„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2023. április 13., csütörtök

Elizabeth Hoyt: A bosszú csókja


Nemrégiben a General Press Kiadó újabb Elizabeth Hoyt regény fordításával örvendeztette meg a történelmi románc rajongóit. Ezúttal egy új sorozat, a Greycourt széria bevezető darabja került a könyvesboltok polcaira.


Könyv adatai
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2023. március 6.
Eredeti megjelenés: 201
Oldalszám: 320


Egy öntörvényű, független nő.
Freya de Moray a Bölcs Nők titkos társaságának tagja. Egy botrányba keveredett nemesi család leszármazottjaként évek óta álnéven, társalkodónőként dolgozik a londoni arisztokráciának. A megbocsátás azonban nem tartozik az erényei közé. Így amikor Harlowe hercege, az a férfi, aki tönkretette a bátyja életét, felbukkan a vidéki mulatságon, azt teszi, amit minden Bölcs Nő tenne a helyében: bosszút forral.

Egy férfi, aki a múltja rabja

Christopher Renshaw-t, Harlowe hercegét zsarolják. Azért, hogy a titkait megőrizze, a férfi beleegyezik, hogy részt vegyen egy olyan házi mulatságon, ahol egyszer s mindenkorra le szeretne számolni a múltja árnyaival. Amikor azonban a vidéki társaság tagjai között felismeri Freyát, rájön, hogy a bajai még csak most tetőznek. Freya ugyanis mindent tud azokról a bűneiről, amelyeket a legszívesebben elfelejtene. A nő igazi veszedelem számára, de érzéki csábításának mégsem tud ellenállni. De vajon mit tesz akkor, amikor kiderül, hogy a nő élete is veszélyben van?



Ha történelmi romantikus, akkor Elizabeth Hoyt neve biztosan eszembe jut, hiszen az írónő Maiden Lane sorozatára jó szívvel gondolok, viszont ez a széria sajnos tavaly lezárult. Nem olyan rég azonban megjelent az írónő új regénye, A bosszú csókja, aminek én igazán örültem, és ismét lelkesen vetettem bele magam egy Hoyt féle történelmi romantikusba.


A könyv eleje rögtön egy akciódús jelenettel indul, megismerjük Freyát, aki éppen egy kisbabát menekít álruhában. A lány ugyanis az úgynevezett Bölcs Nők tagja, amit mai szemmel egyfajta feminista csoportnak nevezhetnénk, akik bajba jutott hölgyeken segítenek, és igencsak előrehaladottan gondolkoznak a nők a szerepét és jogait illetően. Freya legnagyobb bosszankodására azonban menekülés közben egy hintóba kényszerül elbújni, amiben nem más ül, mint családja (most már) ellensége Christopher Renshaw, Harlowe hercege. Gyerekként ugyanis még barátok voltak, a családok és gyerekek közel álltak egymáshoz, azonban egy tragédia mindent megváltoztatott, és éket vert közéjük. Freya ráadásul Christophert okolja a történtekért, és azóta sem bocsátott meg neki.


Sorsuk azonban újra összefonódik, hiszen Freya egy ideje egy kedves családnál dolgozik társalkodónőként álnéven, Christopher pedig már hercegként éli életét, és habár a férfi sokat nem időzik társaságban, egy alkalommal kivételt tesz: meghívást kap egy néhány napos vidéki kiruccanásra, amely eseményen természetesen Freya egy előkelő család társalkodónőjeként maga is részt vesz, így kénytelenek ez idő alatt egyre több időt egymás társaságában tölteni.


A történet nagy része tehát a vidéki birtokon zajlik, ahol szemtanúi lehetünk Freya és Christopher kapcsolatának alakulásának. Bevallom, nekem a történet első fele jobban tetszett, hiszen - ahogy említettem is - a könyv már rögtön egy izgalmas jelenettel veszi kezdetét, aztán egy jó kis ellenségekből-szerelmesek típusú románc kialakulása kezdődik meg. Mindez fokozódik azzal, hogy a herceg az elején még nem ismeri fel Freyát, tehát jócskán zajlik köztük az adok-kapok, a feszültség abszolút benne van a levegőben. De még azokat a részleteket is nagyon szerettem, ahogy Freya álarca lehull, amikor is a lány megismeri Christopher szörnyű múltját, ahogy kialakul benne a együttérzés, a barátság érzése, majd szép lassan a szerelem is. Én úgy éreztem, hogy ezt a részét nagyon jól megfogta az írónő, ahogy főhőseink lassacskán közeledtek egymás felé, miközben a vonzalom szikrája folyamatosan pattogott körülöttük.


Aztán valahogy úgy éreztem, hogy egy idő után a történet kissé ellaposodott, ha lehet így fogalmazni, hiszen pont hogy elég sok minden zajlott benne - zsarolás, boszorkányság, kiházasítás, egy eltűnt nő kérdése -, de talán pont emiatt éreztem azt, hogy a súlypont áttevődik a románcról az egyéb események felé. Ami persze alapjában véve nem gond, ha főszereplőinknek más problémái is adódnak, de talán itt már túl sok volt, ráadásul nem is igazán volt mindegyik teljesen kibontva.


Összességében azt mondanám, hogy tetszett a könyv, a szerelmi szálat jól eltalálta az írónő, és szerencsére a szereplők is megállták a helyüket. Én mindig szeretem, ha egy erős női karakterrel van dolgunk, főként ebben a zsánerben, amiben igazán kitűnik egy határozott nő jelenléte. Az hogy ráadásul ebből a korból egy ilyen független és talpraesett nőről olvashatok, mindig üdítően hat, jókat mosolygok azon, ahogy mindez megbotránkoztatja a társaságot. De Christopherben sem csalódtam, a kezdetben titokzatos és megközelíthetetlennek tűnő herceg egy igazán érzelmes és jólelkű férfit takar. Az ő személyes története ráadásul igencsak tragikus, szívszorító érzés volt a múltjáról olvasnom, igazán megérintett ez rész. Emellett a mellékszereplők is érdekes voltak, leginkább Messalina keltette fel a figyelmem, aki ha jól értesültem, a következő rész főszereplője lesz. Mindenesetre én kíváncsian várom!


Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani blogturnénk minden állomásán Elizabeth Hoyt idehaza megjelent műveivel kapcsolatos kérdéseket találtok. A helyes válaszokat a rafflecopter megfelelő dobozába beírva várjuk.


Melyik a leghosszabb Elizabeth Hoyt sorozat?

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

04.07. Angelika blogja

04.09. Betonka szerint a világ

04.11. Olvasónapló

04.13. Könyvvilág

04.15. Dreamworld

04.17. Kelly & Lupi olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése