„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2015. október 3., szombat

Blogger Identitiy Tag


A Kis Könyves Bloggerekkel ismét egy Book Taget hoztunk, de most ez egy kicsit különlegesebb az eddigieknél, ugyanis saját gyártású kérdésekből állítottuk össze, így ez most személyesebb lett. Ez a Tag a kezdetekről, a blogolási szokásunkról, és egyáltalán arról szól, hogy mégis minek a hátasára indítottunk éppen könyves blogot...

1. Mikor és miért kezdtél el blogolni?
Én tavaly nyáron kezdtem a blogomat, pontosabban júniusban. Ami fontos a blogom létrehozásának történetében, hogy én kb. két éve kezdtem el ennyire sok könyvet olvasni. Előtte is olvasgattam, és voltak kedvenceim is, de két éve ősszel történt valami a magán életemben, ami miatt nagyon megváltozott a családom élete, és én szó szerint a könyvekbe menekültem. Azóta is sokszor gondolok az olvasásra egyfajta terápiaként, de persze megláttam más előnyös oldalait is, mint a szórakoztatás vagy éppen a szókincsem fejlődése. És az, hogy leírhatom az érzéseimet egy-egy könyvről szintén sokat segített, ráadásul nagyon jó érzés, ha pozitív visszajelzéseket kapok, és ha valaki például ugyanúgy érez egy könyvvel kapocslatban. Hát ez az én történetem :)

2.Van/volt már több blogod is? Ha igen, azok milyen témájúak?
Nem olyan rég hoztam létre a Csontszüret rajongói blogomat, ami még nagyon kezdetleges, de remélem, hogy hamar több látogatója lesz :)

3. Miért pont könyves blogot írsz?
Szerintem erre az első kérdésben megtaláljátok a választ, de ha röviden akarok fogalmazni, azt mondanám, hogy mert az olvasás és ezáltal a blogírás hobbim.

4. Honnan jött a blogod nevének ötlete?
Nos, őszintén nem nagyon emlékszem, de az biztos, hogy nem akartam olyat, hogy pl. valakinek a blogja, vagy kuckója, mert olyan már sok volt. Nálam az érdekesebb, a blog linkje a tejszínhabzsoló, ami Jennifer E. Smith Milyen is a boldogság? könyvéből jött. Ilyen nevű cukrászdában dolgozik a könyv főszereplője Ellie. Érdekes, hogy maga a könyv nem nyűgözött le annyira, de ez az egy szó annyira megtetszett, hogy a blogom linkjének neve lett. :)




5. Álnéven vagy saját neveden blogolsz? Ha álnéven,. miért éppen ezt a nevet választottad?
Saját nevemnek rövidített változatában. 

6. Milyen szempontokat veszel figyelembe egy bejegyzés megírása során?
Minden bejegyzésemet a könyv fülszövegével kezdem (ahogy a legtöbben), mert fontos, hogy az olvasó nagyjából tudja, hogy miről lesz szó. Aztán általában arról írok, hogy hogyan találtam rá a könyvre, hogy mi a történetünk.. Néhány szó saját szavaimmal a történetről, majd pedig a véleményem, a szereplők leírása, végül valamiféle összegzés, ajánlás. Persze ez nincs kőbe vésve, mert sokszor előfordul, hogy a semmiből bevillan egy gondolat, és azt muszáj leírnom, nehogy elfelejtsem. Ami még fontos nálam, az a helyesírás, habár én hajlamos vagyok a félregépelésre. Amire még figyelek, hogy ne legyen szóismétlés, és gyakran perceket töltök azzal, hogy kigondoljak egy szinonima szót, de persze ettől függetlenül előfordulhat az ismétlés. Ja, és a sorkizárt sorköz nálam mindig kötelező, szerintem így sokkal esztétikusabb a bejegyzés. 

7. Mi alapján keresel képeket a bejegyzéseidhez?
Természetesen olyan képet próbálok odailleszteni az értékelésekhez, ami passzol a könyv tartalmához. Ez szintén egy olyan tényező egy poszt megírása során, ami sok időbe telik, főleg ha még kedvet kapok ahhoz is, hogy egy kicsit átszerkesszem a képeket. 

8. Mi a véleményed a nyereményjátékokról?
Én szívesen élek ezzel a fajta eszközzel, mert mindig örülök, ha valakinek ezzel örömet okozhatok, hiszen ha magamból indulok ki, én is nagyon szeretem a könyvjelzőket és egyéb könyves nyalánkságokat, amiket ilyenkor nyerni lehet. De persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy nyereményjáték nagyon jó reklám a blognak, hiszen ezáltal rátalálnak, és akkor talán már itt is maradnak, és elolvasnak egy-egy bejegyzést a blogon. 

9. Szoktál recenziós könyveket olvasni?
A recenziótól én nagyon féltem régen, és sokáig úgy éreztem, hogy nem vagyok elég jó hozzájuk. Nem is beszélve arról, hogy mi van, ha nem is tetszik a könyv. Aztán volt egy lehetőség az egyik kiadónál, és úgy döntöttem, hogy lecsapok rá, és most már túl vagyok néhány ilyen értékelésen. Nem azt mondom, hogy most már hú de jó vagyok, de úgy érzem, hogy azért fejlődtem, ezért mertem belevágni. Az első ilyen bejegyzésem egyébként A. M. Aranth Dobszó a ködben könyve volt, és nem bántam meg, hogy elolvastam :)

10. Hogyan reagálnak az emberek, ha elmondod, hogy könyves blogger vagy?
Ezt csak a családom, illetve néhány közeli barátom tudja, ők viszont nem olyan könyvmolyok, mint én, szóval csak ritkán beszélek velük erről. Ezért is örülök, hogy a Kis Könyves Blogerekkel létrehoztuk ezt kis közösségünket, mert mindig jó érzés, egy hasonló igazi mollyal (és bloggerrel!) könyvekről, bejegyzésekről beszélgetni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése