„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. június 19., péntek

Levél ​a királynak - a sorozat (blogturné extra)


A Levél a királynak című lovagregényt a 20. század egyik legjobb ifjúsági könyvének választották Hollandiában, ahol azóta is vezeti a sikerlistákat. A történet szerint a ​16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Ha kíváncsiak vagytok az ifjú kalandjaira tartsatok velünk és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyvet.

Könyv adatai
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 2020. május 15.
Eredeti megjelenés: 1962
Oldalszám: 552
Fordító: Wekerle Szabolcs
ISBN: 9789634377320



A ​16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Útja elején még csak nem is sejti, mennyi veszélyes kaland, megpróbáltatás vár rá, és hány ellenséggel kell megküzdenie, ha véghez akarja vinni a feladatot, amivel a Fehérpajzsos Fekete Lovag bízta meg.
A Levél a királynak című lovagregényt a 20. század egyik legjobb ifjúsági könyvének választották Hollandiában, ahol azóta is vezeti a sikerlistákat. Szerzőjét, Tonke Dragtot, irodalmi munkásságának elismeréseként 2001-ben lovaggá ütötték.
A már jól ismert Kolibri Klasszikusok-sorozatban megjelenő Levél a királynak letehetetlenül izgalmas történet, amely itthon is a tizenévesek kedvence lehet.
Kulcs csikordult a zárban. Tiuri hátraugrott. Kinyílt az ajtó, és belépett rajta az egyik Szürke Lovag, leeresztett sisakrostéllyal. Nem szólt semmit, és máris távozott; az ajtót bezárta maga mögött. Tiuri ismét lépéseket és fojtott hangokat hallott. Reszkető ujjal elővette a levelet, és arra gondolt, eljött az ideje, hogy elolvassa, aztán megsemmisítse, még mielőtt illetéktelenek kezébe kerül!



Korábban megírtam a véleményemet Tonke Dragt Levél a királynak könyvéről, most pedig a blogturné egy extra állomásaként a regény alapján készült sorozathoz hozok ajánlót. A sorozat a Netflixen debütált március 20-án, eddig 1 évad jött ki, összesen 6 rész. Tiuri karakterét a 16 éves Amir Wilson alakítja, a rendezők Alex Holmes, Felix Thompson és Charles Martin.

A könyv májusban jelent meg filmes borítóval, én is ebben a formában olvastam, és ahogy haladtam a könyvvel, egyre csak lapozgattam előre, néztem a borítót, hogy mégis kik ezek a szereplők Tiuri mellett, akik a könyv borítóján láthatóak. Hiszen a könyvben Tiuri az útja nagy részét egyedül teszi meg, és habár találkozik út közben több mindenkivel, és egy idő után Piak is mellé szegődik, de akkor is értetlenül álltam a képen látható többi fiatal szereplőhöz. Aztán megnéztem a sorozat előzetesét, és bizony igencsak érződött rajta, hogy nagy mértékben el fog térni a könyvtől, amitől kicsit megijedtem.

Mindettől függetlenül azért mégiscsak kíváncsi voltam a sorozatra, elhatároztam magam, és a múlt héten belevágtam. Nagyjából 40-50 perces részekről van szó, szóval viszonylag hosszúnak számít egy epizód, de az az igazság, hogy engem teljesen beszippantott! Azt azért rögtön az elején le kell szögeznem, hogy a könyvet el kell felejteni, mert habár a főszereplőnk valóban Tiuri, aki lovagnak készül, és egy levelet kell elvinnie Unauwen királyának, minden más tekintetben teljesen eltér a könyv cselekményétől, és igazából Tiurin kívül a szereplők is totál mások, másképpen jelennek meg a képernyőn. És azt kell, hogy mondjam ez talán nem is olyan nagy baj, mert ettől függetlenül elképesztően élvezhető a sorozat, én az előzetes láttán óvatosan álltam hozzá, de abszolút pozitív csalódás lett végül.




Nyilván a könyvhöz képest - ami nekem sokszor naiv és kiszámítható volt - sokkal jobban kiszínezték a történéseket, drámaibb pillanatokat csempésztek a sorozatba, ilyenek voltak például a "hangok", amiket Tiuri hall, vagy éppen a fiú kiközösítése a sorozat elején, a lovagi torna feszült pillanatai, az apjához fűződő feszélyezett viszony, vagy például a szerelmi szál is jóval erősebb, mint a könyvben. Ó, és amin nagyon meglepődtem, és persze örültem neki, hogy Dagonaut uralkodója nő volt (és a lovagjelöltek között is volt női karakter), ami azért csavart egyet a sztorin és ezt kihasználva a politikai helyzetet is jobban bonyolították. Szerintem kifejezetten jót tett a történetnek emellett a többi lovagjelölt előtérbe helyezése is, így jóval izgalmasabb és összetettebb lett a cselekmény, azt mondjuk sajnáltam, ahogyan Piak feltűnt, az ő karaktere teljesen máshogy jelenik meg a sorozatban a könyvhöz képest, és így elveszik számomra a könyv egyik legjobb mozzanata, a Tiurival való mély barátsága.

Még nem fejeztem be egyébként sorozatot (már nincs sok hátra), de amit láttam, az tetszett, úgyhogy én bátran ajánlom, de nemcsak azoknak, akik ismerik a történetet, hanem olyanoknak is, akik nem olvasták a könyvet. Nem túl bonyolult, de szórakoztató, leköti a figyelmet. De azt még egyszer kiemelném, hogy az eredeti történetet jobb elfelejteni, egyszerűen csak át kell adni magad a sorozatnak, és akkor - szerintem - biztosan élvezni fogod!



Egy kis ízelítő, a sorozat előzetese:



NYEREMÉNYJÁTÉK


Mivel a Levél a királynak című regény a lovagkorban játszódik, így a mostani nyereményjáték keretében arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a régmúlt idők lovagjait/vitézeit. Minden állomáson találtok egy rövid leírást, ez alapján kell rájönnötök, hogy kire is gondoltunk.  Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő lovag nevét.

Normann lovag, sikeres dél-itáliai hadjáratairól vált híressé. 1059-ben a pápa iktatta be Apulia Calabria hercegévé.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
06.10. Csak olvass! 
06.18. Readinspo
06.19. Könyvvilág (extra)
06.20. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.22. Hagyjatok! Olvasok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése