„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. június 17., szerda

Michelle Hodkin: The Evolution of Mara Dyer – Mara Dyer változása


A napokban magyarul is megjelent a Mara Dyer trilógia várva várt utolsó kötete! 
A lezárásról a blogturné klub két bloggere mesél, míg a Könyvvilág bloggere egy korábbi részről szóló élményével eleveníti fel a csodálatos trilógia világát. 
Tarts te is velünk és nyerd meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott Mara Dyer végzetét!


Könyv adatai
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2016. június 9.
Eredeti megjelenés: 2012



Az igazság Mara Dyer veszélyes és titokzatos képességeiről. Sorban minden kiderül…
Mara Dyer valaha úgy gondolta, hogy maga mögött hagyhatja a múltját. Nem menekülhet előle.
Azt hitte, talán csak képzelte az összes problémáját. Nem képzelődött.
Biztos benne, hogy mindazok után, amin keresztülmentek, a fiú, akit szeret, már semmit sem titkol előle. Nagyon téved.

A Mara Dyer trilógia lebilincselő második részében kibontakozik a valóság és a döntések halálosnak bizonyulnak. Vajon mivé változik Mara Dyer?








Megjelent a legújabb és egyben lezáró Mara Dyer kötet a Könyvmolyképző Kiadónál, én azonban a blogturné egyfajta extra állomásaként most a sorozat második részéről hozom az értékelésemet.

Mara Dyer világával én már viszonylag régen ismerkedtem meg, pontosabban még 2015-ben olvastam az első részt. Arra emlékszem, hogy akkor tetszett, de valamiért feledésbe merült a sorozat az évek alatt. Most amikor a záró kötet is megjelent, eszméltem rá, hogy én ismerem ezt a sorozatot, és ha már adódik a lehetőség, mindenképpen szerettem volna folytatni a következő rész elolvasásával. Miután ez már megtörtént, természetesen alig várom, hogy olvashassam a befejező kötetet, amit már meg is rendeltem magamnak, de ne siessünk ennyire előre!

Mivel, ahogy említettem, már évek teltek el az első kötet óta, kicsit fel kellett frissítenem az emlékezetemet a történettel kapcsolatban (ilyenkor milyen jó, hogy könyves blogom van, ahol visszakereshetem az értékelésemet!). Hamar visszajöttek aztán az emlékek Mara nem mindennapi képességéről, az elmegyógyintézet összeomlásáról, ami valamiképpen a lány adottságának köszönhetően történt meg, a meghalt barátokról, az erőszakos exbarátról, és persze a nagyon is ínyemre lévő romantikus szálról, amikor is felbukkant a lány életében Noah. Az első részhez hasonlóan ez a történet sem indul túl rózsásan, Mara ugyanis egy elmegyógyintézetben ébred fel, ahova a rendőrségen történt incidens után (kiborulás és “hallucináció” Jude-ról) került. A lány meggyőződéssel állítja, hogy Jude nem halt meg, amikor rájuk omlott az épület, látta őt a rendőrségen, és rá akar törni az életére, de senki - sem az orvosok, sem a családja - nem hisz neki, sőt mindenféle súlyos mentális betegséggel bélyegzik meg, amiért ebben a hitben él. Mara ezután elhatározza, hogy mivel nem ad igazat neki senki, eljátssza, hogy tévedett Jude-dal kapcsolatban, igazából mindent megtesz azért, hogy kikerüljön az intézetből, és legalább a normális látszatát keltse. 

Miután Marának nagyrészt sikerült rávennie a szüleit, hogy hazamehessen velük, megkezdődnek az elképesztő izgalmak. Egyrészt itt van Mara képessége, amivel kapcsolatban egyre több minden derül ki, és ez után kezdenek nyomozni a fiatalok. Másrészt pedig, mivel a lánynak jórészt senki nem hisz, Jude-nak lehetősége van ráhozni a frászt Marára (és persze az olvasóra), aminek következtében rengeteg félelmetes és hátborzongató jelenetet kapunk. Komolyan, én a könyv nagy részét éjjel olvastam, és többször szó szerint körbe kellett néznem a szobámban, hogy egyedül vagyok-e. Ahogy haladt előre a cselekmény, úgy vált egyre feszültebbé légkör, Mara sokszor egyedül marad a rettegésével, ami nagyon is kapóra jön Jude-nak. Ráadásul még mindig nem hisz neki senki, ami miatt bennem is egyre inkább ment fel a pumpa, ez a fusztráció és félelem pedig, ami Mara érzelmein keresztül abszolút kivetítődik az olvasóra is, elképesztő feszültséget teremt szinte a történet légvégéig.

Na jó, azért egy valaki mégis csak akad, aki hisz a lánynak, ő pedig nem más, mint Noah - természetesen. Egyébként azt meg kell említenem, hogy amiatt azért kicsit mérges voltam, hogy a lány testvére, Daniel sem hitt neki, pedig ő egy annyira szimpatikus karakter, mondhatni ő a napocska ebben az igencsak elborult világban a kedvességével. Na, de visszatérve Noah-ra természetesen ő végig kiállt Mara igaza mellett, együtt nyomoztak, próbálták megérteni a lány - és ha már itt tartunk az ő - képességét is. A szerelmi szál tovább fonódik ebben a részben is, aranyosak voltak együtt, habár azért Noah viselkedésében érzek valamiféle távolságtartást, feszültséget, úgy érzem, hogy még vannak titkai, meg fog minket lepni. Ebben a részben kicsit közelebb kerülhettünk hozzá, sok mindent, leginkább szomorú részleteket ismerhettünk meg családjáról és múltjáról. 

Engem abszolút beszippantott a történet, konkrétan három nap alatt elolvastam a bő 500 oldalt. Rendkívül izgalmas, feszültséggel teli és fordulatos volt, habár egy-két dolgot azért meg tudtam jósolni előre. Mara érzelmei és az egész történet annyira valóságosak voltak, hogy sokszor én is kételkedtem abban, hogy igazából egy fantasy-t olvasok, teljesen át tudtam magam adni a cselekménynek, mintha minden igazi lenne. Ami pedig Mara képességét illeti, nos nekem legtöbbször fogalmam sem volt, hogy mi a valóság és mi az, amit "csak" ő lát, sőt mi az, amit Jude manipulál, az írónő aztán rendesen megkeverte a dolgokat. Mindig, amikor azt hittem, hogy már érzem a talajt a lában alatt, akkor rántotta ki legjobban Hodkin. Kiszámíthatatlan, olykor félelmetes, letehetetlen!

Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK


A mostani játékunk során a sorozat részeiből idézünk, a feladatod pedig, hogy rájöjj, melyik részből származik az idézet. Az adott rész címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írhatod be.


"– Nos, ha amiatt aggódsz, hogy édesanyád netán majd megmutatja nekem a legcikibb gyerekkori fotóidat, megnyugtathatlak, nincs mitől tartanod.
Hála istennek!
– Már mindet láttam.
Csessze meg!
– Különösen nagy rajongója vagyok az ötödikes frizurádnak – mondta fapofával.
– Fogd be!
– Miért, különben te fogod be nekem?
– Jajj, nőj már fel!

– Soha. – Ördögi vigyort villantott rám, és akaratom ellenére én is őrá."

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
06.17. Könyvvilág
06.19. Deszy könyvajánlója



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése