„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2018. március 23., péntek

Brodi Ashton · Cynthia Hand · Jodi Meadows: Lady ​Jane




A Maxim Könyvkiadó jelentette meg három sikeres young adult szerző Brodi Ashton, Cynthia Hand, Jodi Meadows közös regényét Lady Jane címmel. Valós történelmi személyekkel kalandozhatunk ebben az alternatív valóságban Anglia trónjáért folyó cselszövések közepette.  Nyolc bloggerünk mutatja be ezt a humorban bővelkedő regényt, ahol mindennapos az emberek alakváltása a legkülönbözőbb lényekké. Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.


Könyv adatai
Kiadó: MaximKiadó
Megjelenés: 2018. február 28.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 510
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
ISBN: 9789632618906



Edward ​még csak tizenhat éves, és már Anglia királya. De sajnos épp haldoklik, ami elég kellemetlen, ha azt nézzük, hogy inkább az első csókja tervezésével kellene foglalkoznia, mint azzal, hogy kire is hagyja a trónt…
Jane Edward unokatestvére, akit sokkal inkább érdekelnek a könyvek, mint a romantika. Szerencsétlenségére Edward beleegyezett a megházasításába, hogy ezzel bebiztosítsa a trónöröklését. Ráadásul van valami igen furcsa a neki kiválasztottban: Gifford ugyanis egy ló. De tényleg, a férfi minden egyes nap hajnalán egy nemesi szénafalóvá változik – csak hogy naplemente után a fogai között szénaszálakkal változhasson vissza emberré. Ettől eltekintve azért meg kell hagyni, hogy roppantul jóképű, és Jane szívében szép lassan hely szabadul fel számára is.
A történet egyre zűrösebbé válik, ahogyan Edward, Jane és Gifford egy kolosszális összeesküvés közepén találják magukat. Miközben a királyság sorsa a tét, hőseinknek saját összeesküvést kell szőniük, számos harcot megvívniuk, kalandozniuk, s a szívük sem maradhat szárazon. De vajon sikerül véghezvinniük a tervüket, amíg a fejük még a helyén lehet?


Elsősorban Cynthia Hand neve keltette fel az érdeklődésemet a könyv iránt, mert benne eddig még nem csalódtam. Kíváncsi voltam, hogy a három szerző által írt történet milyen összképet fog nyújtani, és azt kell hogy mondjam, nagyon jól megoldották. A könyv stílusa, hangulata, a három főszereplő szemszöge annyira jól összecseng, hogy lehetelten megmondani, hogy nem egy írója van.
Fogalmam sincs, hogy mire számítottam a fülszöveg alapján, de amit aztán átéltem az olvasás alatt, arra biztos nem. A három szerzőnk fogott egy történelmi eseményt, és úgy csűrte-csavarta, hogy abból egy pazar komédia - ráadásul fantasy műfajban – kerekedett ki. A szereplőink (legnagyobbrészt) tehát valós személyek, ahogy a történet váza is, csak éppen valami elképesztő módon újraálmodva tárták elénk Anglia eseményeit az 1500-as évek közepén. De én nem is fixíroznám tovább, hogy mi is történt pontosan akkor – arra ott vannak a történelemkönyvek –, inkább lássuk azt, hogy mit hozott ki ebből a 3 szerző. A főszereplőink Edward, Lady Jane és Gifford (de jobban szereti, ha csak G.-ként emlegetjük), az ő történetüket meséli el a könyv, fejezetenként mindegyikőjük életére kitérve. Anglia királya, Edward haldoklik, és nincs törvényes fiúutódja, ezért a tanácsadója Lord Dudley, azt javasolja neki, hogy kuzinját, Lady Jane-t tegye meg királynőnek, hozzáadva az ő fiát, Gifford Dudley-t. Edward kelletlenül belemegy, habár a két fiatal még sosem találkozott, így természetesen nincsenek elájulva az ötlettől, ráadásul első ránézésre semmi közös nincs bennük. Lady Jane a könyvmoly szó totális megtestesítője, az egyik legokosabb nő talán abban az időben, G. viszont a pletykák szerint egy igazi nőcsábász, ami természetesen nincs a mi Jane-ünk ínyére.

Aki a történelemben jártas, biztos csodálkozik azon, hogy az eddig leírtak alapján mégis mi oly különleges ebben a könyvben, hiszen ezek nagyon is ismerős események a múltból, azonban a lényeg még csak most következik. Ez a világ ugyanis rendkívül különleges, az Igazak és az Ei∂anok ellentétére hegyeződik ki. Az Ei∂anok ugyanis alakváltók, állatokká képesek átváltozni, amit az Igazak természetellenesnek tartanak, és üldözik is őket. Itt azért meg kell jegyeznem, hogy ezzel a megálmodott világgal remek párhuzamot vontak a szerzők a történelmi Anglia akkori hangulatával. Visszatérve, (többek között) az egyik főszereplőnk, G. is Ei∂an, szegény nem tartozik azok közé, aki tudja irányítani az átváltozásait, így amikor a nap felkel, akkor lóvá alakul át, és így is marad egészen napnyugtáig. Talán mondanom sem kell, rendkívül kellemetlen Jane számára, amikor az egyébként is katasztrofális nászéjszakájuk úgy végződik, hogy az újdonsült férje lóvá változik.

Talán kissé furcsának hat így első olvasásra, mindenesetre nekem nagyon tetszett e hármas által – valós és valótlan keverékével – elképzelt történet. Ezen persze az is segített, hogy mindezt rettentően humorosan oldották meg, talán másképp nem is lehetett volna. Így tehát komoly történetre senki se számítson, a sziporkázó humor, a szellemes beszólások, a szarkazmus (és egyéb szinonimák) folyamatosan színesítik az eseményeket, még a legdrámaibb helyzetekben is komolytalan marad. Ez persze nem probléma, hiszen nem egy történelmi könyvet tart a kezében az olvasó, a tényeket már sokan mások leírták korábban, itt valami teljesen újra, valami különlegesre kell készülni.

Persze azért a romantikus szálról sem feledkezem meg, ami szintén végig jelen van, mégsem éreztem a könyv erősségének. Jane és G. nem igazán találják meg a közös hangot, csak a vége felé hittem el, hogy nekik együtt kell lenniük. Valószínűleg ezt G. miatt éreztem, akinek nagyon jól sikerült palástolnia az érzelmeit, még úgy is, hogy minden fejezetben a gondolataiba láthattam. Persze Edward sem maradhat egyedül, ő is megismerkedik valakivel, de erről nem szeretnék spoilerezni. Viszont az ő romantikus pillanatait jobban szerettem, nagyokat mosolyogtam, mert ugyebár hiába király valaki, ha a szív ügyeiről van szó, bizony nem segít semmilyen alattvaló, vagy szolga, ezt bizony egyedül kell megoldania az embernek - még a 16. században is!
A három szereplő közül Jane-t kedveltem meg a legjobban, ő egy igazi egyéniség volt, intelligens, talpraesett, ami-a-szívén-a-száján típusú nő, és azt se feledjük el, hogy mely korban járunk, így még üdítőbb volt egy erős főhősnőről olvasni. Összességében egy nagyon eseménydús történetet tárnak elénk a szerzők, izgalmas, sőt fordulatos volt helyenként, folyamatosan fenntartotta a figyelmem. Számomra felüdülés volt egy ennyire más, különleges és persze egyedi történetet megismerni, és habár itt-ott talán túlságosan is komikusra sikeredett, nem bántam, inkább hagytam magam sodródni. Aki szereti a könnyed, humoros könyveket, annak mindenképpen ajánlom, és szerintem a fantasy száltól sem kell megijedni, totálisan beleillik ebbe az egyébként is szórakoztató történetbe, egyszerűen csak hagyni kell, hogy a könyv elszakítson a valóságtól és szárnyaljon a fantáziánk.


Értékelés: 5/4


NYEREMÉNYJÁTÉK


A regény főbb szereplői E∂ianek, azaz alakváltók. A kiemelt betűket összeolvasva kapjátok meg a megoldást, ami a szereplő nevét és az állati alakját adja ki. Pl: Pet - kutya   A megfejtéseket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





További állomások
03.23 Könyvvilág
03.25 Dreamworld
03.27 Kristina blogja
03.29 Szembetűnő
03.31 CBooks
04.02 Deszy könyvajánlója






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése