„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2020. július 13., hétfő

Rojik Tamás: Szárazság


Rojik Tamás Young Adult regényében a klímakatasztrófa már nem a távoli jövő, hanem a jelen. A szerencsések, mint történetünk főszereplői Budapest belső kerületeiben élvezhetik fiatalságukat, ám az újabb katasztrófa elszakítja őket egymástól. Vajon mit hoz számukra a jövő? Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak erről a Magyarországon játszódó disztópiáról, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek a Tilos az Á könyvek kiadó által felajánlott két nyereménypéldány egyikét!

Könyv adatai
Kiadó: Tilos az Á Könyvek Kiadó
Megjelenés: 2020. május 20.
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 272



Budapest, ​valamikor a 2050-es években.
Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni.
Dani, a magának való fiú és osztálytársa, Anikó abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak. Mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így nem véletlen, ha hamar megtalálják a közös hangot. A kamaszok félénk barátkozását és a kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól és az egész addigi életük fenekestül felfordul.
Vajon sikerül Daninak Anikó nyomára bukkanni, és ha igen, képesek lesznek együtt megbirkózni a rájuk váró kihívásokkal? Mit kezdenek az új információkkal, amik alapjaiban rengetik meg a világukról alkotott elképzeléseiket?


A disztópia az a műfaj, amihez nekem meg kell, hogy legyen a megfelelő lelkiállapot, és mivel emlékeim szerint az Énekesmadarak és kígyók balladája után olvastam ezt a könyvet, már mondhatni benne voltam a hangulatban. Habár a Szárazság esetében egy teljesen másfajta világfelépítésről van szó, a nem is olyan távoli jövőben járunk, ráadásul Magyarországon. Mind a téma, mind a helyszín abszolút felkeltette az érdeklődésemet, ráadásul magyar szerző tollából ritkán olvasok ebben a műfajban, így kíváncsian kezdtem bele a könyvbe.

Budapesten járunk tehát, a 2050-es években, fogalmazhatnék úgy, hogy karnyújtásnyira a jelentől. Az alapszituáció nem túl kecsegtető, hiszen habár technikailag jóval fejlettebb a világ, ami nagyon nyomasztó, és egyre inkább rányomja a bélyegét a történetre, az a globális felmelegedés jelensége, ami immáron nemcsak egy távoli fenyegetőzés, hanem nagyon is itt van, ebben élnek a szereplőink. A könyvünk címe nem véletlenül Szárazság, hiszen a klímaválság legfélelmetesebb következménye az, hogy egyre kevesebb víz jut az embereknek, folyamatosan szabályozni kell a felhasználását. A téma tehát nem könnyű, ezt egy kicsit oldja, hogy a főszereplőink fiatalok, a középiskolás Daninak és Anikónak a történet elején úgymond teljesen hétköznapi problémákkal kell szembenézniük: suli, tanulás, rajzolás és persze az első szerelem.

Természetesen aztán, ahogy jobban megismerjük őket, úgy válik egyre komolyabbá a helyzet, mindkettejüknek rá kell ébrednie, hogy hamarosan teljesen más problémákkal kell majd megküzdeniük. A karakterek egyébként nekem nagyon szimpatikusak voltak, nem a klasszikus hősök szerepében láthattuk őket, főként Danira igaz ez, akinek problémái voltak a szociális beilleszkedéssel. Valahogy sokkal hihetőbbnek éreztem a küzdelmeiket úgy, hogy nem voltak tökéletesek, hanem csak két átlagos tini, akik igencsak szorult helyzetbe kerültek, amire abszolút emberi érzelmekkel és cselekedetekkel reagáltak.

Két fő szála van a történetünknek, egyrészt a társadalmi különbségek kiéleződése, ami úgy mutatkozik meg, hogy létezik a szerencsések köre, akik a fővárosban laknak viszonylag jó körülmények között, biztonságban. Másrészt pedig ott vannak azok, akik a peremen kívülre szorultak, róluk sokáig nem tudunk meg semmit, hiszen a főszereplőinknek konkrétan fogalmuk sincs, hogy ők miképpen élnek, hiszen ezeket a kormánynak sikerül titokban tartani. Legalábbis a gyerekek elől, hiszen azért érződik, hogy a felnőttek sokkal többet tudnak, mint amit elárulnak. Ebből a szempontból erős társadalomkritikával bír a könyv, megmutatja az elképesztő szakadékot a szegények és a gazdagok között, ahová mintha egyre inkább érne el a mi világunk is, ha még nincs egyáltalán ott. Találkozunk nem kevés hazugsággal, manipulációval, igazából ha jobban belegondol az ember, csupa ismerős dologgal, igencsak keményen tálalva. Persze, mint minden rendszernek, előbb-utóbb ennek is el kell buknia, hiszen amikor felüti a fejét a káosz, akkor kiderül, hogy nem minden úgy van, ahogy a főszereplőink gondolják, ahogy el akarták velük hitetni.

A társadalmi különbségektől teljesen független a klímakatasztrófa kérdése, hiszen lehetsz akármilyen gazdag, ha egyszer eléri a Földünk a végét, akkor igazából nem számít mennyi pénzed van, nem érsz vele semmit. Erre kiválóan rámutat a történetünk is, kissé félelmetes volt olvasni erről a "kiszáradt" helyzetről, a technikákról, ahogy próbáltak spórolni a vízzel, ahogy igyekeztek helyreállítani azt, amit az elődök - azaz mi! - elrontottunk, elpazaroltunk. Nem tudom, hogy azért választotta-e a szerző ezt a "közeli" időpontot, amelyben a történet játszódik, hogy felhívja az emberek figyelmét a téma súlyosságára, mindenesetre nálam biztosan betalált.

A klímakatasztrófa témája rendkívül aktuális és releváns, de sajnos én úgy látom, hogy még mindig nem kap elég figyelmet, hogy még mindig nem vesszük eléggé komolyan, ezért nagyon fontos erről a témáról beszélni, olvasni és persze írni. Úgy gondolom, hogy Rojik Tamás nagyon jól rámutatott a lényegre, és habár a könyv egy disztópia, egy elképzelt, negatív világkép, azt hiszem, hogy talán mégsem olyan sok benne az írói fantázia, mint a lehetséges jövőkép, akár a társadalmi problémákat nézzük, akár a bolygónk helyzetét. Mindezeket a komoly témákat pedig egy izgalmas, fordulatos ifjúsági történetbe csomagolta a szerző úgy, hogy az élvezhető, fogyasztható, ám mégis elgondolkodtató legyen.


Értékelés: 5/4,5


NYEREMÉNYJÁTÉK


Mivel a regény fontos részét képezi a klímakatasztrófa, úgy gondoltuk, hogy a játékunk is ezzel kapcsolatos lesz. A ti dolgotok annyi, hogy egy picit elmerüljetek a témában, és megoldjátok az egyes állomások feladatait! Annyit segítünk, hogy mindenhol zárójelben jelezzük, mi a feladatotok.


 “Az éghajlatváltozás által egyik legérintettebb terület az _____, itt tapasztalható a legerősebb felmelegedés. A jegesmedvék jövője emiatt veszélybe került, hiszen talpunk alatt olvad az otthonunk.”
(Mi a hiányzó szó?)

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


További állomások
07.13.Könyvvilág
07.15. Kelly és Lupi olvas
07.17. Sorok között
07.19. Hagyjatok! Olvasok!
07.21. Veronika's Reader Feeder
07.23. Könyv és más
07.25. Spirit Bliss Sárga könyves út
07.27. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése