„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



Nicole Williams - Crash - Zuhanás


Fülszöveg: Lucy nem éppen arról álmodott, hogy új iskolában kezdje az utolsó évet. Arról pedig pláne nem, hogy a gimi rosszfiúja, Jude Ryder leribancozza az első napon. De csak a céljára összpontosít. Balerina szeretne lenni, s nem hagyja, hogy bármi az útjába álljon ennek megvalósításakor. Egészen addig, amíg újra Jude-ba nem botlik. 
Jude-nak priusza van – igazi priusza – ami hosszabb, mint egy végzős záró dolgozat, és hangulatingadozása, ami kellemes társaságból hirtelen veszélyessé változtatja. A nevét isten tudja, hány lány sóhajtotta, kiabálta és átkozta. Olyan, mint egy halálos betegség, amit arra teremtettek, hogy tönkretegye a Lucy-féle lányok életét. És ezt el is mondja neki. De míg a pletykák féktelenül terjednek, és jó hírnevek tipródnak a sárba, Lucy nem figyel Jude figyelmeztető szavára. Tragédia készülődik?



Szerintem a korábbi bejegyzéseim alapján elmondható, hogy szeretem a YA könyveket. Mert fiatalokról szól, szerelemről, családokról, és persze a megoldásra váró problémákról. És mivel mostanában nem nagyon olvastam ilyesfajta könyveket, örültem, hogy rátaláltam a Crashra. Hát.. az örömöm nem tartott túl sokáig. Nem tetszett. Egyszerűen minden túl hamar, túl sok, túl.. semmilyen volt, ráadásul a fülszöveg alapján sem azt kaptam, amit ígért. Úgyhogy előre bocsánat, de nem leszek túl kedves, ráadásul elég spoileresre sikeredett..

Szóval ott kezdőik a történet, hogy a nyári szünet végén Lucy a strandon ülve meglátja Jude-ot, és mivel nagyon bejön neki a srác, próbálja magára felhívni a figyelmet, ami persze sikerül is. A fiú odamegy hozzá. És itt megtörténik az 3 mondat alatt, ami más könyvekben mondjuk áll 50 oldalból: Jude először egy bunkó, utána jó fej, de két perc múlva már jön a jól ismert "ha jót akarsz, tartsd tőlem távol magad" mondat. Aztán estére már egymásra tapadnak, és odavannak egymásért, hajnalra viszont már el is viszi Jude-ot a rendőrség... Mondhatni egy teljes könyv, egyetlen fejezetben (na jó háromban). Aztán elkezdődik a suli. És mit is ír a fülszöveg? Hogy Jude leribancozza Lucyt az eső nap. Na ez nem történt meg!  Pedig én vártam a pillanatot, de most komolyan, gondoltam legyen valami izgalom... Ha a fiú nem is, de a többiek megtették, de nem tartott sokáig az örömük, hiszen már jött is Jude, a hatalmas, a félelmetes, aki az öklével megmentette lányt a kegyetlen iskolatársak elől. Szóval a párocskánk összejött, de persze Lucy-nak nem tart soká a bizalma, főként amikor feltűnik a titokzatos Holy.. Utána már csak arra eszméltem, hogy Lucy összejön egy még nagyobb idiótával Sawyer-el (akiről az ember elsőre tudta, hogy nem kéne), - hónapok mennek el a semmire - és akitől persze majd Jude-nak meg kell mentenie, aztán összejönnek kb. egy éjszakára, de kiderül a nagy titok... és.. és... a többit rátok bízom.

Nézzük mik is voltak a legnagyobb gondjaim. Egyrészt ott volt Jude, akiről nem kaptunk túl sok leírást, azonkívül, hogy milyen szexi és izmos, de könyörgöm, ennyi könyv után ez már nem elég! Ráadásul a srác nem túl enyhe dühkezelési problémája számomra inkább volt ijesztő, mint védelmező jellegű. A fiú nagy nulla a tanulást illetően, de mégis minden egyetem őt akarja. Mert jó oké, hogy sportösztöndíj, de azért ez enyhe túlzás.  Aztán ott van Luce, aki úgy káromkodott az egész könyvben, hogy a végén már én éreztem kínosnak. Értem én, hogy egy erős karaktert akartak létrehozni, de azért ez túlzás volt, főleg egy tizenévesekről tizenéveseknek szánt könyvben.  És tudom azt is, hogy a mai tinik így megy úgy beszélnek, de egy könyvben szerintem akkor sem megengedett ennyi csúnya szó. Aztán egy kicsit nagyképű is szerintem, hiszen rajta, és persze Jude-on kívül mindenki hülye, meg semmirekellő az iskolában.. Mondhatni jól egymásra találtak. És végül a tánc. Lucy ugyebár imád táncolni, és ez az, amivel le tudja vezetni a napi feszültségét. Ezekkel a részekkel meg is voltam elégedve, csak egy kicsit több hangsúlyt fektettem volna rá, ha már ennyire beharangozták.

Ami közel állt a szívemhez, az Lucy családja volt. Egy újabb példa arra, hogy hogyan lehet illetve nem lehet feldolgozni egy gyermek elvesztését a családban. Lucy apukáját nagyon megkedveltem, ő volt számomra a legkedvesebb szereplő. Persze nyilván még nem oldódott meg minden, gondolom  a folytatásban még lesz a családjáról szó. Mert hát, megnéztem, és igen lesz folytatás. Ez a könyv csak egy három részes csoda első morzsája volt

Értékelés: 5/2

További borítók

2 megjegyzés:

  1. Minden tiszteletem a tiéd! Én sajnos nem tudtam átrágni magam ezen a könyvön. Pár fejezet után feladtam. :( Pedig az elején az a jaj, de helyes ez a srác, nem nézek oda, de azért próbálok szexi lenni dolog megmosolyogtatott. Utána viszont... semmi nem fogott meg benne. De most, hogy látom részletesen miről szól, azt hiszem, jó döntés volt részemről. Egyetértek veled, ennyi hasonló jellegű könyv után már harmatgyenge, ha csak annyi leírást kapunk a főhősről, hogy juj, de szexi! Az a gyönyörű borító, amit betettél a végére nagyon megtévesztő, én azt láttam meg legelőször, az fogott meg. De sajnos többet ígér, mint amennyit ad. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, habár én a külföldi borítókat csak az olvasás után fedeztem fel, azt kell hogy mondjam, tényleg nagyon szépek (főként a bal oldali) Egyébként én a viszonylag sok pozitív vélemény miatt kezdtem bele, de hát ízlések és pofonok :)

      Törlés