„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. június 29., csütörtök

Melina Marchetta: Jellicoe ​Road


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg Melina Marchetta: Jellicoe Road   című világsikerű regénye. Az ausztrál írónő ezzel a könyvvel számos díjat nyert, a 2009-es Printz Awards talán a legrangosabb.  Hat  blogger véleményét olvashatod erről a szívbemarkolóan  lebilincselő történetről. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.

KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2017. június 8.
Eredeti megjelenés: 2006
Oldalszám: 312
Fordító: Benedek Dorottya
ISBN: 9789633998359 


Ebben a lírai, lebilincselő, díjnyertes regényben semmi sem az, aminek látszik, és minden nyom újabb kérdésekhez vezet. 

Taylor Markhamet tizenegy éves korában elhagyja az édesanyja. Tizennégy évesen megszökik a bentlakásos iskolából, ám egy rejtélyes idegen a keresésére indul, és visszaviszi. Most, tizenhét évesen Taylor nem túl lelkes vezetője az iskolai titkos társaságnak, aminek a Városiakkal és az odalátogató Kadétokkal vívott éves harca épp most veszi kezdetét. Idén azonban a Kadétokat Jonah Griggs vezeti, akinek átható tekintetét Taylor nem sokáig tudja kerülni. Ráadásul Hannah, az egyetlen felnőtt, akiben Taylor megbízik, váratlanul eltűnik. Ha Taylor össze tudja rakni a Hannah által hátrahagyott nyomokat„ a feltáruló igazság nemcsak múltjának kérdéseire ad választ, de a jövőjét is megváltoztatja.


Vannak olyan könyvek, amik lényegében nagyon hasonlóak, egy kaptafára íródtak, és vannak olyanok, amik - mind történetben, mind stílusban - teljesen eltérőek, kirívóak, különlegesek. A Jellicoe Road olvasása közben pontosan ezt éreztem, hogy valami más, egyedi világba csöppentem bele. Egy olyan világba, ahova - őszintén megmondva - nehezen rázkódtam bele, de aztán beszippantott, nagyon mélyre -és igen, sötétre is, végig söpört rajtam, és csak nehezen tértem vissza. Azt előre leszögezném, hogy a konkrét eseményekről csak keveset szeretnék írni, mert a szálak, szereplők túlságosan összefonódnak, és nem akarok spoilerezni, ezt az élményt nektek kell megélni!

Ahogy írtam tehát, nehezen indult a kapcsolatom a könyvvel. Az elején belevágtunk mindkét szál közepébe, és nem igazán értettem, hogy mi történik, miért van ez a felállás, ez a háború a három csoport között, és a nevekkel is bajba voltam egy darabig. Le kellett gyűrnöm néhány oldalt, mire felvettem a fonalat. A három csapat, akiről írtam, a jellicoe-i iskolások, a városiak és a nyárra érkező kadétok. A fiatalok egy régi hagyományt őrizve állnak egymással szembe, versenyeznek, tárgyalak, vitatkoznak, területeket osztanak fel egymás között, amiért harcolnak is, ha úgy alakul, erőszakkal. A jellicoe-i csapat vezére Taylor, a könyv egyik különleges karaktere, az ő szemén keresztül látjuk a jelen eseményeit. A kadétok vezetője Jonah, a megfejthetetlen, titokzatos fiú, akin az első oldalakon nehezen igazodtam ki. Neki és Taylornak múltja van, ami megnehezíti mindkettőjük dolgát, legalább is az elején. Hogy ez az egész ,,háborúsdi" honnan indult, megtudjuk a múlt eseményeit elmesélő részekből: Webb, Tate, Fitz, Narnie és Jude. A fiatalokat egy tragédia hozta össze, kovácsolta barátsággá. Szerettem az ő részeiket is ugyanúgy olvasni, mindegyikőjük egy teljesen más személyiség volt, mégis annyira jó hatással voltak egymásra, hogy nem tudták másként elképzelni az életük, mint együtt..

A történetet végig komor hangulat kíséri, mindkét fonalon más okból. Amikor a jelenbe járunk, Taylor sötét gondolataival találjuk magunkat szembe legtöbbször: a lánynak nem osztott túl sok a jó lapot a sors, apját nem ismerte, anyukája elhagyta, és most úgy tűnik, hogy az egyetlen ember, akiben megbízott, Hannah, ő is elment. A gondolatai, cselekedetei nagy magányról és fájdalomról tanúskodtak, sokszor önpusztító volt. A múlt eseményeire rányomja bélyegét az a tragikus baleset, ami okból az öt fiatal találkozott, és amit nem tudnak elfelejteni. Ráadásul az ovlasó a jelen történések miatt sejti, hogy valami el fog romlani a barátok között, valami szörnyen fog alakulni, ami tönkreteheti ezt a szoros kapcsolatot...

A könyv nekem rettenetesen fájt, jól kifacsart, mire a végére értem. Mégis azt kell mondanom, hogy le a kalappal az írónő előtt, mert kétség kívül nagyon jól fűzte a szálakat A nem kevés rejtély, a szereplők, a ki-kicsoda kérdések nagyon jól fokozták a hangulatot. Imádtam azt, ahogyan a múlt és jelen összeér, ahogy minden a helyére kerül, minden titokról lehull a lepel, és a szereplők megtalálják a helyüket, jobban mondva mi találjuk meg őket. Sajnos legtöbbünknek nem az sors jutott, amit megérdemelt volna (nem akarok spoilerezni), utáltam azt a tehetetlen érzést, hogy egy ilyen fatális hiba miatt kellett mindennek elromolnia. Viszont a többiek azért végül többé-kevésbé megnyugvást kaptak, ami hozott egy kis boldogságot.

A könyv tehát engem teljesen levett a lábamról, nem mindennapi olvasmány, az biztos. Nagyon komor, erre készüljetek, de mégis megéri olvasni, mert megérinti az ember szívét. A szerelmi szál is nagyon tetszett, nem ezen van a hangsúly, de azért én repdestem tőle. Különleges, fájdalmas, de rendkívüli élmény volt a Jellicoe Roadon tartózkodni erre a kis időre, és van is egy olyan érzésem, hogy visszatérek én még ide! 


Értékelés: 5/5




NYEREMÉNYJÁTÉK

Hat állomás, hat ausztrál nevezetesség, amit ha meglátunk, azonnal Ausztrália jut az eszünkbe. Minden állomáson egy-egy  képet  találsz, találd ki mi van rajta és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.  






Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

További állomások


06.29 Könyvvilág
07.01 Dreamworld
07.03 Olvasónapló
07.05 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése