„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2021. július 2., péntek

Marie Pavlenko: Akár ​egy kismadár


Marie Pavlenko ezen könyvében szemtanúja lehetünk egy testileg és lelkileg is sérült lány fejlődésének. Ha titeket is érdekel Abigail sorsa, tartsatok velünk, játsszatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott példány!

Könyv adatai
Kiadó: Menő Könyek Kiadó
Megjelenés: 2021. május 20.
Eredeti megjelenés: 201
Oldalszám: 374


Abigailnek autóbalesete után súlyos testi és lelki sérülésekkel kell szembenéznie. Karja elvesztése felforgatja a mindennapjait, miután hazatért a kórházból. Minden barátjával megszakítja a kapcsolatot, mert képtelen folytatni korábbi életét. Hogy is határozhatná meg magát az ember, ha elveszítette korábbi életének biztos fogódzóit, ha már nem igazán tudja, ki is ő valójában, és a testében robbanásra készen mindig ott lapul a fájdalom? Ám családtagjai szeretetének, a könyveknek, a természetnek, a nevetésnek és a madaraknak köszönhetően Abi végül újratanulja, hogyan találja meg ismét az élet örömeit.

Marie Pavlenko írónő tollából már olvastam az Én vagyok a napod c. könyvet, ami a tavalyi évem egyik nagy kedvence lett. Az írónő stílusa teljesen magával ragadott, ráadásul a témája is rendkívül tanulságos volt, úgyhogy természetesen amikor megtudtam, hogy új könyve jelenik meg a Menő Könyvek Kiadónál, mindenképpen olvasni akartam.

Azt már a fülszövegből is látni véltem, hogy az Akár egy kismadár története is egy nehéz témát dolgoz fel, a könyv főszereplője ugyanis egy baleset során elveszíti az egyik karját, és ezután a trauma után kell mondhatni egy teljesen új életet kezdenie. Úgy ismerjük meg Abit, mint egy olyan fiatal lányt, aki tudja mit akar az élettől, sok barátja van, az állatorvosi felvételijére készül, nagyon lelkes emiatt, azonban amikor autóbalesetet szenved édesanyjával, minden megváltozik. Abi teljesen magába fordul, ellöki magától a barátait, mindenre és mindenkire haragszik, egyszerűen képtelen feldolgozni az eseményeket. Egy napon azonban találkozik egy régi ismerősével, Auréle-lel, aki mintha máshogy nézne rá, nem bámulja meg őt úgy szánakozva, ahogy a legtöbb idegen. A fiú könyveket kezd küldeni neki, majd elkezdenek barátkozni, és ennek hatására Abiben feléled a remény, hogy talán van valamiféle napsugár az ő sötét életében is.

A könyv tehát Abi újra önmagára találásáról szól, arról, hogy miképpen kell neki egy teljesen új életet kezdenie, alkalmazkodni az új helyzethez, a mindennapi tevékenységek megszokásától egészen a testi és lelki fájdalom elviseléséig. Mondanom sem kell, hogy Abivel egy rendkívül nehéz utat jártunk meg, a könyv elején a lány depresszióban szenved, alig mozdul ki otthonról, retteg az emberek reakcióitól, és igazából minden olyan tevékenységtől, amiben helyt kellene állnia ebben az új helyzetben. Ezek a részek rendkívül mélyen érintettek, az írónő nagyon érzékletesen írja le Abi gondolatait, amelyek olykor mellbevágóan sötétek és fájdalmasak voltak. Képtelenség nem együtt érezni a lánnyal, sokszor megkönnyeztem a gondolatait, és alig vártam, hogy jobban legyen. Ez a folyamat azonban lassacskán indult be, Abbinek fájdalmas és akadályokkal teli utat kell bejárnia a könyv során, meg kell tanulnia elfogadni az új önmagát, és meglátni a szépet az életben. Ebben a folyamatban nagyon sokat segít Auréle, aki kicsalogatja őt a csigaházából, kezdetben csak a közeli parkba mennek madarakat nézni, aztán a fiú egyre többször bukkan fel Abiék házánál, sok időt töltenek együtt, míg a lány kezdi elhinni, hogy talán ebbe az új életbe még barátok is beleférhetnek.

Fontos megemlítenem Abi családját is, hiszen a baleset után természetesen az egész család élete teljesen megváltozik. A szülők rengeteg áldozatot hoznak és mindent megtesznek azért, hogy Abi minél kényelmesebben érezze magát az új helyzetben. Mindez a történet első felében nagyon nehezen megy, Abi fájdalma és dühe az egész családjára kihat, ami sok nehézséget szül, és bizony ez a család minden tagjának nagy kihívást okoz. Abinek van egy húga is, aki a baleset után igencsak háttérbe szorul, és emiatt egy idő után megharagszik a nővérére, ami csak plusz feszültséget okoz otthon. Így tehát nemcsak Abinek de az egész családjának meg kell szoknia a változást, új rutinokat kialakítani, kompromisszumokat kötni, elfogadóbbnak, nyitottabbnak lenni egymás irányába. Szerencsére oldja a feszültséget Abi nagynénje, Coline, aki egy nagyon szórakoztató karaktere a történetnek, rá még Abi is képtelen haragudni, annyira magával ragadó a lelkesedése és pozitív életszemlélete.

Az Akár egy kismadár tehát nem egy könnyed olvasmány, erre fel kell készülni, mégis érdemes elolvasni, mert minden szomorúsága ellenére ott van benne a remény, hogy bármilyen nehéz is a helyzet, bármennyire is lent vagyunk a mélyben, mindig akad egy kis reménysugár, amiért érdemes küzdeni. És ez az, amiben Marie Pavlenko ismét jeleskedett, hogy megmutassa nekünk, hogy az élet lehet nagyon nehéz és fájdalmas, ugyanakkor gyönyörű és reménnyel teli is. Az írónő stílusát és írásmódját még mindig nagyon szeretem, úgy képes egymás után tenni a szavakat, hogy azok elgondolkoztassanak, igazán megérintsék a lelkemet. Én szívből ajánlom ezt a történetet (de igazából Pavlenko bármely könyvét) mindenkinek, aki szeretne egy komolyabb, ugyanakkor szívmelengető, tanulságos könyvet olvasni.
Értékelés: 5/5
NYEREMÉNYJÁTÉK

Tekintve, hogy a főszereplő, Abigail balesetet szenvedett, most erre a vonalra koncentrálunk a játék során. Minden állomáson találtok egy idézetet, ami egy olyan könyvből származik, amelyben nagy szerepet játszik egy baleset. A ti feladatotok, hogy az idézet alapján kitaláljátok, melyik könyvről van szó, és a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.


„Ahhoz, hogy kitárhassuk az ajtókat, tudni kell, mi lapulhat bent a sötétben, és nem szabad félni tőle.”

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
További állomások

06.28. Fanni’s Library
06.30. Csak olvass!
07.02. Könyvvilág
07.04. Utószó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése