatalmas önbizalomproblémával küzd már évek óta, amelynek oka a pattanásai. Nagyon érdekes, hogy a pattanások kérdése milyen ritkán jelenik meg az ifjúsági könyvekben, mintha a szerzők elfelejtenék ezt a nagyon is általános problémát, ami szerintem rengeteg kamaszt érint. Pedig én úgy gondolom, hogy érdemes lenne erről beszélni, hogy mennyi önértékelési problémát okoz ez egy kamasznak, és hogy miképpen lehet kezelni. Visszatérve Natalie-ra, a lány amióta megjelentek a pattanásai, nem szeret közösségbe járni, a suli kész szenvedés neki, állandóan csak az jár a fejében, hogy mit gondolhatnak róla mások. És habár ez a helyzet mostanra már javult, a bőre jobb állapotba került, sőt van két szuper barátja is, Natalie még mindig az a magába zárkózó, társaságot kerülő lány, aki korábban volt.


Mindezek mellett Natalie-nak már a történet elején több nehézséggel is szembe kell néznie. Egyrészt korkéntan az első lapokon azzal szembesül, hogy a szülei el akarnak válni, amit egyáltalán nem ért, hiszen semmi előjele nem volt, mindig is úgy érezte, hogy ők egy igazi boldog család. A másik "probléma", hogy kiderült, két legjobb barátja Lucy és Zach együtt járnak, ami persze nem igazi gond, hiszen örül a boldogságuknak, ettől függetlenül Natalie elkezdi furcsán magányosnak, felesleges harmadiknak érezni magát a társaságukban. Ez a helyzet akkor fordul nagyot, amikor Zach bátyja, Alex elkezd egyre több időt tölteni a társaságukban, aminek Natalie egyrészt nagyon örül, másrészt pedig teljesen összezavarják ezek az újfajta érzelmek.


Sok minden tetszett ebben a történetben. Egyrészt, hogy olyan problémákkal foglalkozott, amellyel bármely kamasz azonosulni tud: a test változása, önmaguk elfogadása, a felnőtté válás kérdései, a "mit kezdjek az életemmel" típusú kérdések, és persze a közös hang megtalálása a családdal, ami ebben a korban szintén nem könnyű. Szerettem Natalie lassan kibontakozó fejlődését, az utat, amelyben megtalálja és elfogadja és ami a legfontosabb, megszereti önmagát. A könyv mellékszereplői is nagyon érdekesek voltak, nagyon szerettem olvasni Natalie, Lucy és Zach barátságáról, amin látszott, hogy rendkívül erős, kitűnt, hogy mennyire szeretik egymást, éppen ezért volt sokszor olyan nehéz elfogadniuk egymás döntéseit.


Viszont volt egy-két dolog, amivel nem voltam kibékülve az olvasás során, úgy éreztem, hogy a történet több részlete nem volt jól kibontva. Kezdve Alexszel, aki egyébként egy nagyon aranyos főhős volt, pont olyan, akire Natalie-nak szüksége van. Viszont az ő saját szála háttérben maradt, a családja és Zach-el való konfliktusa nem oldódott fel igazán, vagyis csak egy utalást kaptunk arra, hogy megbeszélték a dolgokat. De ugyanígy Natalie és a szülei közötti feszültségről is csak keveset olvashattam. A könyv végeztével azt éreztem, hogy oké, hogy Natalie megtalálta önmagát, de ettől függetlenül hiányérzetem volt egy csomó mással kapcsoltban.


Minden hibája ellenére azt gondolom, hogy én teljes szívvel adnám ezt a könyvet fiatalok kezébe, mert tényleg őket érintő fontos kérdésekkel foglalkozik. Emellett pedig a szerelmi szál is nagyon édes volt, Alex és Natalie egy nagyon jó páros voltak, akik a legjobbat hozták ki egymásból, és kaptunk néhány igazán megmosolyogtató és szívmelengető jelenet is tőlük. Szóval ha egy olyan ifjúsági könyvet szeretnél olvasni, amely kamaszokat érintő témákat boncolgat, emellett fontos szerepet kapnak a családi és baráti kapcsolatok, mindez egy cuki szerelmi szállal kiegészítve, akkor a Fejben jobban hangzott a te könyved lehet.


Értékelés: 5/4
NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunkban LOL-könyvekből fogunk idézni minden állomáson. A feladat mindössze annyi lesz, hogy megfejtsétek melyik könyvről van szó, és beírjátok a könyv szerzőjét és címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.


“Ne feledd: azt az arcod mutasd a világnak, amelyik arcát szeretnéd, hogy a világ mutassa neked.”
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

11.07. Könyvvilág

11.10. Kelly és Lupi olvas

11.13. Csak olvass!


1 megjegyzés:

  1. Vimeo Archives - Vimeo - Videodl.cc
    Vimeo: Discover the best videos related to Vimeo. Vimeo - Discover the best videos related to Vimeo. Vimeo - Discover the best videos related youtube converter to Vimeo.

    VálaszTörlés