„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2015. október 31., szombat

Michelle Hodkin - The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése


Feltankoltunk sok-sok csokival és cukorral, - amiken előtte persze minőségellenőrzést végeztünk (akár többször is) - kiraktunk az ablakba néhány faragott tököt, egy csontvázat, és egy műanyag pókot, majd fejenként egy-egy nagy bögre tejszínhabos-fahéjas forró csoki mellett vártuk a látogatókat. És jöttek is, a szokásos szellem, - igen, egy fehér lepedő, rajta két lyukkal - boszorkány, tündérkisasszony, Pókember mellett, hamarosan izgalmasabb figurákkal is jöttek: kedvenc történeteink karaktereiBizony ott volt Batman, aki GrumpyCatnek öltözött, Katniss egy sárga kanárinak, de a legzavarbaejtőbb mégis Hófehérke volt, aki egy piros alma jelmezben jelent meg az ajtónk előtt. Mikor személyes kedvenceink kopogtattak be, nem tudtunk ellenállni annak, hogy extra mennyiségű édességet adjunk nekik. 

Gyorsabban fogyott az édességünk, mint ahogyan számítottunk rá, így az utolsó négy vendégünknek már semmi sem jutott. Amiatt a sajnálatos következmény miatt - a szégyen mellett - csínytevésekben lesz részünk. Mind a négy édesség nélkül maradt karakter megfogadta, hogy a nektek készített Halloweeni Blog Rémálom hetünk bejegyzéseiben négy fajta emojikat, emotikonokat rejtenek el. Mivel nem tudjuk, hogy melyik bejegyzések esnek csíny áldozatává, kérlek, segítsetek nekünk megtalálni, hogy az emojikból mennyit rejtett el az utolsó négy vendégünk, és ha azt is kitaláljátok, hogy kik voltak, akkor kaptok édességet. Na jó, nem, mert az elfogyott, szóval mit szólnátok könyvhöz? Annak örülnétek? Mert van 12 darab gazdátlan könyvünk!

Fülszöveg: Mara Dyer azt hiszi, az élete furcsább már is nem lehet, miután egy kórházban tér magához, és nem emlékszik, hogy került oda. Pedig lehet.
Amnéziája ellenére meggyőződése, hogy a barátait megölő, őt viszont titokzatos módon életben hagyó baleset nem egyszerű véletlen volt. Tényleg nem.
Nem hiszi, hogy mindazok után, amin keresztülment, lehet még szerelmes. Nagyon téved.







A Halloweeni Blogrémálom hét utolsó napján egy ifjúsági thrillerről hoztam bejegyzést. Tudom, hogy ez furcsán hangzik, de mégis erről van szó. A könyv középpontjában ugyanis egy 17 éves lány áll, akivel hátborzongató és rémisztő dolgok történnek. A történet nagy része egy középiskolában, tinikkel játszódik, azonban Mara múltja, rémálmai és képessége végig nagyon nyomottá teszik a hangulatot. Igen, a képessége. Mara ugyanis teljesen megrémül, amikor felfedezi, hogy hatalma van más emberek élete felet, és... irányítani tudja halálukat. Szerencsére azonban kiderül az is, hogy nincs egyedül e furcsa képességgel.

Noah
Mara élete nem könnyű. Egy kórházban ébred, ahol kiderül, nem elég, hogy ő az egyetlen túlélője egy szörnyű balesetnek, de ráadásul semmire sem emlékszik a történtekből. A szülei világosítják föl, hogy az éjszaka közepén kiszökött legjobb barátnőjével Rachellel, és Claire-rel, annak bátyjával Jude-dal - aki egyébkén a lány barátja is volt egyben -, hogy beszökjenek egy régi épületbe, ami aztán rájuk omlott. Az eset után Mara a családjával új városba költözik. Új város, új suli, új élet - reménykedik benne Mara, de ez nem ilyen egyszerű. A múltja folyamatosan üldözi őt, a rémálmai, a látomásai miatt pedig elhatalmasodik rajta a pánik. Ráadásul egyre több megmagyarázhatatlan dolog történik körülötte, ami szintén arra utal, okkal érzi azt, hogy a kicsúszik talpa alól a talaj, és kezd megőrülni. Az egyetlen jó, ami ebben az egész káoszban Marával történik, az Noah Saw, a suli rosszfiúja. Igen-igen egy kicsit valóban elcsépelt, ez az új városba költözöm, ott pedig a suli legdögösebb sráca érdeklődik irántam téma, de hát úgy tűnik, hogy még mindig nem unták meg az írók, és... valljuk be mi sem. Hamarosan az is kiderül, hogy több a közös bennük, mint ahogy azt először gondolták, és hamar egymásra hangolódnak. Hm..

A középiskolás lamúr ellenére, azért mégis csak nagyon komor a hangulata a könyvnek. Marát folyamatosan üldözi a múltja, és ha egy pillanatra el is lazulna, rögtön újra rátalál. Sem ébren, de még alva sem lehet nyugta, hiszen ilyenkor is vagy rémálmok gyötrik, vagy pedig emlékezni kezd. Ezeket az emlékmorzsákat folyamatosan és apránként kapjuk a könyv során, és ahogy tisztul a
kép, úgy válik az egész történet egyre hátborzongatóbbá. Jude-ról, Mara ex barátjáról is egyre több sötét titok derül ki, amitől teljesen felállt a szőr a hátamon.

Jude-on kívül azért a legtöbb szereplő szerethető. Mara nagyon erős, ha ilyen sokat kibír. Sokszor úgy tűnik, mintha összeroppanna a rengeteg titoktól, és az őrülettől való félelemtől, de valahogy mégis mindig talpon marad. Noah egy tipikusan női szíveket megdobogtató karakter, aki a rosszfiús kinézete ellenére (vagy éppen azért?) elvarázsolja a lányt. Mara testvéreit is nagyon megkedveltem. A bátyja, Daniel Mara tökéletes ellentéte. Nagyon nagy szükség volt a könyvnek az ő kedves és üde jellemére, sokszor oldotta a komor hangulatot.

A könyv végére már sokszor én sem tudtam eldönteni, hogy mi a valóság, és mi az, ami csak Mara képzeletének szüleménye. Az utolsó néhány fejezetben már nagyon felpörögnek az események, és Mara kezdi elveszíteni a józan ítélőképességét. A vége pedig... nos szép kis csavarral zárult, szóval készüljete fel arra, hogy elhullajtasz néhány hajszálat, mire befejezed.

Amit mindenképpen ki kell emelnem, hogy a borítója teljesen lenyűgözött. Gyönyörű, és kifejező: ahogy Noha tartja Marát egy kicsivel a víz felszíne felett, hogy el ne merüljön a rengeteg nyomás hatására...

Értékelés: 5/4.5


NYEREMÉNYJÁTÉK
Reméljük, hogy sikerült felkeltenünk, az érdeklődéseteket, és hozzánk hasonlóan ti is elolvassátok, megnézitek majd ezeket a fantasztikus könyveket, témához illő filmeket. Négy halloweeni csínytevőnknek köszönhetően a héten olvasható bejegyzéseket ellepték a különböző ,,rémisztő" emojik, emotikonok. A ti dolgotok összeszámolni, hogy a különböző emotikonokból hány darab található összesen a blogbejegyzésekben. Ezen kívül, az utolsó két napon a négy csínytevő is elrejtőzik egy-egy blogbejegyzésben, ahol elárulják nektek, hogy milyen jeleket szórtak szét a blogokon. Nektek pedig ki kell találnotok, hogy melyik emojihoz, melyik csínytevő tartozik. Ahhoz, hogy esélyetek legyen megnyerni a 12 db felajánlott könyv egyikét, a fent említett feladatokon kívül, mint egy megköszönésképpen a kiadók felé. lájkolnotok kell a facebook oldalukat, továbbá a Porlógus csapatának oldalát is. Sok sikert!


2 megjegyzés: