„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. június 11., csütörtök

Tonke Dragt: Levél a királynak


A Levél a királynak című lovagregényt a 20. század egyik legjobb ifjúsági könyvének választották Hollandiában, ahol azóta is vezeti a sikerlistákat. A történet szerint a ​16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Ha kíváncsiak vagytok az ifjú kalandjaira tartsatok velünk és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyvet.

Könyv adatai
Kiadó: Kolibri Kiadó
Megjelenés: 2020. május 15.
Eredeti megjelenés: 1962
Oldalszám: 552
Fordító: Wekerle Szabolcs
ISBN: 9789634377320



A ​16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Útja elején még csak nem is sejti, mennyi veszélyes kaland, megpróbáltatás vár rá, és hány ellenséggel kell megküzdenie, ha véghez akarja vinni a feladatot, amivel a Fehérpajzsos Fekete Lovag bízta meg.
A Levél a királynak című lovagregényt a 20. század egyik legjobb ifjúsági könyvének választották Hollandiában, ahol azóta is vezeti a sikerlistákat. Szerzőjét, Tonke Dragtot, irodalmi munkásságának elismeréseként 2001-ben lovaggá ütötték.
A már jól ismert Kolibri Klasszikusok-sorozatban megjelenő Levél a királynak letehetetlenül izgalmas történet, amely itthon is a tizenévesek kedvence lehet.
Kulcs csikordult a zárban. Tiuri hátraugrott. Kinyílt az ajtó, és belépett rajta az egyik Szürke Lovag, leeresztett sisakrostéllyal. Nem szólt semmit, és máris távozott; az ajtót bezárta maga mögött. Tiuri ismét lépéseket és fojtott hangokat hallott. Reszkető ujjal elővette a levelet, és arra gondolt, eljött az ideje, hogy elolvassa, aztán megsemmisítse, még mielőtt illetéktelenek kezébe kerül!


“Az embernek olykor szomorúnak kell lennie, hogy jobban értékelhesse később a boldogságot. Ahogyan esőre is szükség van a napsütéses időszakok között.”


A Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg Tonke Dragt Levél a királynak könyve ezúttal filmes borítóval. Én nem vagyok az a típus, aki különféle megkapó marketingfogások alapján választ olvasnivalót, amik ugyebár általában a borítón, vagy a fülszöveg részeként jelennek meg, most azonban mégis ez történt. Az, hogy a könyvet a 20. század egyik legjobbjaként emlegetik az ifjúsági műfajban Hollandiában, ráadásul a szerzőjét lovaggá ütötték, valamit mégiscsak jelenthet, úgyhogy úgy döntöttem, teszek egy próbát vele.

A történet tehát holland szerző tollából származik, és számomra hihetetlennek tűnt, hogy az eredeti megjelenése 1962-ig nyúlik vissza, mert a nyelvezete alapján ez nem érzékelhető. Már maga a műfaj is felkeltette az érdeklődésemet, a Levél a királynak ugyanis egy lovagregény, és ha emlékezetem nem csal, még sosem olvastam korábban ilyen könyvet, úgyhogy nem is igazán tudtam, hogy mire számítsak.

A történetünk elején Dagonaut királyságába járunk, könyvünk főhősét, Tiurit éppen a lovaggá ütésének éjszakáján ismerjük meg. A mindössze 16 éves fiúnak társaival együtt virrasztással kell töltenie az éjszakát, nem beszélhetnek sem egymással, sem mással. Valaki azonban mégis megzavarja őket, egy idegen, aki segítséget kér tőlük. Tiuri az egyetlen, aki meghallja őt, és habár viaskodik magával, mégis meghallgatja az idegent. A lényeg igazából annyi, hogy Tiuri megtalálja a haldokló Fehérpajzsos Fekete Lovagot, Edwinemet, aki utolsó leheletében megkéri a fiút arra, hogy teljesítse azt a feladatot, amit ő nem tudott: vigyen el egy levelet a szomszédos Unauwen királyságba minél hamarabb, mert veszély fenyegeti őket, a levelet pedig őrizze meg, még az élete árán is, senki nem szerezhet tudomást a küldetéséről. Tiuri bármennyire szeretné, ha másnap lovaggá ütnék, lemond róla azért, hogy beteljesítse egy nagy lovag utolsó kívánságát, ami úgy érzi, rendkívül fontos feladat.

“Csak akkor fogod fel, valójában mennyire szeretsz valamit , ha az a valami veszélybe kerül…”

A könyv tehát legnagyobb részt Tiuri utazásáról szól, ami talán elrettentő lehet az oldalak számát tekintve, de az az igazság, hogy a fiú rendkívül izgalmas kalandokba keveredik, így unatkozni nem sok idő marad. Mivel fontos ügyről van szó, természetesen sok veszély is leselkedik az ifjú lovagjelöltre, az útonállóktól egészen a levelet megkaparintani vágyókig újabb és újabb akadályokat kell legyőznie. Emellett pedig találkozik több emberrel, lovaggal is az útja során, akik mind hozzátesznek valamit a történet fonalához. Sok mindenkiről nem szeretnék beszélni esetleges spoiler veszély felmerülése miatt, de egy valakit mindenképp ki kell emelnem a Tiuri kalandjai során felbukkanó személyek közül. Ő nem más, mint Piak, akivel a Nagy-hegységben találkozik a fiú, és aki kísérője lesz egész sokáig. Piakot könnyű volt megkedvelni, annyira barátságos volt, ráadásul a megjelenése egyfajta könnyed hangulatot hozott Tiuri egyébként sokszor veszélyes és feszült utazásába. A két fiú nagyon jól kiegészítette egymást, ami az egyikük figyelmét elkerülte volna, ott a másik résen volt, és fordítva, ahogy fogytak a lapok száma, úgy mélyült el egyre inkább a barátságuk.

A világfelépítés nem túl bonyolult, mivel az egész könyv mondhatni egy nagy utazás volt, rengeteg olykor veszélyes, ám gyönyörű helyszínt bejárhattunk a Nagy-hegység keleti oldalától nyugatra haladva: megjártuk az olykor veszélyt rejtő erdőt, a meredek és hideg hegyeket, láttuk a nagy sodrású folyókat, vagy éppen a különböző várakat saját, nem mindennapi hagyományaikkal. Habár Tiuri  Dagonaut királyságból származik, Unauwen királyságról mégis többet megtudunk, főként ahogy egyre inkább közeledünk a cél felé.

Tiuri karaktere igazán lovaghoz méltó. Egyrészt - habár ezzel szabályt szegett meg - rögtön segíteni akart egy rászorulónak, onnantól kezdve pedig, hogy ígéretet tett a lovagnak, egy percre sem tántorodott el a céljától, nem szegte meg a szavát. Habár kezdetben még csak bontogatta szárnyait, és sokszor kedvesen naivan látta a világot, végig bátran és határozottan viselkedett, nem félt kiállni a véleményéért. 

“Csak azt jegyezzétek meg, hogy azért, mert a gonosz ellen harcoltok, még nem vagytok mindjárt jók! A jó és a gonosz egymás ellenségei, de igen közel is lehetnek egymáshoz.”

Nekem összességében tetszett a történet, de azt gondolom, hogy a fiatalabb korosztálynak még inkább tanulságos lehet. Tiuri kalandjai izgalmasak voltak, mindig történt benne valami, szóval nem unatkoztam az olvasás során. A történet persze nagyrészt kiszámítható, és olykor gyermekien naiv, de ezzel igazából nincs baj a célkorosztályt tekintve. Ettől függetlenül én szívesen vettem részt Tiuri kalandjaiban, izgultam érte és Piakért, hogy teljesíteni tudja a feladatát, mert annyira szimpatikus volt a karaktere, és tényleg mindig történt valami, ami fenntartotta a figyelmem. 

Értékelés: 5/4




NYEREMÉNYJÁTÉK


Mivel a Levél a királynak című regény a lovagkorban játszódik, így a mostani nyereményjáték keretében arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a régmúlt idők lovagjait/vitézeit. Minden állomáson találtok egy rövid leírást, ez alapján kell rájönnötök, hogy kire is gondoltunk.  Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő lovag nevét.

Az angol trónörökös a százéves háborúban tűnt ki képességeivel, elképesztő győzelmeket aratott az ellenségen. Például az 1356-ös maupertuisi (poitiersi) csatában 7000 angol harcossal megfutamított 18 000 franciát.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
06.10. Csak olvass! 
06.11. Könyvvilág 
06.12. Flora the Sweaterist (extra)
06.13. Csak olvass! (extra)
06.14. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06.15. Flora the Sweaterist
06.17. Könyv és más
06.18. Readinspo
06.19. Könyvvilág (extra)
06.20. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.22. Hagyjatok! Olvasok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése