„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2019. szeptember 30., hétfő

Marie Benedict: Hedy ​Lamarr, az egyetlen nő




A csodálatos Hedy Lamarr nem csak elbűvölő volt az életben és a filmvásznon, hanem roppant okos is, az ő találmányán alapulnak a modern hírközlési rendszerek. Ráadásul az élete is kész regény volt, amelyet a Libri Kiadó gondozásában megjelent kötetből ismerhetünk meg. Ha a Blogturné Klub négy bloggerével tartasz te is megtudhatod, miért volt olyan különleges Hedy története és szerencsés esetben a róla szóló könyvet is megnyerheted.

Könyv adatai
Kiadó: Libri Kiadó
Megjelenés: 2019. augusztus 7.
Eredeti megjelenés: 2019



A zsidó családból származó Hedwig Kiesler csodálatos szépség, aki Sissi császárné szerepében azonnal magára vonja a náci fegyvergyáros, Fritz Mandl figyelmét. Abban a reményben, hogy ezzel megóvja életét, feleségül megy a férfihoz, aki nyíltan beszél előtte üzleti ügyeiről és a nácik fegyvereiről. Sejtelme sincs, hogy az asszony, akivel összekötötte az életét, nem csak káprázatosan gyönyörű, de elképesztően okos is, s nem hogy érti, amiről beszélgetnek, de kifejezetten érdeklik a hadi fejlesztések.
A II. világháború előtt sötét fellegek gyülekeznek Hedy feje felett: férje egyre inkább kontrollálni akarja őt, a németek pedig megszállják Ausztriát. Hedy számára világossá válik, hogy menekülnie kell: nem csak saját, személyes érdekében, hanem azok érdekében is, akiknek a sorsa megpecsételődött a nácik előretörésével. Hedy ugyanis olyan tudás birtokában van, amely milliók életét mentheti meg.
Elképesztő és igaz történet egy nőről, aki ünnepelt dívaként nem csak Hollywoodot hódította meg, hanem a férfiak által uralt tudományos világban is helyt állt.

Marie Benedict a Boston College-ban történelmet és művészettörténetet tanult, majd a bostoni jogi egyetemen jogot hallgatott. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, de mindig is arról álmodott, hogy olyan nők élettörténetét írhatja meg, akiknek a sorsa és élete méltatlanul elfeledett. A Hedy Lamarr, az egyetlen nő című regénye a magyar származású, ünnepelt hollywoodi színésznő és feltaláló, Hedy Lamarr életén alapul, aki a nácik által megszállt Ausztriából először Londonba, majd az Egyesült Államokba emigrált. Az asszony nem csak hihetetlenül szép, de meglehetősen intelligens is volt. A szövetségesek hadászati eredményeit segítendő George Antheillel közösen a hadi torpedók rádiófrekvenciájának zavarására alkalmas találmányt fejlesztettek ki, amelyet szabadalmaztattak is.


Nemcsak a fantasy könyvekben vannak erős női karakterek, hanem szerencsére a valóságban, és az ezen alapuló történetekben is. Hedy Lamarr története egy remek példája ennek, akinek a saját korában nem volt egyszerű nőként élni, mégsem lehetett őt félreállítani, mindig véghezvitte, akármit is gondolt el.

Hedy életének néhány évét emeli ki az írónő, így az idő "rövidsége" miatt nem bocsátkozik részletekbe. Legnagyobb részét a Fritz Mandl-lal való megismerkedése, és házasságuk évei teszik ki a történetnek, majd persze betekintést nyerhetünk néhány amerikai kalandjába, és a felfedezésének izgalmaiba is. Mi először a bécsi színpadon találkozunk vele, a nagy közönség azonban már jóval korábban megismeri őt az elhíresült filmjelenetéből, amely orgazmus közben mutatta őt. Fritz Mandl figyelmét rögtön felkelti a gyönyörű színésznő, még jobban pedig akkor, amikor kiderül, hogy a szépsége mögött egy erős és gondolkodó nő lalkozik. Most mondhatnám azt, hogy Hedwignek nem volt neki szimpatikus Fritz, de az az igazság, hogy az intelligens és sármos férfi levette a lábáról a fiatal színésznőt. A férfi valódi énje a hamarjában kötött házasság után derült ki, felszínre került a birtokló, erőszakos, féltékeny oldala, ráadásul ahogy egyre jobban fenyegetett az Anschluss veszélye, úgy vált egyre kegyetlenebbé, feszültebbé, amit a nő mar nem tudott elviselni, és sikerült megszöknie a férjétől.

"Ahogy ittunk a jövendő Frau Mandlra, éreztem a bánatot a színésznő Hedy Kiesler elvesztése felett. Mi lehetett volna belőle, ha Fritz Mandl sosem jön el megnézni a Sissyt? Mert az tudtam, hogy ez az új szerep, a feleségé, amit Fritz ajánl, állandó szerep. Nem olyan, amit félredobhatok, ha vége a próbáknak vagy lemegy a függöny."

Azt ugyebár tudjuk, hogy Hedwig zsidó származású volt, ami pedig szinten érdekes, hogy magának Mandlnak is voltak zsidó felmenői. A férfi tett arról, hogy ez ne derüljön ki egyikükről sem, ami valahol megmentette a nő eletet. A politikusokkal való vacsorákon ugyanis kiderült a nő számára, hogy Hitlernek szörnyű tervei vannak a zsidókkal kapcsolatban, ezt a sejtését azonban Hedwig magával vitte Amerikába.

A történet második nagyobb szakasza már a nő hollywoodi életét meséli el: hogy miképpen lett Hewdigből Hedy, hogyan illeszkedett be az országba, tanult nyelvet, és persze a nagy feltalálásának ideje is itt volt. Hedyt ugyanis soha nem hagyta nyugodni az, hogy mi történhet Európában, furdalta a lelkiismeret, hogy eljött onnan, miközben sejtette, és persze később már tudta is, hogy valami szörnyűség történik a zsidókkal. A lelkiismeretén és a háború menetén is könnyíteni szándékozott, ezért egy olyan szerkezet feltalálásán kezdett el gondolkodni George Antheil zongorista-zeneszerzővel - akivel szoros barátság is kialakult a munka folyamán-, ami talán megfordíthatná az állását, és segítené Amerikát a németek ellen.

Látható tehát, hogy nemcsak egy gyönyörű, tehetséges, de egy igencsak éles eszű és intelligens nőről van szó. Hedy ugyanis rengeteg információt gyűjtött össze a volt férjével és a tömérdek politikussal és katonával töltött idő alatt, amiből megszületett a terve a felfedezést illetően. Csakhogy sajnos, ahogy azt már a bejegyzés elején is említettem, a nőket – főként az ilyen feltűnően gyönyörű színésznőket – nem tekintették egyenrangúaknak abban az időben, éppen ezért nem fogadták el a javaslatát, még úgy sem, hogy volt egy férfi segítője is, és sajnos a találmányuk hosszú időre feledésbe merült.


Nagyon örülök, hogy lehetőségem volt elolvasni a könyvet, mert Hedy Lamarr egy remek példája annak, hogy mennyi erős és kivételes nő élt a múltban is. Hedy Lamarról sok mindent el lehet mondani, és talán mondanak is, de én akkor is a szívembe zártam a személyét az elképesztő bátorságáért, intelligenciájáért, ő egy olyan nő volt, akit oly sok férfi akart befolyásolni az élete során, de mégsem tudták őt megváltoztatni, elnyomni. Persze ember lévén követett el hibákat, amiket később tán meg is bánt, elfogyasztott pár férjet is élete során – amiből mi csak kettővel ismerkedhetünk meg –, de talán ez azért is történt így, mert az első nagy csalódása és a múlt súlyos titkai után nem igazán tudott megnyílni. Hedy Lamarr egy ünnepelt színésznő, egy igazi nagyvilági nő volt, de a könyvnek köszönhetően megismerhettük a lemondással és fájdalommal járó múltját, a nagy szerelemből változott kelepcéjét, és azt, hogy miként befolyásolták életét a második világháború szörnyű eseményei. Egy feltűnő, nem mindennapi jelenség volt, aki ha kellett el tudta jásztani a tökéletes feleség, a hollywoodi díva, vagy a feltaláló szerepét is. De hogy ki volt igazából? Nos, az biztos, hogy az egyetlen nő a férfiak között.

Értékelés: 5/5

NYEREMÉNYJÁTÉK

A történelem során nem csak Hedy Lamarr volt olyan nő, akinek a nevét lefelejtették különböző korszakalkotó eredmények mellől, pedig sokan álltak elő fontos újdonsággal férfitársaik előtt is. Játékunk során ezeknek a nőknek a nevét keressük a felfedezéseik alapján. A rafflecopter megfelelő helyére a tudósok nevét várjuk.


Napenergia hasznosítása

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
09.30. Könyvvilág




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése