„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. november 15., kedd

Tavi Kata: Nincs több titok



Nincs több titok címmel jelent meg Tavi Kata legújabb könyve a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Az írónő ismét az ifjúsági romantikus műfajban írta meg történetét, amelyben a főszereplő Helga egy megrázkódtató élmény után kialakult félelmét igyekszik legyőzni, ebben pedig olyasvalakitől kapja a legtöbb segítséget, akitől egyáltalán nem várta volna. Ha szeretnétek megnyerni a könyvet, tartsatok velünk és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2022. november 15.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 320


Hadik Helgát egy buliból hazafelé néhány fiatal kirabolta, és azóta fél kilépni a házból. A barátai nem hagyják, hogy teljesen bezárkózzon, és a bosszantó, ám annál helyesebb évfolyamtársa, Korányi Dani is felajánlja, hogy segít neki legyőzni a félelmeit. A fiú önvédelmi órákat tart gyerekeknek, és úgy gondolja, Helgának is tudna mit tanítani.

De ki ez a titokzatos fiú? Vajon miért segít? És Helga szigorú apja miért nem nézi jó szemmel ezeket a különórákat? Helga egyre jobban megnyílik Daninak, míg a fiú zárkózott, titkolózó marad. A lány egy idő után nem tudja eldönteni, hogy saját maga vagy Dani lenyűgöző társasága miatt várja-e a találkozókat. Ráadásul a támadók kilétére is fény derül, ami nehéz döntés elé állítja Helgát.

Vajon mennyit érnek a régi és az új barátságok? Milyen titkokat rejthet Dani múltja? És Helga valaha is ki mer állni saját magáért?

Ismerd meg a történetét, és higgy magadban te is!





Nagyon kedvelem Tavi Kata munkásságát, a Sulijegyzetek sorozata nagy kedvencem volt annak idején. A legújabb regénye, a Nincs több titok pedig már a második önálló kötete az írónőnek, és én természetesen nagyon kíváncsi voltam rá.


A történetünket a tizenhét éves Helga szemüvegén keresztül követhetjük végig, aki azóta fél elhagyni otthonát, mióta nemrég kirabolták. Ez az esemény ugyanis olyan mély nyomot hagyott benne, hogy nem mer kilépni a házukból, bármennyire is szeretnék a barátai őt újra a társaságukban látni. Mindez megváltozik, amikor Dani, aki eddig mindig távolságtartóan viselkedett vele, felajánlja segítségét. A fiú ugyanis sok időt tölt a házukban, Helga apjának segít, így amikor kiderül számra, hogy a lány a rablás óta otthon gubbaszt, felajánlja, hogy önvédelmi órákat tart neki, hátha ettől magabiztosabb lesz a későbbiekben. És habár Helga furcsája ezt a hirtelen változást a fiú viselkedésében, elfogadja a segítséget, hiszen érzi, hogy nagy szüksége van rá.


Tetszett, ahogy lassacskán alakult Helga és Dani kapcsolata, a kezdeti ellenséges hangulat után megtalálták a közös hangot, ami sokat segített Helgának. Természetesen ezek a "külön órák" nem csak arról szóltak, hogy milyen módon tudja Helga magát megvédeni, hanem az egész történet lelki oldalált is megvizsgálták, hogy a lány miként tudja elengedni a félelmeit, kiállni önmagáért és továbblépni. Helga alapvetően egy határozott, talpraesett lány, félelmei azonban mindenkinek vannak, és a könyvünk szuperül rámautat arra, hogy miként tudjuk őket helyén kezelni, és nekem nagyon tetszett ez a fajta tanulsága a történetnek.


De a főszereplőinknek nemcsak önmagukkal és egymással kell dűlőre jutniuk a történet során, hanem bizony a családtagjaikkal is. Helga szülei elváltak, azóta édesapjával és új párjával, Margóval él együtt, és bármennyire is kedveli a nőt, az apjával való viszonya igencsak feszülten alakul. A férfi katona, és nem igazán mutatja ki érzéseit a lánya felé, sokszor nyersen viselkedik vele, Helga csak találgatásokba tud hagyatkozni vele kapcsolatban, így természetesen nagyon bizonytalan abból a szempontból, hogy az apja mit gondol a viselkedéséről, hogy érez vele kapcsolatban. Helga bármit tesz, folyamatosan azt érzi, hogy csalódást okoz neki. Ráadásul az édesanyjával sem rendeződött teljesen a viszonya a válás óta, ami még jobban összezavarja a lányt. 17 évesen nem könnyű megszokni ezt a helyzetet, főként úgy, ha szülők sem feltétlenül partnerek ebben, és azt gondolom, hogy Tavi Kata nagyon jól ábrázolta az emberi kapcsolatokat ebből a szempontból: a titkolózást, az ingatag kapcsolatokat, a bizonytalanságot vagy éppen azt a fajta magányt, amit egy gyerek akkor él meg, ha úgy érzi a szülei elárulták őt.


Danin sem könnyű kiigazodni a lánynak, hiszen habár segít neki, legtöbbször titokzatosan, távolságtartóan viselkedik vele. Természetesen megvannak a maga okai erre, neki sem egyszerű otthon, ráadásul olyan démonokkal küzd, amelyek hátráltatják őt abban, hogy megnyíljon mások, így Helga előtt is. És habár Helga lassacskán lebontja a fiú falait, valahogy mégsem tudtam őt teljesen megkedvelni, értettem a viselkedésének okait, de talán túl sokáig titkolózott és viselkedett távolságtartóan és én már nem tudtam teljesen közel engedni magamhoz.


Azt kell hogy mondjam, jó kis történet volt ez, tetszett ahogy Helgának végül sikerült szembenéznie a félelmeivel, megtalálnia a saját hangját és kiállni önmagáért, emellett pedig érdekes és persze szívmelengető volt Helga családi kapcsolatairól olvasni. Tavi Kata még mindig rendkívül olvasmányosan és szórakoztatóan ír, nagyon hamar el lehet olvasni a könyvet, én magam is így tettem. Ha szerettétek az írónő korábbi könyveit vagy csak jól esne egy könnyedebb, romantikus ifjúségi regény, akkor szívből tudom ajánlani.

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során Tavi Kata korábban megjelent könyveiből fogunk idézni minden állomáson. A feladat, hogy kitaláljátok az írónő melyik könyvéből származik az idézet és beírjátok a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.


"Szerintem minden lánynak joga van elérhetetlen pasikért, például színészekért vagy zenészekért rajongani, függetlenül attól, van-e barátja, esetleg titkos szerelme."

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése