„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2022. november 25., péntek

Sophie Irwin: Hozományvadász ​hölgyek kézikönyve


Téged is elvarázsolt a régenskori Anglia? A Hozományvadász hölgyek kézikönyvében most újra elmerülhetsz a korban, amikor a jó férj megtalálása kulcsfontosságú!

Tarts velünk te is a Hozományvadász hölgyek kézikönyve turnén bloggereinkkel, és neked is lehetőséged lesz megnyerni a Central Könyvek által felajánlott magával ragadó regény egy példányát!



Könyv adatai
Kiadó: Central Könyvek
Megjelenés: 2022. szeptember 19.
Eredeti megjelenés: 2022
Oldalszám: 344


Kitty Talbotnek mihamarabb pénzre van szüksége. Pontosabban egy vagyonos férjre. Az apja tekintélyes adósságot hagyott maga után, és a lánynak mindössze három hónapja maradt, hogy megmentse a családját az anyagi csődtől. 
Kitty soha nem riadt vissza a kihívásoktól, így ebben a szorult helyzetben is feltalálja magát: összecsomagol, és elindul egész Anglia legkíméletlenebb hadszíntere, a londoni bálok világa felé. 

Műveltségben és kifinomultságban talán elmarad a többi ifjú hölgy mögött, de eltökéltsége, csökönyössége és leleményessége minden akadályon átlendíti őt. Bízik benne, hogy még a báli szezon vége előtt megkérik a kezét, egyvalakivel azonban nem számol: Lord Radcliffe-fel. A nagyvilági, kissé tartózkodó gróf átlát a szitán, azonnal rájön, hogy Kitty egy mindenre elszánt, pénzéhes hozományvadász, ezért elhatározza, hogy keresztülhúzza a számításait, kerül, amibe kerül. 

Vajon sikerül Kittynek megmentenie a családját a teljes kiszolgáltatottságtól? Egy perc vesztegetni való ideje sincs, és senki, még egy lord sem állhat az útjába. 


Már nagyon régen olvastam történelmi romantikust, pedig nagy kedvelője vagyok a műfajnak. Éppen ezért amikor megláttam ezt a könyvet, a gyönyörű borítóját, az érdekes fülszöveget, rögtön elfogott a lelkesedés, hogy bizony nekem ezt olvasnom kell.


A történetünk középpontjában Kitty Talbot áll, aki miután anyukája után apját is elvszíti, kénytelen egyedül gondoskodni négy húgáról. A legnagyobb problémát az okozza, hogy szülei a múltban nem nagyon takarékoskodtak, sőt halála előtt olyan adósságot halmozott fel édesapja, amit ha hamarosan nem fizet ki, akkor bizony elvesztenek mindent. Ráadásul maga a történet úgy kezdődik, hogy a lánnyal szakít a jegyese, emiatt pedig Kitty minden reménye odavész, hogy egy olyan férjet találjon magának, aki mellett anyagi biztonságban tudhatja magát és húgait. Vagyis majdnem minden reménye, Kitty ugyanis kitalálja, hogy egyik húgával Londonba utazik a báli szezonra édesanyja régi barátnőjéhez, hogy ott kifogjon magának egy jelentős hozománnyal rendelkező férjet. Csakhogy arra egyáltalán nem számít, hogy a londoni arisztokrácia közé nem olyan egyszerű beférkőzni, éppen ezért igencsak agyafúrtnak kell lennie, ha szeretne igazán jó partit találni magának.


Az hamar kiderült számomra, hogy ez a könyv egyáltalán nem olyan, amit korábban megszokhattam a történelmi romantikus műfajtól. Itt van mindjárt Kitty, aki nem éppen az a szende, visszafogott, bájos tulajdonságokkal rendelkező lány, ami ebben a korban elvárható volt. Habár Kitty a többi lányhoz hasonlóan férjet szeretne találni, ő nem a szerelmet keresi, az egyetlen cél, amit maga előtt tart, hogy vagyonos férjet találjon magának. Ehhez pedig mindent elkövet, manipulál, füllent, cselszövéseket agyal ki, tényleg bármit hajlandó megtenni azért, hogy az arisztokrácia befogadja őt. Igazán szórakoztató volt látni azt, hogy miképpen játssza ki ezeket a sokszor felfuvalkodott, fennhéjázó embereket, akik azt hiszik, övüké a világ. Persze nyilván megvolt rá az oka Kittynek, hogy így viselkedjen, hiszen bármit megtett volna húgaiért, hogy biztosítsa a megfelelő jövőt számukra. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy olykor enyhe túlzásokba esett az ügy érdekében, és néha talán kicsit túl ridegnek éreztem a viselkedését, de végső soron megértettem őt. Ráadásul ahogy haladunk előre, úgy látjuk meg egyre inkább az érzelmesebb oldalát is, még ha ezt ő mindenáron el akarja nyomni.


Másik főszereplőnk, Lord Radcliffe akkor kerül a képbe, amikor Kitty a férfi öccsét kezdi el megkörnyékezni egy jegyesség reményében. A férfi azonban rögtön átlát a szitán, és nem engedi, hogy Kitty elérje a célját, helyette azonban némi zsarolásnak köszönhetően segít a lányak beilleszkedni a felsőbb körökbe. Ami nekem nagyon tetszett a történetükben, hogy Radcliffe volt az egyetlen (persze a húgán és édesanyja barátnőjén kívül), aki tudta Kitty titkát és ismerte az indítékait, emiatt pedig mindenféle hazugságok és féleértések nélkül alakulhatott a kapcsolatuk. Nagyon szerettem a csipkelődéseiket, ahogy egymás társaságában tudtak a titkok súlya nélkül igazán felszabadultak és önmaguk lenni, akárhányszor kettesben voltak, remekül szórakoztam az szócsatáikon. Mivel nem voltak titkaik, és megbíztak egymásban, a kapcsolatuk rendkívül mélynek és valódinak hatott.


Még egy dolgot ki kell emelnem, ami miatt szintén nem egy szokványos történelmi romantikusról beszélthetünk. A könyv ugyanis híján volt mindenféle erotikának, ami meglepően üdítően hatott. Sophie Irwin bebizonyította, hogy szenvedélyes, túlfűtött jelentek nélkül is lehet feszültséggel teli, romantikus történetet írni. Ettől függetlenül a párosunk között abszolút jól működött a kémia, a kapcsolatuk pedig szépen lassan, fokozatosan mélyült el, mindig tűkön ülve vártam, hogy kettejükről olvashassak.


Nagyon jól esett a lelkemnek ez a könyv, a Hozományvadász hölgyek kézikönyve egy újabb szuper bizonyíték arra, hogy miért is szeretem annyira a történelmi romantikus műfajt. És ha te is szeretnél egy szórakoztató, ám nem hagyományos könyvet olvasni ebben a kategóriában, én bátran ajánlom. Arról nem is beszélve, hogy a könyvespolcon is szuperül mutat a regény a szépséges borítójával.

Értékelés: 5/4,5

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Hozományvadász hölgyek kézikönyve egy olyan korba kalauzol minket, amikor a bálok és szebbnél szebb ruhák, no meg a rangok határoztak meg mindent - no meg a megfelelő férj megtalálása! Mostani nyereményjátékunkban olyan kosztümös filmeket gyűjtöttünk össze, amikre ez szintén igaz.

Minden állomáson találtok jelenetfotót egy ilyen filmből, a feladat egyszerű: kitalálni, melyik filmből származik a fotó és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! (Természetesen a magyar és az eredeti címet is elfogadjuk.)


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése