„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/2016. november 18., péntek

Jenny Colgan - Piciny ​Csodák Péksége


Az Insomnia Könyvek gondozásában jelent meg Jenny Colgan: Piciny Csodák Péksége, mely az ugyanezt a nevet viselő sorozat első része. A Blogturné Klub négy bloggere mutatja be Polly történetét, s ha velünk tartotok, a Kiadó jóvoltából megnyerhetitek a könyv egy példányát!

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Libri
Megjelenés: 2016. október 10.
Eredeti megjelenés: 2014
Oldalszám: 472
Fordította: Páll Márta
ISBN: 9789634331001
Moly: https://moly.hu/konyvek/jenny-colgan-piciny-csodak-peksege
Megrendelés: http://www.libri-kiado.hu/konyveink/konyv/897/Piciny_Csodak_peksege


Polly és Chris már hét éve együtt élnek, de kapcsolatuk válságba kerül. Chris visszaköltözik az anyjához, Polly pedig kiadó lakást keres. A hirdetések közt akad egy romantikusan csábító; egy apró szigeten álló házikó, ahová csak apálykor lehet eljutni autóval. Barátnője hiába próbálja lebeszélni az őrült tervről, Polly hajthatatlan. 
A kikötőfal fölött álló ház igencsak rozoga állapotban várja új gazdáját, és a barátságtalan helyiektől vásárolt ehetetlen péksütemény sem segít Polly hangulatán. Késő este süt néhány cipót, amiből hajnalban visz a halászoknak. A faluban hamar híre megy Polly süteményeinek, így a lány új barátokra, különc hódolókra – no meg esküdt ellenségekre – tesz szert, és ki tudja, talán a szívvel-lélekkel sütött finomságok őt is megváltoztatják, hogy képes legyen újra bízni és szeretni… 
A Találkozzunk a Cupcake Kávézóban írónőjének legújabb sikersorozatát Jojo Moyes és Jennifer Weiner olvasói is imádni fogják, hiszen Jenny ismeri az édes élet tökéletes receptjét: sok evőkanálnyi szívmelengetés, pár csepp könny, nagy adag szerelem és persze csipetnyi humor.


Szoktam mondani, hogy szeretem, ha egy könyv többféle érzelmet vált ki belőlem, legyen az sírás, nevetés, félelem, igazából akármi. Nos jelen esetben megéheztem olvasás közben... nem is egyszer. Valami hihetetlen csábító és ínycsiklandozó módon írta le sokszor Jenny Colgan egy-egy kenyér vagy más péksütemény elkészítésének módját, aminek a feléről egyébként nem is halottam eddig. Még szerencse, hogy a végén kapunk néhány receptet a finomságokból. Nade, a viccet és a hasamat félretéve megjegyezném, hogy a könyv már a fülszöveg alapján felkeltette az érdeklődésemet, főleg Jojo Moyes rajongóinak ajánlásával, és Sophie Kinsella által írt jó véleményével.

Ezt a könyvet receptre kellene írni szomorúság ellen. Engem ezeken a hideg, sötét napokon annyi jó érzéssel töltött el a történet, mint már rég egyik sem, pedig voltak benne szomorú, megható részek is. Ez egyrészt köszönhető a helyszínnek, a világ háta mögött található kis szigetecske, a parton álló házikóval, a nap ragyogásával a víz tükrén, a partot nyaldosó tenger képével, és igen, még a világítótorony is megvolt. Másrészt természetesen a történetnek. Polly egy igazi karrierista nő volt, barátjával együtt dolgoztak hosszú-hosszú órákat, drága éttermekbe jártak, szép ruhákat vásároltak, igazából megvolt mindenük, amire vágytak. Legalábbis azt hitték. Aztán a dolgok megváltoztak, és miután csődbe ment közös vállalkozásuk, rájött, hogy ez az egész nem is volt igazi. Polly saját álmait háttérbe szorítva mindent megtett, azért, hogy Christ boldognak lássa, azonban a csőd után rájött, hogy a férfi sem az, akinek hitte. Miután különváltak útjaik Polly merész dolgot tett, a nyüzsgő várost hátrahagyva elköltözött a mesékbe illő kis szigetre, ahol az infrastruktúra, mint fogalom nem igazán létezik. Persze először nehéz volt megszoknia a helyet, az új házát, ami szörnyű állapotban volt, a kényelem, a térerő hiányát és persze a lakókat, akik közül néhányan rossz szemmel néztek rá. Ahogy telt az idő, aztán Polly egyre jobban beilleszkedett, sok barátságos emberrel került közelebbi viszonyba, és rájött arra is, hogy sok szabadidejében végre azt csinálhatja, ami a szívének legkedvesebb, azaz süthet.

A sütés nagyon fontos szerepet kap a könyvben, először is Polly egyre több barátot csábít maga köré a finomságokkal, majd pedig a pékség felvirágoztatásával dől el a sorsa, miszerint a lány igenis a szigetre való. Nagy élveztetettel olvastam azt a lelkesedést, amivel Polly sütött, a részletes leírásokat, hogy mit hogyan csinál, komolyan néha éreztem a frissen sült kenyér illatát a lapokon keresztül.


Természetesen a szívmelengető történethez szerelmi szál is dukál. Ami egy kicsit furcsán alakult számomra: nem mondanám szerelmi háromszögnek, mert nem egy időben zajlottak a dolgok Pollyban, de akkor is, két férfi is képbe került, és ebből egyik sem a volt barát volt. Szerintem felesleges volt egyébként ennyire bonyolítani, de aztán megbocsátottam az írónőnek, mert az lett a befutó, akinek én szurkoltam. Már csak azért is volt felesleges, mert úgy gondolom, hogy nem ez a könyv leghangsúlyosabb részlete (persze én azért mindig örülök neki), inkább az, hogy Polly tovább tudjon lépni, de legfőképpen végre önmaga lehessen, megvalósítsa valódi álmait - ráadásul mindezt egy varázslatos helyen.

A regény néhány mozzanata nagyon idillire sikeredett, egy-egy sütős jelenet, a lunda ugrándozása a lisztben, vagy hát ugyebár maga a helyszín is. Viszont, volt benne egy elég tragikus rész is, ami ezt egy kicsit ellensúlyozta, valóságossá tette, szó szerint úgy éreztem, mintha kipukkasztotta volna valaki a rózsaszín buborékomat, amibe addig voltam. A történet egésze nagyon tetszett, szerettem Neilt (a lunda), a péksütiket, a barátságos halászokat, és természetesen a furcsa amerikai méhészünket. Megvolt benne minden, ami jól átmelengette az időjárástól fagyos lelkemet, a végére teljes mértékben jóllaktam a kellő mennyiségű romantikával, egy csöppnyi humorral, és persze a soha nem apadó finomságokkal. Nyami.

Értékelés: 5/5


Blogturné extra - Receptek


Bagel
Hozzávalók
4 csésze kenyérliszt
1 evőkanál cukor
1 1/2 kiskanál só
1 evőkanál növényi olaj
1 csomag instant élesztő
1 1/4 bögre kézmeleg víz

Keverjük össze a hozzávalókat, míg kemény tésztát nem kapunk. Gyúrjuk tíz percig. Vágjuk fel nyolc darabra, és hagyjuk pihenni körülbelül nyolc percig. Kapcsoljuk be a sütőt 195 fokra. Formázzunk tésztából karikákat (a végüket összeragasztjuk, ha nem megy másképp). Ismét hagyjuk pihenni húsz percig. 
Forraljunk fel egy nagy fazék vizet. Óvatosan tegyük bele a bageleket a vízbe egyenként, körülbelül egy percre. 
Tegyünk rá bármilyen feltétet - például felaprózott hagymát, mazsolát (nyilván nem együtt.) Süssük mindkét oldalán tíz-tíz percig.


Édes kukoricafánk

Verjünk fel egy tojást. Adjunk hozzá egy evőkanál vizet, egy csésze lisztet. 1 kis doboz édes kukoricát ( vagy egy átlagos doboz felét, vagy duplázzunk meg minden egyebet, és ahasználjuk fel az egész dobozzal) és egy kiskanál sütőport. Fűszerezzük ízlés szerint (só és bors).
Formázzunk pogácsákat belőle, és süssük meg olajban, közepes hőfokon. Vegyük ki, és itassuk le papírtörlőn. 


*A receptek a könyv végén találhatók, az írónő ajánlásával. NYEREMÉNYJÁTÉK

Frissen sült, ropogós sütemények illata terjeng a levegőben? Vagy a bejegyzéseinkben? A Piciny csodák péksége blogturné nyereményjátékában most a konyhai tudásotokra lesz szükség! Minden állomáson elrejtettük egy-egy péksüteményt. A feladatotok, hogy megkeressétek a süti betűit a bejegyzésben, és írjátok be válaszként a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.
További állomások

11.14. - Szembetűnő
11.18. - Könyvvilág
11.20. - KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése