„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/2020. június 16., kedd

Linda Boström Knausgård: Isten ​hozott Amerikában


Nem kell ahhoz nagy terjedelem, hogy egy író nagyot alkosson. A svéd Linda Boström Knausgard a tizenegy éves Ellen bőrébe bújva meséli el egy család sötét és szomorú történetét. Az Isten hozott Amerikában nem titkoltan erősen életrajzi jellegű; a Harcom-sorozattal népszerűvé vált író, Karl Ove Knausgård ex-felesége ezzel a szívfacsaró kisregénnyel bizonyította tehetségét a világnak.  
Tartsatok a Blogturné Klub öt bloggerével és nyerjetek egy példányt a könyvből!


Könyv adatai
Kiadó: Jaffa Kiadó
Megjelenés: 2020. április 9.
Eredeti megjelenés: 2016Egy ​háromtagú családot a teljes széthullás fenyeget. Nap mint nap a szakadék szélén egyensúlyoznak.
Apja halála óta a tizenegy éves kislány, Ellen nem szólal meg, és ha otthon van, jóformán ki sem teszi a lábát a szobájából. Ahogy a bátyja sem, aki még a szobája ajtaját is beszögezi, hogy távol tartson mindenkit. Csak anyjuk hisz benne, hogy ők hárman egyszer újra közel kerülhetnek egymáshoz. A fény családja vagyunk, ismételgeti konok meggyőződéssel.
Ám a család otthonában egyelőre a sötétség az úr; beszivárog a lakás zugaiba, a lelkek legmélyére. A hármukat elválasztó csend áttörhetetlen fallá szilárdul. Ellen tudja, hogy mindennek ő az oka, hiszen apja halála az ő lelkén szárad. Ő imádkozott a haláláért. És Isten meghallgatta a fohászát. Ellen meggyőződése szerint ő és Isten tehetnek róla, hogy kisgyerek korának boldogsága örökre elveszett. Pedig Ellen kétségbeesetten vágyik rá, hogy újra szerethessen, és újra szeressék.
Vajon a család, az anya és két gyermeke képes lesz-e rá, hogy ismét megtalálják az egymáshoz vezető utat, és új életet kezdjenek a múlt romjain?
Az Isten hozott Amerikában felkavaró, kegyetlen, katartikus erejű történet egy különleges kislányról, aki azzal az egyetlen eszközzel válaszol az őt sújtó traumákra, amely megmaradt neki: a hallgatással. A minimalizmusával mégis hatalmas érzelmi hatást elérő regényben összecsúszik a múlt és a jelen, az emlékek és a valóság, az élők és a holtak világa. Az olvasó döbbenten és borzongva figyeli, hogy a tizenegy éves gyerek a maga választotta csendben megtalálja-e az erőt, a léleknek azt a szabadságát, amellyel megszabadulhat sötét titkától, és újra visszatérhet az életbe, kijöhet a fényre.
LINDA BOSTRÖM KNAUSGARD (1972-) svéd író és költő. Első regénye, a Helioskatastrofen (Héliosz-katasztrófa) elnyerte a svéd író- és költőnő, Mare Kandre emlékére alapított díjat. Második regényét, az Isten hozott Amerikában címűt a legrangosabb svéd irodalmi díjra, az August-díjra jelölték. Saját bevallása szerint szinte minden megtörtént vele, ami Ellennel, a főszereplővel, a regény mégsem tekinthető önéletrajznak.


Az Isten hozott Amerikában a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg idén tavasszal. Ahogy olvasgattam egy-két értékelést a könyvről, láttam, hogy sokan a szerző egy bizonyos volt férjét emlegetik, én azonban bevallom, még nem hallottam róla, de mindenképpen szerettem volna ezt a tudatlanságomat kiküszöbölni, ezért egy kicsit utána keresgéltem. Mint kiderült számomra, az Isten hozott Amerikában szerzője Karl Ove Knausgård norvég írónak volt a felesége. A több irodalmi díjat is elnyerő férfi pedig arról nevezetes leginkább, hogy megírta a Min Kamp önéletrajzi regénysorozatát, ami nagy port kavart annak idején, és nemcsak a címe miatt, hanem mert a könyveiben - állítólag - túlságosan kitárulkozóan ír családjáról, többek között a jelenlegi könyvünk megalkotójáról is. Én erről véleményt nem tudok megfogalmazni, mivel nem olvastam ezt a sorozatot, de az biztos, hogy lesznek olyanok (és talán nem is kevesen), akik a Knausgård név miatt veszik kezükbe a könyvet.

Hogy miért akartam akkor én ezt a könyvet? Talán furcsán hangzik, de én szívesen olvasok olyan történeteket, amiben valamiféle mentális betegségről esik szó, és az már a fülszövegből is erősen átsüt, hogy ebben a családban, Ellen családjában valami nagyon nincs rendjén. A főszereplőnk tehát a 11 éves Ellen, aki apja halála óta nem kommunikál a külvilággal, tehát nem csak nem beszél, de nem ír, igazából nem ad semmiféle jelet a környezete felé. Egyedül az olvasó ismeri a gondolatait, hiszen az ő narrációján keresztül ismerhetjük meg a történetet. Első hallásra úgymond normális reakciónak tűnhet, hogy Ellen a trauma - édesapja halála - hatására nem szólal meg, az ügy azonban ennél jóval bonyolultabb, hiszen a kislány valamiféle furcsa módon azt gondolja, hogy ő ölte meg az apját. Vagyis pontosítva ő kérte Istentől, hogy haljon meg, és ő teljesítette ezt.

A könyvnek tehát már az alapszituációja sem egyszerű, hát még a folytatás: múlt és jelen felváltva tárul az olvasó elé, és ahogy haladtam előre a történettel, úgy vált egyre nehezebbé az olvasás. A jelenben megismerjük az immár háromtagú családot, Ellent, az édesanyját, aki bár próbálkozik valamilyen szinten megérteni lányát, én úgy éreztem, igazán nem igyekszik. Aztán itt van még Ellen erőszakos bátyja, aki plusz egy hatalmas lapáttal tesz azért, hogy a kislány élete még nehezebbé váljon. Voltak boldog emlékek is, a legrégebbiek, ahogy együtt horgászott a család a nyaralójukban, csak aztán az apja viselkedése elkezdett fokozatosan változni, ami rendkívüli félelmet váltott ki Ellenben. Az olvasó a gyerek leírásból nagyjából sejti, hogy mi történt az apával, de egy 11 éves, sőt annál sokkal fiatalabb gyereknek ezekről a dolgokról fogalma sincs, hiszen sokszor ezt még a felnőttek sem értik. 

A könyv elég rövid, aminek valahol örültem is, mert igencsak nyomasztó a hangulata. Másrészt viszont, ami a múltat illeti, csak egy-egy bevillanó emlékképet kaptunk, emiatt pedig nem állt össze bennem a teljes kép, főleg, mivel ezeket mind egy gyerek szemüvegén keresztül láttam, aki sok mindent máshogy él meg, mint egy felnőtt, nem ért bizonyos dolgokat. Itt van például az édesanyja, akit úgy tűnik, hogy Ellen nagyon szeret, őt látja a fénynek a sötétségben, én mégsem tudtam őt közel engedni magamhoz, mert egy csomó minden nem derült ki róla, például, hogy miképp viselkedett egy-egy szituációban a múltban, vagy úgy konkrétan nem tudtam megállapítani, hogy milyen ember ő. És az az igazság, hogy bármilyen tökéletesnek látta is őt Ellen, én inkább haragudtam rá, amiért nem tudta kezelni az egyre inkább sötétségbe burkolózó lányának helyzetét, és nem látta, hogy mi folyik a testvérek között.

A könyvben - gondolom a rövidsége miatt - nincs igazán bevezetés, belevágunk a történet közepébe, és a vége is lezáratlan, mintha hirtelen elvágták volna. A problémák nem oldódnak  meg, ami történt, megtörtént, ezen nyilván nem tudnak változtatni, de a jelenbéli kérdésekre sem érkeznek válaszok. Az biztos, hogy egy különleges könyv az Isten hozott Amerikában, sok súlyos témát érint, és habár nem oldja fel őket, mégis elgondolkodtatja az olvasót. Sajnálatos módon a szereplőket nem tudtam igazán közel engedni magamhoz, túl rövid volt, túl nyomasztó, túl sötét. Nem bánom, hogy elolvastam, mert mindenképpen érdekes és meghatározó élmény volt, de az biztos, hogy nem egy könnyed olvasmány, erre fel kell készülni.

Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK


A játékban ezúttal olyan könyvek főszereplőinek nevét keressük, akik Ellenhez hasonlóan valamilyen kisebb-nagyobb mentális problémával küzdenek. Az állomásokon található leírások alapján azonosítsátok be a könyvet és írjátok be a főszereplő nevét a Rafflecopter megfelelő rubrikáiba.


Az idén elhunyt szerzőt és egyben címszereplőt a depresszió-irodalom legfontosabb szerzői között emlegetik. Könyvében kendőzetlenül beszél depressziójáról, öngyilkosság kísérleteiről, szexuális- és szerelmi életéről és persze a címadó csoda-gyógyszerről, amivel mindenkit “meggyógyítanak”. Ő egy „rock-and-roll könyvet” akart írni, mert szerinte a többi, depresszióról szóló könyv túlságosan udvarias és bocsánatkérő volt.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
06.08. Flora the Sweaterist
06.10. Utószó
06.12. A Szofisztikált Macska
06.14. Könyv és más
06.16. KönyvvilágNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése