„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. június 10., szerda

Marc-Uwe Kling: QualityLand


A Helikon kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Marc-Uwe Kling zseniális sci-fi disztópiája. A turné során a nem túl távoli jövőbe kalandozunk, QualityLand országába, ami európa legjobb, legszuperebb, legminőségibb állama, s ahol szinte már csak robotok és mesterséges intelligenciák terelgetik az emberiség életét. A humorral bőségesen átszőtt kötet a szórakoztatás mellett elgondolkodtató szellemi csemege is.
Tartsatok négy bloggerünkkel, hogy esélyetek lehet megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt.


Könyv adatai
Kiadó: Helikon Kiadó
Megjelenés: 2020. március 19.
Eredeti megjelenés: 2017
Oldalszám: 432
Fordító: Bartók Imre
ISBN: 9789634793038



„Hogyan ​lesz a komfortzónából gumiszoba? A QualityLand szellemesen nyomasztó és humorosan elgondolkodtató ábrázolása annak, ami oly sokunkat foglalkoztat – és dühít – korunkkal és várható jövőnkkel kapcsolatban. Herr Kling, bravó!” Bödőcs Tibor
Isten hozott, kedves olvasó, a nem túl távoli jövőben, QualityLand országában – Európa legjobb, legszuperebb, legminőségibb álla!mában! Ez a felsőfokú jelzők birodalma, ahol már szinte kizárólag robotok és mesterséges intelligenciák dolgoznak (bár a munkával járó stresszt sokuk nehezen viseli), a reklámcégek és híroldalak kínálatukat előzékenyen a fogyasztók ízléséhez igazítják, a szerelmi élet pedig a randialkalmazások mindentudó algoritmusai által előre kijelölt mederben csordogál… Ugyan mi váratlan történhetne egy ilyen precízen kiszámított, boldogságra automatizált világban?
Így gondolja a regény főszereplője, Munkanélküli Peter is, egészen addig, míg egy személyre szóló ajándékot nem kap az ország legnépszerűbb csomagküldő szolgálatától: egy rózsaszínű, delfin alakú vibrátort. A kéretlen segédeszköz hatására hősünk egyszemélyes had!járatba kezd QualityLand teljhatalmú mamutvállalatai ellen, mígnem végül egy széles körű tiltakozó mozgalom élén találja magát. Ezzel párhuzamosan QualiyLand mindaddig megnyugtatóan egyhangú politikai játszmái is meglepő fordulatot vesznek. Mivel az ország aktuális elnöke haldoklik, előrehozott választást kell kiírni, melyen a bevándorlókkal riogató szélsőjobb jelöltjével szemben az ellenzék Miénk Johnt indítja. Kampányuk azonban korántsem alakul zökkenőmentesen: John ugyanis képtelen hazudni… és nem mellesleg egy android.
Technikai megjegyzés:
Kedves Olvasó! A QualityLandnek a fentieken túl azért is egy különleges kötet, mert két változata is létezik: egy „sötét” és egy „világos”.
Előbbit a hagyományos könyves formátum takarja – amennyiben kíváncsi a „világos” verzió alternatív fejezeteire is, keresse a QualityLand „2 az 1-ben” e-könyv kiadását!



Amikor az ember lánya egy rózsaszín delfin alakú vibrátorról olvas egy könyv fülszövegében (vagy látja egy könyv borítóján, habár az én figyelmemet ez valamiért elkerülte), akkor nem az az első reakciója, hogy el kellene olvasni ezt a könyvet! Én legalábbis így voltam vele. A figyelmet felkelti, az biztos, és rávesz arra, hogy egy kicsit utánaszagolj, hogy mégis mi akar lenni ez a sztori. Én is így tettem, így amikor aztán tüzetesebben utánajártam, hogy miről is szólhat a QualityLand, már egyértelműen felcsigázta a gondolataimat, és elképesztően kíváncsi voltam a világ legminőségibb országára!

A "legek" országában járunk tehát, nevezetesen QualityLandben, ahol minden a legjobb, a legminőségibb, a legtökéletesebb, a leg, a leg, a leg. Minden tökéletesnek tűnik, a gépek, a mesterséges intelligencia mindent megtesz helyettünk, elvégzi a munkát, párt talál nekünk, tudja, hogy mire vágyunk, mit akarunk megvásárolni, kire akarunk szavazni, még gondolkodnunk sem kell! Na, várjunk csak! Még gondolkodni sem kell? Biztos, hogy jó lesz ez így? Először nagyon úgy tűnik, ugyanis megismerjük Munkanélküli Petert (minden férfi az apja foglalkozása után kapja a nevét), aki látszólag jól elvan ebben a világban, hiába a társadalom alsó peremén, a semmirekellők küszöbén helyezkedik el. Ebben az országban ugyanis szintek vannak 1-től 100-ig, és meg vannak adva a különböző kategóriák, ami alapján feljebb lehet lépni, például, hogy milyen munkát végzel, milyen az egészségügyi állapotod, ki a párod, van-e gyereked stb. Nyilván minél több "jó tulajdonsággal" rendelkezel, annál magasabb társadalmi kategóriában helyezkedsz el. Petert úgy tűnik ez nem zavarja, még akkor sem, amikor szakít vele a barátnője, és lekerül a legalsóbb kategóriába, a semmirekellők közé. Igazából semmi sem zökkenti ki ebből a megszokottságból kialakuló fásult állapotból, egészen addig, amíg meg nem érkezik hozzá az a bizonyos rózsaszín delfin alakú vibrátor...

Szóval Peter megkapja a rózsaszín vibrátort, ami végül is nem is lenne baj, a gond ott kezdődik, amikor nem tudja a terméket visszaküldeni, mert a rendszer nem engedélyezi. Innentől kezdve aztán mintha valamiféle transzból ébredne, egy csomó kérdés felmerül benne: miért nem veszi vissza a shop? Egyáltalán miért kapta? Miért számolta ki az algoritmus, hogy kell neki, amikor egyáltalán nincs rá szüksége? Akkor ez azt jelenti, hogy baj van a rendszerrel? Peter elkezd egy kicsit nyomozni, és utánajárni annak, hogy jó-e az, hogy mindent gépek irányítanak, hogy az algoritmusok konkrétan helyettük hozzák meg a döntéseket, miközben neki csak annyi a dolga, hogy mindent elfogadjon és leokézzon (más lehetőség amúgy nincs is).

A másik szálon is egy nagyon érdekes sztori fut, mégpedig az elnökválasztásnak lehetünk a tanúi. Izgalmas volt a két jelölt, az egyikük egy rendkívül unszimpatikus ember, akiknek minden szava hazugság és csöpög a rosszindulattól, a másik pedig pont az ellentéte, képtelen hazudni, a közjót szolgálja, és még csak nem is ezzel tűnik ki a tömegből, hanem azzal, hogy nos, ő egy android: Miénk John. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy androidnak fogok szurkolni egy elnökválasztáson, de egyrészt a másik jelölt rettentően unszimpatikus volt (mégis sokan oda voltak érte), másrészt pedig John rendkívül emberien viselkedett (mármint persze kivéve a mindentudását és az igazmondását, haha).

Izgalmas és különleges olvasmány a QualityLand, egyben pedig rendkívül félelmetes, hogy egyszer ide jutunk, hogy ilyen nagy mértékben átveszik a gépek az irányítást, ami talán pér éve még elcsépeltnek hangzott volna, most már viszont egyre inkább haladunk efelé. Külön kiemelném a társadalomkritikát, amit Kling belecsempészett a történetbe, mert hiába egy elképzelt, automatizált világban játszódik, rengeteg dolgot rá lehet húzni a mai társadalmunkra.: az osztályok közötti hatalmas szakadékot, a politika világát, a média hamisságát és a rasszizmust is kiemelném. A fejezetek közé beékelt információmorzsákat, híreket és egyéb tudnivalókat szinte mindig megdöbbenve olvastam, sokszor nem tudtam eldönteni, hogy sírjak-e vagy nevessek.

Persze nyilván rendkívül szórakoztató is volt egyben a sztori, sokat nevettem az olvasás alatt, de azért volt egy két pillanat, amikor inkább kínomban, és megállapítottam, hogy azért örülök, hogy még csak nevetnem kell rajta, és nem vagyok a részese. A QualityLand tehát egy humoros, ám elgondolkodtató történet, ahol az emberek robotként viselkednek, a robotok pedig emberi tulajdonságokkal vannak felruházva, ami számomra inkább ijesztő, egyelőre én még szeretnék saját gondolatokat, és nem akarom, hogy más számolja ki az aktuális véleményemet! Nagyon tanulságos, csak ajánlani tudom! De tényleg, a rózsaszín delfin alakú vibrátor senkit se rémisszen meg!


Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK


Kling regényében fontos szerephez jutnak az androidok, ezért mostani játékunkban olyan kötetek borítóit kell felismernetek, melyekben szintén találkozhattok androidokkal, kiborgokkal, vagy éppen robotokkal. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő sorába a felismert könyvek szerzőjét és címét.



Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
06.10. Könyvvilág



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése